Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Trükkös tolvajok: régi újságok helyett félmilliót vittek el

Ismét trükkös tolvajok jelentek meg Sopronban és a város környékén.
Újabb áldozata lett a trükkös lopóknak. Legutóbb Sopronban jártak olyan ismeretlenek, akik azzal az indokkal csöngettek be idősek lakásiba, hogy régi újságokat gyűjtenek.

- A következő lépésük már klasszikusnak számít, azaz vizet kértek az idős nőtől - részletezte a kisalfold.hu megkeresésére Völcsey András százados, a Soproni Rendőrkapitányág bűnügyi osztályának megbízott vezetője. - A néni ezt teljesítette is, s közben a társak a szekrényből mintegy félmillió forint értékű készpénzt és ékszereket vittek magukkal. Az ügyben megkezdődött a rendőrségi eljárás.

Völcsey András hozzátette, a nyomozók ilyenkor meglehetősen nehéz helyzetben vannak, hiszen kevés az értékelhető nyom. A legfontosabb számukra a jó személyleírás. Amint megtörtént a lopás, akkor a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget. Általános tapasztalat, az idősek ilyenkor szégyenkeznek, és nem mernek szólni az esetről.
- A trükkös tolvajok legfőbb áldozatai az idősek, ők még bizalommal vannak az ismeretlenek felé is, s ezt a bűnelkövetők ki is használják - folytatta a százados. - Fontos, a lakóközösség is jobban figyeljenek oda az ismeretlenekre, az ismeretlen autókra, és írják fel a rendszámot. Vallom, inkább menjen ki egy járőr és bizonyosodjon meg, nincs semmi baj, minthogy bűncselekmény történjen.

Az elkövetés módjáról megtudtuk, legtöbbször hihető, ám valótlan indokkal csöngetnek be a leendő áldozatukhoz. Egy szolgáltató képviselőjének adják ki magukat, vagy azt mondják, a helyi önkormányzattól jöttek. A lakásban járva azt is kifigyelik, hol lehet a pénz. A következő lépés az elterelés, ami legtöbbször ivóvízkérést jelent. Ezzel azt érik el, hogy az egyik helyiségben - általában a szobában - egyedül marad a tolvaj, és neki már könnyű a helyzete, azaz magához veszi az készpénzt, az érékeket.

Olvasóink írták

 • 12. elemér 2010. március 18. 22:52
  „Hozzám belehet érni, de a trükköt azt én csinálom. Mindenki felvétele levan rögzitve.”
 • 11. BsBe 2010. március 18. 20:07
  „hát, hozzám is lehet ilyen trükkös módon betérni, de nem lelne ilyen gyorsan, könnyen ilyen zsákmányra.....
  pedig, nem iszom, nem nőzöm, nem kártyázom. Csak a munkabéremből próbálok megélni... mondom próbálok, csak nagyon nehezen”
 • 10. elemér 2010. március 18. 14:11
  „Az én hozzászólásaim pont ennek ellenkezöjét bizonyitják. Ezért is fáj itt a gyengéknek.”
 • 9. soproni 2010. március 18. 14:04
  „"Korral jár hogy szellemileg és fizikailag legyengül az ember." most az egyszer egyet értek veled elemér,mert minden hozzászólásod ezt bizonyítja.”
 • 8. elemér 2010. március 18. 10:04
  „Korral jár hogy szellemileg és fizikailag legyengül az ember. Aki szerencsés, az megéri az idös kort. Nem egyformán öregesznek az emberek. Mo.-n általában gyorsabban, mert agyukat ott nem kell használlni.”
 • 7. Shaki 2010. március 17. 21:31
  „De miért idős nénitől kérnek vizet? Jöjjenek hozzám, fejbe is ....., hogy az istene sem támasztja fel!!!!! Ez a legkönnyebb, védtelent és tehetetlent kirabolni! Legyen már a rablásokban is egyensúly, ha kérhetem! Nagy ember nagynak menjen neki, a kicsi meg amúgy is elül!!:)))”
 • 6. neuhauser 2010. március 17. 18:01
  „Az én szüleim is nyugdíjasok már, de valamit qrvára rosszul csinálnak, mert se otthon, se a bankszámlájukon nincs több százezer -pláne milliós- összeg.
  Ja, tudom, én meg szemét egy gyerek vagyok, hogy nem teszek a lepedő közé néha napján pár tucat Deákot...persze szigorúan csak az ismeretlen elkövetőknek §:))”
 • 5. csompi1 2010. március 17. 17:10
  „Igen Csetneky, így igaz!
  A módszert pedig dadd ne mi (amatőrök? állampolgárok?) mondjuk meg a profiknak.....”
 • 4. dzsi 2010. március 17. 16:42
  „Érdekes ez a trükkös lopás...mert hogy ismeretlen személy,ismeretlen lakásban rendszeresen megtalálja az eldugott értéket abban a 20-40 másodpercben...
  Szerintem ezek úgy jönnek létre:Egy szerelő..stb van az illetőnél,és a fizetéskor megfigyeli a háziak mozgását a pénz fele...Valószínű van beépített társa(mivel nem ő megy vissza)aki amolyan javító indokkal visszamegy..
  Ez csak az én elméletem..:)”
 • 3. p.pablowsky 2010. március 17. 16:30
  „Jandex:
  Tudod a bankokban nem bíznak, meg messze is van, jobb otthon tartani a bevált helyen.
  Bezzeg az első jöttmentet, lehet az bármilyen nevetséges ok is, úgy beengedik mintha családtag lenne.
  Ha nem az folyna már a csapból is, hogy idegeneket ne engedjenek be soha, bármilyen indokkal is jönnek, akkor még sajnálni is tudnám. De így nem.

  Saját példa az időskori nemistudommineknevezzemre:
  Idős rokon felajánlotta megvételre a lakását úgy kb. 20 éve, úgy hogy élete végéig bennlakhatott volna. Mondott egy összeget amin csak röhögni tudtunk, mert olyan magas volt, azt hittük viccel. De nem viccelt. Így nem lett üzlet.
  Később jött valaki, lakást keresett és végül eladta a nekünk mondott ár 2/3-áért. De: ennek felét hozta a vásárló kp-ben, a többibe meg úgy állapodtak meg, hogy 8-9 évig havonta fizet X összeget. Csak a X összeg állandó volt, az pénz értéke meg romlott az új tulaj meg jól járt. Illetve annyira mégsem, a haláláig bennlakhat kitétel miatt. A szerződéskötés után 17 évvel hunyt el a rokon, és csak az után vehette birtokba az "új" tulaj a lakást.”
 • 2. Csetneky 2010. március 17. 16:10
  „Ha a rendőrség nem a közlekedőket zaklatná - lásd másik cikk - talán valóban nőne a közbiztonság.”
 • 1. Jandex 2010. március 17. 15:29
  „A kisnyugdíjasoktól rendszeresen fújnak meg jelentős összegeket,feltűnt másnak is?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még akad szabad kikötő a Fertőn

A Fertő tavi csónakkikötő- és horgászstégbérlők február 15-ig hosszabbíthatták meg bérleti… Tovább olvasom