Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tourinform: mennyiség helyett minőség

Javában tart a turistaszezon, de az országba igyekvők a soproni határon nem találnak Tourinform-irodát. A sokat vitatott Deák téri információs központ a VOLT Fesztivál után kezdi meg működését.

A Tourinform-irodák világszerte a turisták eligazodását segítik tájékoztató kiadványokkal, hasznos információkkal. Így van ez Sopronban is, de az irodai hálózat időről időre történő helyi átszervezése közben sokszor elvész a turista. A határon nincs információs szolgáltatás, a Liszt-központban van, a Deák téren pedig csak a VOLT Fesztivál után lesz.

– A városvezetés és a fenntartó Pro Kultúra kht. tavasszal áttekintette a városi közhasznú turisztikai hálózat feladatait, kihasználtságát, eredményeit – mondta Taschner Tamás, a helyi Tourinform-hálózat vezetője. – A korábbi vezetés ugyanis mennyiségi fejlesztésbe kezdett. Így a Liszt-központban működő főiroda mellé a soproni határátkelőnél és az Előkapu 11.-ben is turisztikai pontot létesített, valamint a Deák térre további irodát tervezett. A múlt év tapasztalatai alapján azonban egyértelmű, hogy a határon elsősorban Balaton és Budapest után érdeklődnek a turisták, az Előkapu forgalma továbbra is magas, a Deák tér jövőbeni kihasználtságára pedig csak becslések vannak. A tapasztalatokat egybevetette a fenntartó a Magyar Turizmus Zrt.-vel kötött névhasználati szerződéssel és a következő döntés született: a mennyiség helyett inkább a minőséget kell előnyben részesíteni.

– Ez mit jelent a gyakorlatban?

– Azt, hogy a soproni Tourinform-hálózat irodát üzemeltet a Liszt-központban, a határon lévő iroda Tourinform-pontként történt besorolását megszünteti, mert nem Sopron és környéke érdekeit szolgálja elsősorban. Viszont továbbra is Tourinform-pontként üzemelteti az Előkapuban lévő irodát és hamarosan a Deák téri turisztikai központot is. Tekintettel arra, hogy a Tourinform-iroda elköltöztetése nem volt jó döntés 2004-ben, ezért a városvezetés a belváros rehabilitációs programja részeként a Tűztorony mellé szeretné ismét elhelyezni a főirodát.

– Mikor vehetik igénybe a turisták a hálózat szolgáltatásait?

– A Liszt Ferenc utcai iroda szezonban hétköznap 9–17 óráig, szombaton, vasárnap 9–14 óráig, az Előkapuban hétfőtől péntekig 8–17 óráig, a Deák téri pedig a jövő hétfőtől szombatig 9–17 óráig várja az érdeklődőket. A Deák téren továbbá kerékpárkölcsönző is lesz az aktív üdülést választó turisták örömére.

– A nyitva tartás igazodik a turisták igényeihez? Hétvégén hol lehet kerékpárt kölcsönözni?

– A nyitva tartást a tapasztalatok alapján határoztuk meg. Tény azonban, hogy kevesen vagyunk, ezért a jelenlegi helyzet szerint szombaton este és vasárnap már nem lehet kerékpárt kölcsönözni.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szakorvos vezeti a traumatológiai osztályt

Dr. Klára Tamás (46 éves) ortopéd és baleseti sebész főorvos személyében új vezetője van a soproni Erzsébet-kórház traumatológiai osztályának, ahol az ellátás palettája a tervek szerint a sportsebészettel is gazdagodik. Tovább olvasom