Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Történelemóra az emlékparkban

Sopron - Projektnap keretében emlékezett meg a Gárdonyi-iskola a Páneurópai Piknikről. A diákok kiállításon és „kihelyezett" történelemórán eleveníthették fel az 1989-ben történteket.
A jövőre 20. évfordulójához érkező Páneurópai Piknik témájához fűződő projektnapot tartott a Gárdonyi Géza Általános Iskola. Az igazgató azért tartotta fontosnak a rendezvényt, mert az érintett generáció szülei még a történések részesei voltak, a gyerekek azonban keveset tudnak a Sopronpusztánál történtekről.

A határnyitás helyszínén rendhagyó történelemórát tartottak, amin Abdai Géza alpolgármester is jelen volt.

– A piknik témáját már szeptemberben bevettük a tanév rendjébe, pályázati forrásokat vettünk igénybe az eseményeink megszervezéséhez – mondta el a Kisalföldnek Varga Alfréd igazgató. – Célunk az volt, hogy ezek a fiatalok – soproniként – mélyebben megismerjék a piknik történetét. Szüleik átélték, sőt, tevékeny részesei voltak az 1989-es történéseknek. Ennek a 300 felsősnek jelentős része azonban még sosem járt itt, a helyszínen. Úgy gondolom, ez a mostani alkalom mélyebb nyomot hagy bennük, mintha a tanteremben, töriórán beszélne nekik a tanár az eseményekről.

A diákok kiállításon és kihelyezett történelemórán eleveníthették fel az 1989-ben történteket.  Fotó: Magasi Dávid
A diákok kiállításon és kihelyezett történelemórán eleveníthették fel az 1989-ben történteket. Fotó: Magasi Dávid

Az óra nem önálló rendezvény, egyhetes iskolai munka előzte meg. Az aulában kiállítás nyílt korabeli emlékekből, ereklyékből, valamint Lobenwein Tamás fotóiból. A gyerekek életkoruknak megfelelően dolgozták fel a piknik témáját. – Nyáron van a jeles évforduló, ezért az utolsó tanítási hétre időzítettük a programot – zárta az igazgató. – Bízom abban, hogy ezután, ha a piknikről hallanak, látnak híreket, ez a délelőtt beugrik nekik.

Olvasóink írták

  • 1. joco1 2008. június 15. 16:40
    „Kedves Igazgató Úr! akik szülei igazából átélték a pikniket azok az NDK-sok , akik most már az egyesült Németországban élnek. Akik pedig ott voltunk(mert én ott voltam) nagyon kevesen vagyunk.Érdekes arról, hogy akiket "védnöknek" meghivtak akkor azok közül egyik sem jött el a Piknikre.Remélem arrol is beszéltek, hogy a piknik "elinditojai" kik voltak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta Lajos alapítványa a tudást támogatta

Fertőd - Tizenhat évi működés után pénteken utoljára adja át támogatását a Sánta Lajos a Tudásért a… Tovább olvasom