Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Törmelékből épített újjá antik kályhákat

Steinbach Ernő, aranykoszorús cserépkályhásmester munkáját az Ifj. Flandorffer Ignác-díjjal jutalmazta a soproni önkormányzat.

A városszerte ismert szakember nagyon örült az elismerésnek. Büszkén mesélt családjáról, munkájáról portálunknak.

– Nálunk a családban a mesterség apáról fiúra öröklődik. Cégünket nagyapám, Steinbach Károly 1880-ban alapította. Az akkori fazekasműhely a századfordulóra agyagiparrá nőtte ki magát. Jómagam nagybátyámtól, Steinbach Vilmostól tanultam a szakmát és vettem át a vállalkozást 1976-ban – mesélte Steinbach Ernő aranykoszorús mester. – Pályám elején sok megrendelést kaptam a Műemlékvédelmi Hivataltól, és nagyon megszerettem a cserépkályhák restaurálását. Nem ismertünk lehetetlent, szinte törmelékből építettünk újjá gyönyörű antik darabokat, melyek a mai napig láthatóak például a Fabricius- és a Storno-házban, a Bányászati Múzeumban, a fertődi Esterházy-kastélyban, Nagycenken a Széchenyi-kastélyban, Győrben, Söjtörön, Kehidakustányban, és még sokáig folytathatnám a sort. Jelenleg a fiaimmal együtt dolgozom. Manapság a szép stílkályhák mellett, nagy örömünkre, egyre nagyobb az igény a modern cserépkályhákra, sőt, tűzhelyekre is.

Újabb kitüntetést kapott a kályhásdinasztia aranykoszorús mestere,
Újabb kitüntetést kapott a kályhásdinasztia aranykoszorús mestere,

– A legbüszkébb azonban az unokáimra, Botondra és Lilire vagyok. Ők még csak tíz- és nyolcévesek, de a műhelyben nagy lelkesedéssel gyúrják, formázzák az agyagot. Minden reményem megvan arra, hogy ők lesznek a legújabb, ötödik generáció – osztotta meg velünk gondolatait Steinbach Ernő, aki elárulta azt is, hogy szabadidejében sokat olvas, természetesen a kandalló tüze mellett, de alig várja, hogy kitavaszodjon és mehessen a kertbe virágot ültetni, gyümölcsfákat nevelni.

A díj névadójáról

Ifj. Flandorffer Ignác Sopron fejlődésének fellendítője volt a XIX. században. Létrehozta a Soproni Városszépítő Egyesületet, az országban az elsőt. Gázgyárat, takarékpénztárat alapított, ez utóbbi az uzsorásokkal szembeszállva, kedvező feltételekkel nyújtott hitelt. Idősotthont építtetett, segítette az elesetteket. Népszerűségét annak köszönhette, hogy saját vagyona mellett a városét is gyarapította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új zsilipkezelési szabályzat készül a Fertő tóra

A korábbinál rugalmasabb és víztakarékosabb szabályzásra van szükség. Tovább olvasom