Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Tombolán sorsolják ki a házat

Ausztria–Magyarország - Ausztriában egyre népszerűbb a házsorsolás. Az ötlet egyszerű: egy sorsjegyet kell vásárolni, az akció végén pedig a szerencsés megkapja az ingatlant. Ez a fajta nyereményjáték Magyarországon tiltott.


Az ausztriai Fertőmeggyesen (Mörbisch) élő Hermann Weiss hónapok óta hiába árulta ingatlanát, nem talált vevőre. Fél év alatt hárman érdeklődtek, de ők is áron alul vették volna meg a 180 négyzetméteres családi házat. Ekkor merült fel a házsorsolás gondolata. Ennek lényege, hogy sorsjegyeket bocsát ki, majd az akció végén a jelentkezők között kisorsolja a családi házat. A jegy 85 euró, így a szerény jövedelemmel rendelkezők is kockáztathatnak, hiszen ha szerencséjük van, lakástulajdonosok lehetnek. Egy sorsjegy vásárlásakor a nyerési esély egy a hétezerhez, hiszen összesen 6999 darab jegy kerül értékesítésre. Természetesen egy személy több sorsjegyet is vásárolhat.

Hermann Weiss a befolyt összegből az adó és egyéb illeték megfizetését is vállalja. Így a nyertes mentesül a három és fél százalékos értékesítési, valamint az egyszázalékos átíratási költség alól, továbbá az eladó fizeti a sorsjegyek árát terhelő 12 százalékos szerencsejáték-adót is.

Hermann Weiss összesen 6999 darab sorsjegyet hoz forgalomba. A szerencsés nyertes megkapja a fertőmeggyesi családi házat. Fotó: P. H. L.
Hermann Weiss összesen 6999 darab sorsjegyet hoz forgalomba. A szerencsés nyertes megkapja a fertőmeggyesi családi házat. Fotó: P. H. L.

– Az akció várhatóan a nyár végéig tart, amennyiben valamilyen ok miatt meghiúsul a játék, visszaadjuk a jegyek kezelői költséggel csökkentett árát – mondta el a Kisalföld megkeresésére Hermann Weiss.

– A sorsolást várhatóan október 30-án tartjuk meg, közjegyző jelenlétében.

Mivel a házam a határtól néhány kilométerre fekszik, arra számítok, hogy az érdeklődők fele legalább magyar lesz. Ausztriában az uniós állampolgárok minden további nélkül vásárolhatnak házat. Talán ezért is lesz népszerű Magyarországon az akció.

Ausztriába ilyen módon először idén januárban Karintiában értékesítettek egy családi házat. Korábban ez a fajta játék tiltott volt, de a Pénzügy-, illetve az Igazságügy Minisztérium javaslatára módosították a törvényt. Mégpedig úgy, hogy egy osztrák állampolgár élete során egy ingatlant értékesíthet sorsolás útján. A bevétel nem lehet több, mint a ház hivatalosan becsült értéke. Ha különbözet keletkezik, akkor azt jótékonysági célra kell felajánlani.

Ezzel szemben Magyarországon ne próbáljunk meg sorsolással túladni a házunkon. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis ez szerencsejátéknak minősül. Magánszemélyek és gazdasági társaságok pedig legálisan nem szervezhetnek ilyen játékot. Amennyiben mégis ezt tennék akár tízmillió forintos büntetés is kiszabható, s emellett büntetőeljárással is számolni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistabusz ütközött álló autónak

Két baleset is történt Sopronban pénteken. Az egyik az elsőbbség meg nem adásából keletkezett az… Tovább olvasom