Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Több kisbaba született tavaly

Országosan egyre csökken a születések száma, Sopronban tavaly harmincnyolccal több kisbaba jött világra.
Évről évre azt hallani, hogy „fogy a magyar". Tavaly 2003-hoz képest majd ezerrel kevesebb – megközelítőleg 96 ezer – gyermek született hazánkban. Ezért is nagy szó, hogy míg országosan egy év alatt egy százalékkal csökkent a születések száma, addig a soproni kórházban közel ötszázalékos emelkedés tapasztalható. Dr. Csécsei Károly a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetőjeként örömmel számolt be arról: két évvel ezelőtt 668 kisbaba jött világra Sopronban, 2004-ben viszont 706.

Fele a 30 évvel ezelőttinek

Az mindenesetre a mai számok ismeretében elgondolkodtató, hogy harminc évvel ezelőtt még országosan 200 ezer, Sopronban pedig 1400 gyermek született. Az egyre csökkenő gyermekvállalási kedvet általában az anyagiakkal magyarázzák. Az is tendencia, hogy a párok először igyekeznek megteremteni az egzisztenciájukat és csak ezután fognak bele a családalapításba.

Ennek valamennyire ellentmond Kónyi-Kiss Gábornénak, a szociális iroda vezetőjének tapasztalata, aki úgy látja: napjainkban inkább a szegényebb családok vállalnak több gyereket, s nem a jobb helyzetben lévők. A hazai átlagkeresetekre pedig jellemző, hogy jelentős a segélyért folyamodó kisgyermekes édesanyák száma.

Támogatás a rászorulóknak

– Sokszor épp azért válik valaki szociálisan rászorulttá, mert gyermeket vállal – jegyzi meg az irodavezető. – Ha az édesanyának alacsony volt a jövedelme, a gyermekgondozási segély (gyes) összege nem olyan magas, hogy meg lehessen élni belőle. Ilyenkor eseti és időszakos támogatásokkal, többek között gyermekvédelmi, fűtési és lakásfenntartási támogatással tudunk segíteni a megszorult családokon.

Nem lehet pénzkérdés

Horváthné Gergácz Erzsébet, a három hónapos Marci édesanyja is több olyan esetet említ, amikor ismerősei anyagi gondok miatt bölcsődébe adták gyermeküket. A gyermekgondozási díj (gyed) ugyanis az édesanya napi átlagkeresetének hetven százaléka, a gyes pedig 23.200 forint. A gyermek kétéves kora után már csak ez utóbbit folyósítják az anyának, mely – ha a férj keresete is alacsony – bizony nem elég a családfenntartásra. Így sokan minél előbb visszatérnek munkahelyükre, már ha visszavárják őket oda.

Azt csak remélni lehet – amit a soproni születések emelkedő száma már sugall –, hogy a jövőben egyre több fiatal házaspár gondolja úgy, ahogy Erzsébeték: kisbabájuk mellé mielőbb testvérkét szeretnének. S egy újabb gyermek vállalása semmi esetre sem lehet pénz kérdése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön vállalnak munkát

Sopronból az elmúlt évek során aneszteziológusok, radiológusok és pszichiáterek vállaltak külföldön munkát. A helyi egészségügyi ellátás bizonyos területein már érezteti hatását az orvosok külföldi elhelyezkedése. A hazai egészségügynek beláthatatlan következményekkel kell szembenéznie néhány éven belül, ha felerősödik az orvoselvándorlási folyamat. Tovább olvasom