Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Több hazai turista Sopronban

Sopron a régió átlaga felett teljesített, és tartja előkelő dobogós helyét, ami az idegenforgalmat illeti.
Idegenforgalom: Sopron tartja dobogós helyét.
A statisztikák alapján Sopron a régió átlaga felett teljesített, és tartja előkelő dobogós helyét, az ország leglátogatottabb helyei között szerepel. Az említett időszak közel 192.000 vendégéjszakája bizakodásra ad okot. Az év végi mérleg előtt, érdemes egy kis összehasonlítást is tenni: Győrben ez a szám 129.000, Szombathelyen 63.000, Kőszegen pedig 20.000.

– A napokban érkeztek meg a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Turizmus Rt. adatai, amelyek ugyan az év első hét hónapjára vonatkoznak, de a nyári tendenciát is jól mutatják – említette az idegenforgalmi szezonnal kapcsolatban Almássy László, a Pro Kultúra Kht. idegenforgalmi igazgatója. – Nagyon jók az eredményeink, ám azt sem szabad elhallgatni, hogy bár jelentős mértékben nőtt a belföldi látogatók száma, sajnos, továbbra is csökken a külföldiek érdeklődése.

Kevés a középkategóriás hotel

Az idegenforgalmi igazgató szerint a város turizmusára pezsdítően hatott a Hotel Fagus megnyitása, ám még a májusban megnyitott szálló ágykapacitása sem tudja pótolni az év eleje óta zárva tartó Hotel Maróni és a már megszűnt Hotel Szilenció mintegy 600 ágyát. A két utóbbi szálloda az üdülési csekkel rendelkező rétegnek volt a fő bázisa kedvezőbb árfekvésük miatt. Az év elején napvilágot látott Sopron üdülési csekkel című kiadvány jelentős segítséget nyújt a középkategóriás szállást keresőknek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az üdülési csekkek élénkebbé teszik a város idegenforgalmát.
Nem kérdés, hogy a különféle kulturális és egyéb rendezvényeknek milyen nagy a turisztikai szerepük. Míg az idegenforgalmi igazgató pozitív képet festett az idei kínálatról, addig a Kisalföld által megkérdezett szállodai szakemberek szerint még több zenei, kulturális és szórakoztató program elkelne a nyári szezonban.

A pincészeteket is bevonták

– A hagyományos vendégcsalogató programok – Tavaszi Napok, Soproni Ünnepi Hetek, Barlangszínház – mellett idén két teljesen új rendezvénysorozattal készült a város a fő szezonra – idézte fel a kínálatot Almássy László. – A Zenés Nyári Színház bővítette a szabadtéri rendezvények sorát, hiszen a Petőfi téren felállított nézőtér és színpad közel telt házzal „üzemelt" három hétig. Új rendezvénytípust jelentett városunk életében a Kékfrankos Nyár, amely tizenöt hétvégén keresztül biztosított programot szinte kizárólag a hozzánk látogatóknak. A soproni pincészetek borkóstolói, a Fertő-tájat és borvidékünket bemutató autóbuszos kirándulások és az ingyenes belvárosi városnézések sok ezer turistát vonzottak. A programokat meglátásom szerint időben és megfelelő módon propagáljuk a www.sopron.hu és a www.tourinform.sopron.hu honlapokon.

Programból sosem elég

A Hotel Szieszta igazgatója, Toth András tapasztalatai is pozitívak a náluk megszálló vendégek kapcsán, így a belföldi turisták száma a szállodában húsz százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a soproni rendezvényekkel kapcsolatban néhány dolgot kifogásolt:

– Bár emelkedett a nyári rendezvények száma, idegenforgalmi szempontból még így is kevésnek ítélem meg a nyári programokat, amelyek jól követhetők a soproni honlapokon, azonban fontos lenne még több internetes elérhetőséget is találni a propagálásukra. Több vendégünk is megjegyezte, hogy a Barlangszínházban sokkal több előadásra lenne igény. Vendégeink véleménye szerint az ünnepi hetek alatt fontos lenne még több ismert előadóművész meghívása.

Szabó Károly, a Solár Club Hotel igazgatója hetvenszázalékos kihasználtságról számolt be, amely az üdülőszövetkezeti formának is köszönhető. A nyári rendezvények közül véleménye szerint a VOLT Fesztivál bizonyult a leginkább turistacsalogatónak, ám a Kékfrankos Nyár programjait is nagyon szerették a náluk megszálló vendégek. Örül annak, hogy Sopronban egyre több kellemes, hangulatos rendezvény köti le a turisták figyelmét, ám véleménye szerint ezekből soha semmi nem elég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiasztárok a régióról

A régiós együttműködésről rendeztek konferenciát – Hatékony Innovatív Partnerség (HIP) címmel – pénteken Sopronban, amelyre Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből érkeztek meghívottak. A konferencia különlegessége volt, hogy „Iránytű a régiónak" címmel pódiumbeszélgetést szerveztek médiasztárok közreműködésével. Tovább olvasom