Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Több ezer éves kultúrák

Rövidesen befejeződik az a feltárás, amit a Bécsi úti határátkelő előtt folyó útszélesítési munkák indokoltak. A régészek bronz- és rézkori településekre bukkantak.
Befejezéséhez közeledik a feltáró munka, amelynek eredményeként bronzkori és rézkori települések maradványaira bukkantak a régészek.
A Kisalföld már beszámolt a négysávossá bővítendő útszakasz leletfeltárásának első eredményeiről. Ennek a munkának a során bronzkori település maradványait találták meg, kerámiatöredékekkel együtt. A feltárások befejező részében teljesebbé vált a kép. Mint arról dr. Gömöri János régész beszámolt, olyan területet tártak fel, ahol 3000–5000 évvel ezelőtt vízmosások alkotta árkokban telepedtek meg a rézkori és bronzkori emberek.

– Nyilvánvaló, hogy az évezredekkel ezelőtti csapadékosabb éghajlat miatt források, vízfolyások szabdalták fel a Dudlesz-erdő Ágfalvi-medence felé eső lejtőjét, ahol napjainkban a határátkelő felé vezető út halad. A vízmosásokban, az időnként kiszáradó árkokban menedéket találtak az időjárás viszontagságai elől az itt élő embercsoportok – mondta el Gömöri János.

Az egykori vízmedrek bizonyítékaként egy-két méter vastag, fekete iszapos feltöltésekre akadtak a kutatók. Ezekben találták meg az úgynevezett balatoni rézkori és a halomsíros, urnamezős bronzkori kultúrák nyomait. A számos kerámiatöredék mellett nagyon kevés állati csont, és agyaggal tapasztott több ezer éves faépületeknek maradványai is a napvilágra kerültek.

A feltárás azért is fontos, mert további adatokat szolgáltat az egykori természeti környezet megismeréséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetbarát erőmű épülhet Lövő határában

Szélerőmű park létesítését tervezik Lövő térségében. Amennyiben megkapják a szükséges engedélyeket,… Tovább olvasom