Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Több energiát is termelhetnének

Nagylózs–Sopronkövesd - Közel fél éve működik a Nagylózs, Sopronkövesd határában felállított szélerőmű park. A turbinák havonta átlagosan 4 millió kilowattóra energiát állítottak elő. Többet is tudnának, de csak ennyire kaptak engedélyt.
A külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy többet állnak, mint forognak a Nagylózs, Sopronkövesd határában felállított szélerőmű turbinái. A valóság azonban az, hogy a kerekek az előzetes terveknek megfelelően működnek.

A külső szemlélőnek úgy tűnik, túl keveset forognak a szélkerekek. Ennek oka, hogy csak az előzetesen engedélyezett energiamennyiséget veszik át tőlük.
A külső szemlélőnek úgy tűnik, túl keveset forognak a szélkerekek. Ennek oka, hogy csak az előzetesen engedélyezett energiamennyiséget veszik át tőlük.


– A várakozásoknak megfelelően bebizonyosodott, hogy
ebben a térségben olyan szélcsatorna található,
ahol nyereségesen működtethető a szélerőműpark – mondta el a Kisalföld megkeresésére Lendvay Péter, a beruházó Hungarowind Kft. ügyvezető igazgatója. – Az időjárás azonban szélsőséges is tud lenni. A június meglehetősen szélcsendes volt, júliusban, a nagy viharok idején azonban egy hét alatt annyi áramot termelt a park, mint egy átlagos hónapban. A nyári időszakban havonta átlagosan 3,5 millió kilowatt energiát termel a nyolc turbina, míg télen ez a szám elérheti az ötmilliót is. A jelenleginél többet is lehetne termelni, de csak ennyire kaptuk a kvótát.
A park tehát jól működik. A jelenlegi kvóta alacsony, de remény van arra, hogy a jogszabály megváltozik. A Szélenergia Társaság még idén tavasszal fordult az Alkotmánybírósághoz.

– Sikerült elérni, hogy a villamosenergia-elosztó rendszer üzemeltetője (Mavir) október végéig gyorsítsa fel az áram átvételének rendszerét. Az Energia Hivatal arra is kötelezte őket, hogy a januárban befizetett büntetéseket fizesse vissza a termelőknek – folytatta Lendvay Péter. – A büntetéseket azért rótták ki a szélerőművek üzemeltetőire, mert eltértek az előzetesen leadott üzemeltetési tervtől. Ugyanis napi szinten negyedórás lebontásban kell közölnünk, hogy mennyi energiát termelünk. Hétvégén pedig három napra előre kell terveznünk. Ezt szinte lehetetlen betartani. Az új javaslat már tartalmazza a módosítás lehetőségét, azaz jobban tudunk igazodni az időjáráshoz és hatékonyabban működhetnek a meglévő parkok.

Olvasóink írták

 • 11. FREDDY/S 2008. augusztus 15. 17:14
  „Ha valamit meg akarunk magyarázni, hogy hogyan nem lehet, azt úgy tűnik egyesek meg is teszik. A legnagyobb baj a szakértelem és a hozzáértés hiányában keresendő, ha a környezeti károkkal amúgy nem törődünk, azzal foglalkozzon majd az utókor, nemde...”
 • 10. cs 2008. augusztus 15. 17:03
  „Nincs ingyen, a rendszerirányítás díját mi, a fogyasztók fizetjük meg a villanyszámlákba beleépítve. Vegyük azért azt észre, hogy a fogyasztási igények nem a szélsebességgel arányosak, tárolni meg úgye nem tudunk, így mindig kell a változóan termelő erőművek mögé kompenzáló tartalékot képezni. Ez persze gáz szokott lenni, így paradox módon a szélerőművek telepítése, akár a gázfüggésünket is növelheti. Ez van, ilyen a hálózatunk. Érdemes benézni a zoldtech.hu-ra.”
 • 9. Gróf István 2008. augusztus 14. 20:20
  „Baromarcú banda! Ami ingyen van az sem kell. Egyre többször szégyenlem, hogy magyar vagyok.”
 • 8. hpisti 2008. augusztus 14. 16:34
  „Az autók is mehetnének már régóta vizzel,de képzeljük csak el,hogy mi lenne,ha egyszer csak nem kellene az olaj!?”
 • 7. hun002 2008. augusztus 14. 15:57
  „Okos magyar Vezetők!Ezért nem fogunk soha továbblépni ebből a nyomorúságos állapotból.A M0-ás körgyűrűt azért nem lehetett befejezni/tizenpár km/mert ott fészkel valami nádikusz biszbaszusz nevű védett madár!Bolondokháza!”
 • 6. Dee Joo 2008. augusztus 14. 13:14
  „Ez az eredménye az elmaradt erőmű felújításoknak( korszerűsítéseknek) . Ahol rugalmas a villamosenergia rendszer ,ott tudják fogadni a szélerőművek által termelt ingyenenergiát. Azonnal.”
 • 5. anyucici 2008. augusztus 14. 12:57
  „MÉG TÖBB KELLENE!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SOPRON SZELES VÁROS!!!!!!!!

  HAJRÁ HUNGAROWIND!!!!!!!”
 • 4. Margarét 2008. augusztus 13. 17:28
  „Hihetetlen! Hogy lehet ilyen?”
 • 3. miracle 2008. augusztus 13. 11:12
  „Remélem az az IQ-nullás ostoba fajankó is olvassa a hozzászólásomat, aki ilyen jogszabályt kitalál (negyedórás bontás, előre közölni stb.), meg az a hülye is, aki ilyet jóváhagy. Mégis honnan a búbánatból lehetne ezt előre tudni ?????”
 • 2. de, igen 2008. augusztus 13. 09:20
  „De, de ettől még a kőolajos megoldásokat tolják továbbra is politikusaink, hiszen onnan kapják a nagy zsét!

  Érdekes, hogy Németországban falunyi szélkerék mezők vannak..... csak nem rájöttek valamire???

  Hajrá üzemeltetők!!!”
 • 1. FREDDY/S 2008. augusztus 13. 07:48
  „"A büntetéseket azért rótták ki a szélerőművek üzemeltetőire, mert eltértek az előzetesen leadott üzemeltetési tervtől." A Mavir adja meg pontosan a "szél működési tervét", meg kifizethetné az elmaradt hasznot, melyet a szél ingyen biztosított volna. Az aktakukacokat kell megbüntetni, hogy ne akadályozzák az ország észszerű, környezetbarát fejlődését, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Storno-kiállítás

Sopron–Zólyom - A vadregényes Zólyom (Zvolen) vára ad otthont az idősebb Storno Ferenc… Tovább olvasom