Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tízezren tanulnak a diplomáért az NYME-n

A Benedek Elek Pedagógiai Kar pénteki tanévnyitójával kezdődik az új év a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Összesen több mint tízezer – közte háromezer elsős – hallgató ül a padokba.

– Egyetemünk jogelődjénél, a selmecbányai akadémiánál 1735-ben volt az első tanévnyitó. Az ideit már nem tíz, hanem kilenc karral kezdjük, mivel a szombathelyi Savaria Egyetemi Központunkban két kar, a bölcsészettudományi, valamint a művészet-nevelési és sporttudományi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karként kezdi meg a tanévet. Ennek oka, hogy az NYME égisze alatt Szombathelyen fog működni az ország egyik tanárképző központja – mondta prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora.

– További új fejlemény, hogy a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ kezdeményezésére a gépészmérnökképzés előkészítése is folyamatban van. E szakon várhatóan 2015-ben kezdődhet az oktatás Szombathelyen. A székesfehérvári geoinformatikai kar hallgatói változatlanul Székesfehérváron kezdik meg tanulmá-
nyaikat.

Prof. dr. Faragó Sándor rektor Fotó: G. M.
Prof. dr. Faragó Sándor rektor Fotó: G. M.


– Összesen több mint tízezer hallgatóval indul a szeptember, közte háromezer első évfolyamossal – összegzett prof. dr. Faragó Sándor rektor. – Az elsősök létszámánál ez mintegy húszszázalékos csökkenést jelent, ami az országos átlagnál szolidabb visszaesésnek felel meg.

Egyrészt több szakon emelt szintű érettségivel vehettünk fel diákokat, másrészt a gazdasági, továbbá a turizmus-vendéglátás húzószakoknál is csak költségtérítéses forma áll tanulási lehetőségként a fiatalok előtt. A Benedek-karra való jelentkezések nagy számát viszont sikerként könyvelhetjük el.

Visszajelzi azt a szakmai és társadalmi igényt, ami a csecsemőgondozó, kisgyermeknevelő és az óvodapedagógus képzettségű szakemberek iránt nyilvánul meg. Az életpályamodell megalkotása és az ezzel összefüggő béremelés tervezete úgy látszik, hatásosnak bizonyult. Ugyancsak elégedettek lehetünk az agrár-, a műszaki és a természettudományi szakterületekre való jelentkezésekkel is.

Új lehetőség is nyílik előttünk: a mosonmagyaróvári karon a befejezéséhez közeledik a vízügyi szakemberképzés akkreditációs dokumentációjának összeállítása. Aktualitását a Duna térségében tapasztalható árvízveszély, továbbá a mezőgazdasági területeket sújtó aszály adja. Reményeink szerint 2015-ben itt is megkezdődhet a képzés.

A rektor részletezte: több olyan tudományos és a gazdálkodásban közvetlenül felhasználható eredményekkel szolgáló pályázati projekt beadása, illetve előkészítése zajlik, amelynek révén ismételten többmilliárdos forrásokhoz juthat az egyetem. A társadalmi kapcsolatoknak is teret adnak: így például ősszel folytatódnak a nyugdíjas-egyetemi programok Sopronban, Győrben, Mosonmagyaróváron és Kapuváron is.

Évnyitók az egyetemen

Pénteken 10-kor a Benedek-kar tart tanévnyitót a KTK-aulában, szeptember 2-án 10-kor a győri Apáczai-kar. Az NYME központi rendezvénye szeptember 4-én 10-kor lesz a közgazdaság-tudományi karon.

Szeptember 5-én 10-kor Mosonmagyaróváron, szeptember 6-án 11-kor Szombathelyen, szeptember 7-én 11-kor Székesfehérváron, szeptember 10-én 14-kor az erdőmérnöki, szeptember 11-én 10-kor a faipari mérnöki karon lesz évnyitó a KTK-aulában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV: bekamerázott átjárók, csapórudak a biztonságos közlekedésért

Van olyan vasúti átjáró, ahova kamerákat szeretlek fel, máshol LED-re cserélték a fényjelzőket. Folytatódhat a második ütem. Tovább olvasom