Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Titkos alkuk, megegyezések

A közelmúltban fontos beosztásban lévő vezetőktől vált meg a soproni városvezetés. A háttéralkukról semmit sem közöltek, de a kiszivárgott információk szerint több tízmillió forintba kerültek a „tisztáldozatok”.

A sor Vargha Péter kórházigazgató eltávolításával kezdődött, még az elmúlt év decemberében. Az exigazgató úgy ment, hogy maradt. Önként lemondott ugyan a kórház vezetéséről, de maradt az intézmény állományában. Az más kérdés, hogy azóta talán át sem lépte a kórház küszöbét. Az önkéntesség azonban némi magyarázatra szorul, hiszen az októberi választásokat követően heteken át folyt az alkudozás a polgármester és Vargha Péter között. Azon ma már nem érdemes tűnődni, hogy okkal vagy anélkül menesztették Vargha doktort, azon viszont igen, hogy a megállapodás anyagi feltételeit sűrű fátyol fedi.
Ezért aztán a köztudatban röpködnek a tízmilliók, vagyis hogy mennyiért érte meg mennie az igazgatónak. Akkor még nem lehetett tudni, hogy lemondatásának módja példát szolgáltat mások kirúgásához is. Néhány hónapos szünet után ugyanis következett az ipari park ügyvezető igazgatójának távozása, „közös megegyezéssel". Gálné Kapás Márta az idén április 24-én vált meg az önkormányzati kft.-től. Erről zárt ülésen tárgyaltak a képviselők. Ezt megelőzően azonban már kiszivárgott, hogy napjai megszámláltattak. A részletekről ebben az esetben sem tájékoztatták a közvéleményt.

Mindkét fél érdekében

A legújabb ügyet pedig Koltai Miklósné dr. jegyző néhány soros nyilatkozata robbantotta ki, a május végi közgyűlésen. Ebben az áll, „...kérem, hogy 2004. április 22. napjától megnyíló előrehozott öregségi nyugdíjamra tekintettel jegyzői kinevezésem, s így közszolgálati jogviszonyom megszüntetéséhez közös megegyezéssel hozzájárulni szíveskedjen". Elvileg ő is úgy ment, hogy továbbra is bejár a hivatalba, végzettségének megfelelő munkakört kap, köztisztviselőként. A rendkívüli, de ezúttal nyílt ülésen csupán annyi hangzott el, illetve volt az előterjesztésben, hogy „mindkét fél érdekében felmerült okokból" folytak a megbeszélések a jegyzőváltásról. A részleteket, az okokat és a megegyezés konkrétumait azonban ezúttal is „elfelejtették" a nyilvánosság elé tárni.

Ki, miért és mennyiért?

Félreértés ne essék. A városvezetésnek szíve-joga azokkal dolgozni, akikben feltétel nélkül megbízik. A kívülállók nehezen tudják eldönteni, hogy az érintettek jól vagy rosszul végezték dolgukat. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Abban az esetben, ha alkalmatlanok voltak, valóban jobb, ha „önként és/vagy közös megegyezéssel" mondtak búcsút beosztásuknak, mindannyiunk érdekében. Mint ahogy az is a soproniak érdekét szolgálná, ha pontosan tudatnák velük, ki, miért és mennyiért vállalta a „közös megegyezést". Már csak azért is, mert a mi pénzünkről van szó – ismeretes, hogy milyen nehéz helyzetben van a város –, arról már nem is beszélve, hogy az októberi választások előtt mindenki nyíltságról, őszinteségről beszélt. Az pedig csak „apróság", hogy ezekben a kérdésekben még a képviselők sem látnak tisztán. Legalábbis erre utalt a hétfői sajtótájékoztatón dr. Molnár Ágnes (Polgári Összefogás). A képviselő szintén kifogásolta, hogy nem ismerik a megállapodások részleteit. Az említett személyi kérdésekben ugyanis a közgyűlés az egyik szerződő fél, s tagjai érdemi információk nélkül hozták meg támogató vagy elutasító döntéseiket.

Személyiségi jogok

Kalmár István alpolgármestertől – a polgármester távollétében – szerettünk volna hiteles választ kapni arra, hogy mennyibe kerültek a közös megegyezések, igazak-e a több tízmilliós kifizetések és hogy miért nem tájékoztatják a részletekről is a közvéleményt, valamint a képviselőket. Az alpolgármester kérdéseinkre végül az alábbi válaszokat küldte:
„ Fordítsuk meg a kérdéseket és kezdjük hátulról. Miért nem tájékoztatják a (közös megegyezésekkel kapcsolatban) a részletekről is a közvéleményt, valamint a képviselőket? Meggyőződésem, hogy a közvéleményt igazából az érdekli, hogy lesz-e végre valaki, aki betelepítené vállalkozását az ipari parkba, ahol évek óta csak gaz nő, hogy milyen ellátást kap egy önmagát végre fenntartani képes kórházban, hogy pontos és gyors ügyintézés után távozhasson a polgármesteri hivatalból. A közvéleményt, a város lakosságát a lényeg, az eredmény érdekli, s csak akkor foglalkozik ilyesfajta részletekkel, ha erre valakik feltüzelik. Tudomásom van arról, hogy milyen irreális összegekről szóló hírek keringenek a városban, s bízom abban, hogy józan ítélőképességű ember ezeket el nem hiszi. Szeretném nyomatékosan aláhúzni, hogy ezek a hírek nem igazak. Ilyen esetekben a törvény szab határokat, amelyeket mindhárom vezető esetében betartottunk. Mint ahogy be kell tartanunk azt a – ha úgy tetszik – szabályt is, amely arra vonatkozik, hogy egyik fél sem sértheti a másik személyiségi jogait az adott, illetve kapott összeg nyilvánosságra hozatalával. Szeretnék megnyugtatni mindenkit azzal kapcsolatban is, hogy a közös megegyezéssel született vezetőváltások mindegyik esetben a polgármester akaratával egyezően és tudtával történtek.

Erre kaptunk felhatalmazást a választóktól

Tavaly október, az önkormányzati választások óta hét hónap telt el. A városvezetés túljutott az önkormányzat működésének vizsgálatán, s most tart ott, hogy megfogalmazza a saját elképzeléseit, s változtasson azokon a dolgokon, amelyekről úgy véli, hogy nem kellő hatékonysággal működnek. Erre kaptunk felhatalmazást a választóktól hét hónappal ezelőtt. Nagyon bízunk abban, hogy azok, akik bennünket bírálnak, legutóbb a polgármester halálhírét keltették, most pedig csillagászati összegekről beszélnek, végre abbahagyják a rémhírkeltéseket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos alkuk, tisztáldozatok

A közelmúltban fontos beosztásban lévő vezetőktől vált meg a soproni városvezetés. A háttéralkukról… Tovább olvasom