Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Teszteltük a soproni kormányablakot - Írjon véleményt ön is

A soproni kormányablak 110 millióból készült el, mégsem sikerült elsőre akadálymentesíteni. De annak ellenére is, hogy a tíz perces ügyintézés alatt egyszer lefagyott a rendszer, jó lesz ez. Szavazás.

Mint megírtuk, a hónap elején Sopronban, az Állomás utcában nyílt meg az új kormányablak, ezzel egyidőben az Új utcai irodát bezárták. A Fő téri okmányiroda változatlan módon fogadja az ügyfeleket.

A kisalfold.hu munkatársai a GYSEV épületében, az egykori nemzetközi váróban kialakított kormányablakot tesztelték.

Mielőtt nekiláttunk volna ügyünk elintézésének, az interneten előregisztráltunk az ügyfélkapura. Ez az adatok, jelszó megadásáig rendben is ment, ám az időpont foglalással akadt némi probléma.

A rendszer felajánlotta, hogy választhatunk a kormányablak és az okmányiroda között. Mi az előbbi opciót jelöltük meg, időpontot azonban többszöri próbálkozásunkra is, csak a Fő térre adott. Így inkább töröltük a foglalásunkat, és egy tetszőleges időpontban érkeztünk meg.

Korszerű, modern és európai. Fotónk a kormányablak ünnepélyes megnyitóján készült.
Korszerű, modern és európai. Fotónk a kormányablak ünnepélyes megnyitóján készült.


Az első pozitívum a nyitva tartás: hétfőnként reggel 7-től délután 5-ig, kedden, szerdán és pénteken reggel 8-tól este 7-ig, míg csütörtökönként reggel 8-tól este 6-ig várják az ügyfeleket. Így mindazok elintézhetik dolgaikat, akik napközben dolgoznak, s emiatt nem kell kivenni szabadságot, szabadnapot.

(Itt jegyezzük meg, hogy a mostanában oly sokat ajnározott áram- és gázszolgáltatók esetében is működik a hosszított nyitva tartás. Az állami szektor, ha lassan is, de kezdi átvenni ezt a jó szokást).

De térjünk is vissza tárgyunkhoz; szomorúan vettük észre, hogy a 110 millió forintból elkészült kormányablak főbejárata nem akadálymentesített.

A babakocsis kismamák, kerekesszékesek mozgása akkor lesz igazán könnyű, amint elkészül a vasúti szolgáltatóház. S a várótermen keresztül is lesz bejárat. Ugyancsak zárójeles megjegyzés: a Kiss János utcai adóiroda sem akadálymentesített. Ott ráadásul a második emeletre kell felmenni.

Az egyik kismamának azt tanácsolták, hogy addig tegye le lent a babakocsit - kezdünk beszélgetésbe várakozás közben.

Aztán itt be is fejezzük, mert már sorra is kerülünk. Odabent, hét munkaablakból kettő zárva (A fotózásra külön helyiséget alakítottak ki.) Az öt is elég, hiszen alig vagyunk várakozók.

A magas rangú személyeknek is tetszik az új létesítmény
A magas rangú személyeknek is tetszik az új létesítmény


Sok dolgunk nincs. A személyi azonosító iratok - lakcímkártya, személyi igazolvány - kell. Az sem akadály, hogy az állandó lakhelyünk Vas megyében van. Úgy tűnik, ezzel a problémával csak az egészségügy nem akar/tud megbirkózni. Emlékszem, mennyi bonyodalommal járt anno, hogy az a fránya vesekő nem Sopronban jött ki...

Míg el nem felejtjük, jegyezzük meg: a kormányablak sem lehet meg sorszámhúzó berendezés nélkül. Már a vidéki gyógyszertárakban is van, s milyen unalomba fulladna az életünk, ha várakozás közben nem a számkijelzőt figyelnénk, s ezt: mi vagyunk a 160-as, de az utánunk érkezett 320-as mégis előbb sorra kerül.

Az pozitívum, hogy a látássérültek részére Braille-írással látták el a sorszámhúzó gépet, a számokat híváskor bemondják. Az ügyintéző mindezt egy, csak erre a feladatra rendszeresített táblagéppel végzi. Az index.hu, ebben a témában született cikkét itt olvashatják el >>

Amíg várunk az ügyfélkapu véglegesítésére, van időnk körbenézni. Már csak azért is, mert lefagyott a rendszer, s az ügyintéző kezdhette elölről a folyamatot. Nos, szóval, egy kis önreklám is belefért: a pulton államkincstár jegyet népszerűsítő papírokat is elhelyeztek.Néhány perc múltán két aláírás és készen is vagyunk.

Összességében jól teljesítette a kormányablak. A tágas tereknek köszönhetően kevésbé éreznénk tömegnek a zsúfoltságot, mint például a Fő téren. A székek kényelmesek, az ügyintézők teszik a dolgukat. Még új, szép és tiszta.

Az előző cikkünkben beszámoltunk már, de idézzük fel ismét: a kormányablakhoz 265 ügytípussal lehet fordulni, például okmányügyintézéssel, családtámogatási igényekkel, építési és egyes földhivatali ügyekkel, valamint ügyfélkapunyitással. A soproni kormányablakot nemcsak a helyiek, hanem minden magyar állampolgár igénybe veheti, ezért is volt szerencsés azt a forgalmas vasútállomás területén létrehozni.


Összbenyomásunk egy ötös skálán: négy és feles.


Kifele jövet azon gondolkozunk: ha minden ilyen simán és gyorsan menne, mint itt, akkor... De ezt a mondatot mindenki fejezze be a saját tapasztalata alapján.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tájékoztatásban is talált hibát az ombudsman

Már abban sincs egységes álláspont az ügyben érintett szervek között, hogy a kérdéses ingatlan, ahol… Tovább olvasom