Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Taxisgyilkosság: Bíróság elé álltak a soproni ügy vádlottjai

Győr-Moson-Sopron - Bűnösnek vallotta magát a tavalyelőtt, Sopronban történt taxisgyilkosság elsőrendű vádlottja, akit az országos port kavar bűnügy első tárgyalási napján hallgattak ki csütörtökön. A megyei bíróság a közeljövőben hoz ítéletet.
Többször is módosította vallomását a csütörtöki tárgyalásig a most huszonegy éves Sz. Zsolt, akit azzal vádolnak, hogy féltestvérével együtt ki akart rabolni egy taxisofőrt, s ő eközben – valószínűleg véletlenül – fejbe lőtte a szerencsétlen áldozatot. Az akkor még csak 19 éves Sz. Zsolt bűnösnek vallotta magát a csütörtöki tárgyaláson, de állítja: egyikük sem akarta, hogy ez legyen a vége.

Két féltestvérről van szó, akikről rögtön a vádirat-ismertetés elején kiderül: tulajdonképpen a feltárt bűncselekmények hozták őket össze, korábban nem tartották a kapcsolatot. Kaszinórablással kezdődött kettejük közös, zsákutcába futó „pályafutása", amikor az idősebb fél, A. Anselm megkereste 19 éves, szintén kispénzű öccsét, s előállt korábbi munkahelyének kirablási tervével. A szóban forgó játékteremben csak egy hölgyalkalmazott dolgozott, így a fivér nem tartott ellenállástól. Öccse valószínűleg nem vette komolyan, hogy Anselm valóban fegyveres rablást fontolgat, ám nem sokkal később bátyja beállított egy pisztollyal, s már vitte is őt lőgyakorlatot végezni a soproni Erzsébet ligetbe. (A fegyvert egy lakótársától lopta el, ugyanis öt évet töltött egy fegyveres testületnél, s a volt kollégákkal közös albérletben élt.) A terv az volt, hogy ő követeli a pénzt, míg Sz. Zsolt a pisztollyal figyeli az ajtót. A halálra rémült nőt az idősebb testvér megkötözte, száját bekötötte és még be is zárta a vád szerint. Sz.-ék mintegy 200 ezer forinttal, két digitális fényképezőgéppel és hamarjában összeszedett cigarettákkal (összesen 354 ezer forintnyi értékkel) távoztak, s a pénzt rövid időn belül el is költötték.

Ezután egy hónappal tervelte ki az ügyészség álláspontja szerint A. Anselm a taxisrablást. Öccsét, akit a tapasztalatok szerint nem lehetett nehéz bármibe is magával rántani, rávette, hogy rendeljenek autót az egyik nyilvános fülkéből. Úgy képzelte, hogy egy elhagyatott környékre vitetik magukat, ő ül a vezető mellett, követeli a pénzt, míg Zsolt hátul marad, fegyverrel a kezében. Ezzel kapcsolatban az öcs több, egymásnak ellentmondó vallomást is tett, ám a csütörtöki nagyjából megegyezik az első kihallgatásokon mondottakkal. Vagyis a fegyvert a taxis tarkójának szegezte, a férfi a mellette ülő rabló követelésétől hátrahőkölt, feje a pisztolycsőhöz ért, a gyakorlatlan kezek között pedig elsült a fegyver.


A vád szerint: A két testvér egy soproni játéktermet rabolt ki, majd ők követték el a taxisgyilkosságot is. Fotó: Krizsán Csaba
Erről Sz. Zsolt vallott az ügyészségen úgy is, hogy testvére lőtte le az áldozatot, ám most azt állítja, megbánta ezt a hazugságot, s jelenlegi vallomását kérte elfogadni. Azzal kapcsolatban is visszatáncolt, hogy bátyja azt mondta volna a végzetes rablás előtt: „ha ellenkezik a taxis, lődd le". Dr. Köszler Ferenc tanácsa ezt több jegyzőkönyvből, többféle szóhasználattal is idézte Sz. Zsoltnak, aki minden alkalommal azzal hárította el a kérdést, hogy nem emlékszik, s az aláírt jegyzőkönyveket soha nem olvasta el figyelmesen. Azzal kapcsolatban viszont következetes, hogy le akarta beszélni testvérét a rablásról, valamint hogy több marihuánás cigarettát is elszívott aznap. Ennek körülményeire viszont annak ellenére is határozottan emlékszik, hogy a laboreredmények szerint nem igaz. Az bizonyos, hogy jó pár kérdést tisztázni kell még, bár a tényt, hogy ő okozta a taxisofőr halálát, nem tagadja Sz. Zsolt. Emlékszik arra is, hogy apja, akivel együtt lakott, másnap reggel benyitott a szobába, s elújságolta, mi történt a soproni éjszakában. „Remélem, nincs hozzá közötök" – hagyta nyitva a kérdést, amelyet néhány napon belül a nyomozók válaszoltak meg.

A tárgyalás hamarosan A. Anselm kihallgatásával folytatódik, a két fivért előre kitervelten, nyereségvágyból, közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett emberöléssel, valamint fegyveres rablással, személyi szabadság megsértésével és fegyverrel visszaéléssel vádolják.

Olvasóink írták

 • 19. orgona 2008. április 20. 13:12
  „Magyarorszagon minden lassan müködik ezt mar megszoktuk!Az ilyen embert elzarni mindentöl nem meg etetni! Sajnos sokaknak bent is jo vilaguk van, ahhoz kepest amit tettek!”
 • 18. Beatrix 2008. február 22. 15:55
  „Nem véletlen írtam úgy!!!!!!!!!!Ezt hamar észre vetted?Azt miért nem hogy ez a k-csög 22-féle bűncselekményt követett el addig is???Egyépként tudjuk hogy nem volt dogos állapotban!Hidd el elég testközelben voltunk!Nem kívánom senkinek!!!!”
 • 17. aurin 2008. február 22. 11:26
  „Beatrix, a sűllyedni, az mifelénk nem süjjedni!!
  Különben meg drog nem volt, még ha valaki ezt mondja, akkor sem.”
 • 16. iksz 2008. február 20. 19:16
  „Van egy olyan érzésem hogy nevetséges itéletek fognak születni mindkét ügyben.De remélem nem igy lesz.Ez a véletlenül fejbe lőtte szöveg nem túl biztató.A kaszinósnál szerintem majd az lesz hogy drog hatása alatt állt,nem volt beszámitható állapotban.
  Nagyon bizom benne hogy rosszak a megérzéseim.Úgy gondolom hogy a legmagasabb kiszabható büntetés is kevés lenne nekik.”
 • 15. Beatrix 2008. február 20. 11:24
  „Bocs casinós!Ja és az itélet hozatal nyilvános,mint egyépként a tárgyalások!kedden és pénteken vannak most a győri megy. bíróságon és bárki bemehet ha akar!!!!
  Én biztos ott leszek az ítélet hozatalnál,és remélem még sokan mások is:”
 • 14. Beatrix 2008. február 20. 11:21
  „A kasonos gyilkos itélethozatala várhatóan március 18-19-20.-án lesz a győr megyei bíróságon!Sajnos ez is érintett bennünk:-(Szóval én csak fél órára kérném a bűnösöket!
  De azért az ő szintjükre nem süjjednék!Az anzelmet és zsoltot is megkötözném ahogy a lányommal tették és csak tartanám a fejéhez a fegyvert!bár nem tudná mikor lövöm le!nem tudom kibírná-e:mert nem tudja milyen kellemes érzés!!!!Hát mi tudjuk,szenvedők!!!!!!!”
 • 13. Beatrix 2008. február 20. 11:15
  „Sajnos mi közvetlen érintettek voltunk és csak remélni tudom ,hogy megkapják a méltó büntetésüket!Egyépként nem nagyon tanusít ... anzelm semmiféle megbánást!Remélem rádöbben mit tettek és mi vár rájuk!Ő mint volt fegyőr különösen viselkedik!!!
  Tisztelettel:Beatrix”
 • 12. hehe 2008. február 20. 00:59
  „iksz!
  azért mert magyarországon vagyunk....... (sajnos nálunk minden ilyen ütődötten működik)

  Amúgy, ha esetleg mégis megköveznék őket vagy esetleg nyilvános máglyahalál lenne az ítélet akkor azért szóljanak időben, mert a kőbánya meg a benzinkút is útbaesik!!!!!!!!

  Szerintem ma magyarországon az erőszakot (ami egyre vadabb méreteket ölt és egyre fiatalkorúbbak az elkövetők) csak és kizárólag a halálbüntetés visszaállításával lehetne orvosolni!
  Humanizmus, meg szar europai normák ide vagy oda...... az emberek egyre jobban érzik, hogy a nagy szabadságnak ára van!!!!
  és akinek vlamelyik családtagja fizet...... ugye mondanom sem kell, hogy mi lenne a retorziója........ hm....”
 • 11. iksz 2008. február 18. 21:44
  „A kaszinós gyilkosság ügyében sem kapkodnak az itélet hozatallal,pedig ott csak 1 tettes volt.Nem kell vizsgálni hogy ki lőtt,és be is vallotta.Nem tudom miért tart ilyen sokáig.”
 • 10. antistar 2008. február 18. 20:53
  „Aki fegyverrel megy pénzt keresni, az ne hivatkozzon arra, hogy véletlenül elsült!
  VÉLETLENÜL FEL KÉNE AKASZTANI őket !!!!”
 • 9. jucus 2008. február 16. 20:27
  „Borzasztó hogy ennyit kellett várni a tárgyalásig...ilyen emberekből...sosem lesz ember!!!! Tönkretenni egy egész családot...és minden hidegvérrel ölni!!...ezek nemis emberek..és akkor még a mi pénzünkön fogják tartani őket!!Ilyenkor sajnálom ,hogy eltörölték a halábüntetést!”
 • 8. Ibolya 2008. február 16. 19:39
  „Nagyon remélem,hogy életfogytiglant kapnak érte!Nagyon megérdemelnék!!!!!!!”
 • 7. Egü 2008. február 15. 21:32
  „k”
 • 6. Egü 2008. február 15. 21:31
  „Kukába velül, mint a szeméttel.”
 • 5. Csaba 2008. február 15. 20:14
  „Biztosan kihatással Sz. Zsoltra, hogy kiskorában a kutya utazott a babakocsiban, és neki így már ott nem maradt hely. Sokszor hagyták magára egyedül gyerekkorában. Szülei korán elváltak, anyja lelépett az országból, az apja alkohol gondokkal kűzd.
  Csak azt nem értem, ha már jópár kerékpár lopás és egyéb kisebb cselekmény volt a rovásán, miért nem volt még valami őrzöttebb helyen...”
 • 4. Nagy Imre 2008. február 15. 18:50
  „"valamint hogy több marihuánás cigarettát is elszívott aznap"

  Azt nem ertem hogyha valaki drogozik azt miert lenne enyhito korulmeny. Biztos ugyvedi sugallatra jott az otlet.”
 • 3. Gab 2008. február 15. 16:48
  „Fogat-fogért!!!!!”
 • 2. Csaba Zsuzsanna 2008. február 15. 11:00
  „Én életfogytiglant adnék nekik! Felháborító és aljas dolog, hogy nyolc ezer forintért kellett egy embernek meghalnia!”
 • 1. iksz 2008. február 15. 09:11
  „Hát kiváncsi vagyok mi lesz a vége.Ez a "véletlenül elsült a pisztoly" szöveg..... remélem nem usszák meg valami nevetséges itélettel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ világos válaszokat ad

Sopron - Az SZDSZ népszavazással kapcsolatos álláspontját ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján… Tovább olvasom