Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Tavaszi haltelepítés a Fertőn

Beköszöntött a tavaszi halivadék-telepítések időszaka a Fertő tavon. Néhány nappal ezelőtt harmincezer csukaivadékot telepítettek a tóba, két hét múlva pedig ötvenezer süllő gyarapítja a ragadozó halak állományát.

Sok lesz a csuka
A kishalakat a Győri Előre Halászati Szövetkezet nagybajcsi telepén keltették és nevelték megfelelő nagyságúra. Legközelebb ősszel helyeznek majd ki a tóba egy- és kétnyaras pontyokat. Míg a halutánpótlás megoldott hazánk második legnagyobb területű állóvízében, addig a vízállással gondok vannak.

Nagyon alacsony a Fertő tó vízállása, tudtuk meg Vida András elnöktől. Eliszaposodott a csatornarendszer is, ami megnehezíti a halászatot. Tavaly ősszel már beszámoltunk arról, hogy a tó 2000 hektáros vízfelülete négy – ötszáz hektárral csökkent a hónapok óta tartó aszály miatt. A Fertő vízszintje legalább 50 – 60 centiméterrel alacsonyabb a megszokottnál, amit a kora tavaszi esőzések sem tudtak kellőképpen megemelni.
Kevesebb a hal is a több éves átlagnál. A kilencvenes évek közepén még évente 400 – 500 mázsa körüli angolnát fogtak, mostanra örülnek, ha ennek az ötöde hálóba kerül. Az alacsony vízállás miatt ingadozó a süllő- és a csukaállomány is. Emiatt is kellett pótolni a kieső mennyiséget a fiatal halivadékokkal. Ezekből a tavaszi telepítésekből azonban csak három – négy év múlva lesz lehalászható méretű ragadozó hal.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűség csillagával

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Sopronban végzős hallgatói szombaton vettek búcsút az alma matertől… Tovább olvasom