Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Tanfolyamon képzik a fegyőröket

Sopronkőhida-Balassagyarmat - Balassagyarmaton a város egyik középiskolájában képeznek munkatársakat a helyi fegyintézet számára. Sopronkőhidán a jelentkezőknek tanfolyamot tesznek kötelezővé.
Börtönőröket is képeznek szeptembertől Balassagyarmat egyik középiskolájában, hogy biztosítsák a szakemberek utánpótlását a város létszámgondokkal küzdő fegyintézetében. Erről a helyi gimnázium és az intézményt fenntartó önkormányzat kötött megállapodást. A rendészeti oktatás kiegészül büntetés-végrehajtási jogszabályokkal, ismeretekkel, amit két évig tanulnak az ilyen képzést választó diákok.

A sopronkőhidai fegyintézet nem küzd olyan mértékű létszámhiánnyal, mint ami országosan jellemző. Többek között azért nem, mert a schengeni csatlakozás miatt állás nélkül maradó határőrök közül sokan választották a büntetés-végrehajtást.

– A teljes állomány 350 fő, ez a létszám reálisan nézve elég – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Pantali Zoltán dandártábornok, a fegyintézet parancsnoka. – Korábban a Berzsenyi-líceum működtetett az intézményben egy kihelyezett tagozatot, ahol helyben érettségit tehettek az állomány tagjai.

Most azonban a felvetteknek – akiknek már rendelkezniük kell érettségi vizsgával – egy hónapos tanfolyamon kell számot adniuk alkalmasságukról. A tiszthelyettesek tanfolyama öt hónapot tesz ki, ezután a magasabb ranggal járó, öt hónapos zászlósképzőt is sokan elvégzik.

A büntetés-végrehajtási munkára jelentkezőknél a rendőrségihez hasonló az alkalmassági vizsgálat, így része a pszichológiai teszt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó balesetveszély a Kőfaragó téren

Sopron - Felülvizsgálják a Kőfaragó téri benzinkút körüli forgalmi rendet. A már kétezerben is… Tovább olvasom