Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Tanévkezdés Fertőszentmiklóson

Fertőszentmiklós - A Fertőszentmiklósi Általános Iskola az idei tanévben új névvel és igazgatóval kezdte meg munkáját. A gyerekek immár a Felsőbüki Nagy Pál-iskolába járnak, amelynek igazgatója Szántó Zoltán.
Fertőszentmiklóson tegnap délelőtt tartották a tanévnyitót, névadási ünnepséggel. Az iskola felvette Felsőbüki Nagy Pál nevét, akinek a szülőháza egykoron az iskola helyén állt. A reformkori politikus munkásságát – születésének 230. és halálának 150. évfordulója alkalmából – Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke méltatta, majd az ünneplők a névadó mellszobránál elhelyezték a megemlékezés virágait. Az eseményt követően nyílt meg az iskola aulájában az „Életút" című kiállítás, amely Felsőbüki Nagy Pál munkásságát mutatja be.
Szántó Zoltán – aki júliustól látja el az igazgatói teendőket a nyugdíjba vonult Pallag András után – elmondta, a névválasztásnak részben praktikus oka volt, mert a petőházi iskola tagintézményük lett, másrészt pedig szerették volna, ha iskolájuk egy kiemelkedő helyi személyiség nevét viseli. Így esett a választásuk községük szülöttjére, Felsőbüki Nagy Pálra, akinek mellszobra az iskola parkját díszíti.

Felsőbüki Nagy Pál

Felsőbüki Nagy Pál (1777–1857) liberális nemesi politikus volt. Sopron vármegye országgyűlési követeként harcot indított a jobbágyság terheinek enyhítése és helyzetének javítása érdekében. Harcba szállt a nemzet politikai, gazdasági és nyelvi jogaiért. Korán kitűnt szónoki tehetségével. Az 1825-ös országgyűlésen a magyar nyelv érdekében elmondott jelentős beszédének következményeképpen Széchenyi István kezdeményezésére alapították meg a Magyar Tudományos Akadémiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszpénzeket kapnak Sopron egészségügyi intézményei

Sopron–Budapest - Az év végéig összesen plusz 149 millió forint forráshoz jut a soproni… Tovább olvasom