Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Támad a puszpángmoly Sopronban!

Újra támad a Sopronban rendkívül közkedveltté és a Lövérek városrészre kifejezetten jellemző bokor, a puszpáng kártevője, a selyemfényű puszpángmoly.

– Ismét erőteljesebben jelent meg a bukszusok kártevője, a selyemfényű puszpángmoly – figyelmezteti a kerttulajdonosokat Nagy Zsolt növényvédelmi mérnök, a Sopron Holding Zrt. ügyvezetője.

Ez a falánk hernyó tulajdonképpen soproni, első egyedeit ugyanis itt azonosították 2011-ben. Az évente három nemzedéket nevelő molyféle hernyója okozza a fertőzött növényzeten a pusztítást, képes a bokrokat akár teljesen tarra rágni.

A bukszusmoly hernyója mindenhol pusztít, generációk által nyírt és gondozott sövényeket képes teljesen tönkretenni.
A bukszusmoly hernyója mindenhol pusztít, generációk által nyírt és gondozott sövényeket képes teljesen tönkretenni.


Nagymértékű elterjedésükben komoly szerepe van, hogy a kifejlett puszpángmoly élete során akár öt kilométer megtételére is képes! A hernyók kifejlett állapotukban körülbelül öt centiméter hosszúak, testük világos- vagy sötétzöld, fejtokjuk fekete. Bábjuk körülbelül két milliméteres, zöld alapon fekete-fehér csíkos, amely hét-tíz nap után bebarnul. A bukszusmoly hernyója a bokrok leveleit, hajtásait fehér selyemszállal sűrűn és vastagon beszövi és az így kialakított zsákszerű hernyófészekben él, illetve bábozódik.

A városban mindenhol pusztít ez a kártevő, a legveszélyeztetettebb terület viszont a Lövérek, ahol a legtöbb puszpángbokor található. A hernyó az egész bokrot támadja, de előnyben részesíti a tömöttebb, nyírt fajtákat, ahol az ágak és levelek között ráadásul nagyon nehéz észrevenni.

Nagy Zsolt segít a védekezésben is: – Kiskertekben általában elég lehet a fertőzött részek eltávolítása és megsemmisítése, azonban nagyobb kiterjedésű fertőzöttségnél vegyszeres védekezés szükséges. Nagyon kell figyelni arra, hogy a permetszerből a tömött bokor belsejébe is jusson. A felhasznált vegyszerek közül a leghatásosabbak a kitinszintézis-gátló és -taglózó szerek, például a Dimilin vagy a Decis, amelyeket érdemes nedvesítőszerrel kombinálni, mint amilyen a Nonit.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőbl: „Ellehetetlenítették a juniálist"

- Meggyőződésem, hogy a városvezetés szándékosan lehetetlenítette el a III. Soproni Nemzeti… Tovább olvasom