Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Szükség van a magyar munkaerőre

A magyarok miatt nagy a burgenlandi munkanélküliség – állítja az osztrák munkáskamara.

A magyarok miatt nagy a burgenlandi munkanélküliség – állítja az osztrák munkáskamara és Hans Niessl tartományfőnök is. A gazdasági kamara ugyanakkor úgy látja, hogy szükség van a magyar szakmunkásokra.

Gondokat okozna hiányuk


A Burgenlandi Gazdasági Kamara (WKO) nem ért egyet a tartományi munkáskamarának és a tartomány vezetőinek a magyar munkavállalókkal kapcsolatos aggályaival. A tartomány gazdaságának szerintük igenis szüksége van a szakképzett magyar munkaerőre – mondta el Harald Schermann, a gazdasági kamara sajtószóvivője. Hozzátette: több ágazatban, így a turizmus, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén komoly gondokat okozna hiányuk. – A munkáskamara részéről hangoztatott aggodalmat pánikkeltésnek véljük, hiszen a magyar ingázók csak akkor kaphatnak munkavállalási engedélyt, ha nincs megfelelő osztrák munkaerő – jelentette ki a WKO munkatársa.

A határ menti osztrák tartományban több ágazatban is hiány van szakmunkásokból, ráadásul az osztrákok már nem vállalnak el mindent, főleg az éjszakába nyúló munkák esetén és az osztrák viszonylatban alulfizetett területeken van hiány belföldi munkavállalókból.

Átlag feletti munkanélküliség

Korábban Hans Niessl tartományfőnök (Kisalföld, 2005. július 22., Kevesebb munkavállalási engedély?) és a munkáskamara elnöke, Alfred Schreiner is annak a véleményének adott hangot, hogy a külföldről érkező – elsősorban magyar – munkaerő jelentős mértékben felelős a Burgenlandban egyre növekvő és az országos átlag feletti munkanélküliségért. (Július végén a burgenlandi munkaügyi központ tájékoztatása szerint 6.553 munkanélkülit tartottak számon, júniushoz képest 453 személlyel többet, amely 7,4 százalékos növekedést jelent.)

Ötszázról 2050-re emelkedett

A munkáskamara már 2000 óta szorgalmazza a gazdasági minisztériumban, hogy ne növeljék tovább az ingázói kvótát. 1999 és 2005 között ugyanis a kezdeti ötszázról 2050-re emelkedett a kiadható ingázó munkavállalási engedélyek száma.

Burgenland egyébként az elmúlt évek során Ausztria legdinamikusabban fejlődő tartománya volt, és ennek köszönhetően – az Eurostat adatai szerint – az egy főre jutó GDP immár meghaladja az uniós átlag 76 százalékát. Niessl szerint ez azt jelenti, hogy 2006-tól nem számíthat a tartomány az eddig bőven érkezett közösségi strukturális támogatásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhnyakrákszűrés kezdődik ősszel

Méhnyakrákszűrés kezdődik Sopronban, az ÁNTSZ szerint egyre többen mennek el a vizsgálatra. Tovább olvasom