Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szélerőmű épült a határ túloldalán

A magyar határtól alig néhány kilométerre, Sopronkeresztúron hét szélerőművet állítottak fel.
Amíg Sopron környékén a települések egyelőre még csak tervezik a szélerőműveket, addig a határ túloldalán élő „sógoroknál" egyre-másra nőnek ki a földből ezek az építmények. A hét elején Sopronkeresztúron adtak át hét szélturbinát, amelyeknek összteljesítménye 14 megawatt és az itt termelt áram kilencezer háztartást lát el árammal. Az egyenként 142 méter magas szélkerekek jelenleg Ausztria legmagasabb ilyen jellegű építményeinek számítanak és 1700 méterre állnak a település határától.
– Elsősorban gazdaságossági szempontok vezérelték az önkormányzatot, amikor a projekt megvalósítása mellett döntött – mondta el a Kisalföldnek Manfred Kölly, Sopronkeresztúr polgármestere.

Persze Sopronkeresztúron (Deutschkreutz) sem ment zökkenőmentesen a szélpark megvalósítása. A környék lakóinak egy része a létesítmény biológiai hatásai miatt tiltakozott, mások pedig azt kifogásolták, hogy a hatalmas szélkerekek tönkretehetik a Soproni-hegységtől délre fekvő úgynevezett „kékfrankosvidék" látképét.

– Az engedélyeztetés során figyelembe vettük a létesítmény által okozott elektromágneses sugárzást, az infrahang- és zajterhelést, a jegesedést, az árnyékhatást, valamint a vadállományra és a madárvilágra gyakorolt hatást – tette hozzá a polgármester. – Az elvégzett vizsgálatok bizonyították, hogy ezek mértéke alulmarad az élővilágot károsító értékektől. Emellett komoly hangsúlyt fektettünk a lakosság informálására. Tanulmányutat szerveztünk a Fertő tó északi részén lévő szélparkokba, ahol a falu lakossága a saját szemével nézhette meg az ott álló szélturbinákat – folytatta Manfred Kölly. – Ezek után népszavazást írtunk ki, amelyen a szavazók nagy többsége a szélpark mellett tette le a voksát.

A most átadott szélpark 16 millió euróba került és a burgenlandi áramszolgáltató szélerőművekkel foglalkozó leányvállalata üzemelteti. – Az építménynek meglepő módon komoly turisztikai vonzereje is van. A kerékpáros turisták nap mint nap megcsodálják a május óta álló szélkerekeket, a jövőben pedig az egyik torony tetejébe kilátót is tervezünk – árulta el a település első embere.

Burgenland a szélerőművek tartománya

Magyarországon jelenleg hét helyen működnek szélkerekek, legutóbb a Szombathely melletti Vépen helyeztek üzembe egy 600 kW teljesítményűt. Összehasonlításképpen: a magyar határtól alig 30 kilométerre, Burgenlandban 136 szélerőmű termeli az elektromos energiát. A burgenlandi áramszolgáltató adatai szerint 2004-től a tartomány teljes lakosságának áramszükségletét szélerőművek által termelt villamos energiával fedezik.

Kapcsolódó anyagok >>

A hét végén már forognak (2002-12-10) >>
A lapátok forognak, a pályázati pénz késik (2003-11-12) >>
Félnek a szélerőművek hatásától a bőnyiek (2003-08-24) >>
Szélerőmű a határban (2002-04-04) >>
Szélerőmű és buszpályaudvar épül (2004-06-04) >>
Szélerőmű: néhány év múlva (2002-06-30) >>
Áldott és átkozott szélerőművek (2003-04-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a Sofát

Fél éve tartó agónia után úgy tűnik, menthetetlen az ablakokat, ajtókat gyártó, 1952-ben alapított Soproni Faipari Részvénytársaság, mert fizetésképtelenné vált. A cég beszállítóinak türelme elfogyott, köztartozásuk is van, a dolgozók pedig két hónapja nem kapják meg fizetésüket. A folyamat visszafordíthatatlan, a Sofa nem kerülheti el a felszámolást. Tovább olvasom