Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Százévesek a modellezők

Sopron - Százéves születésnapját ünnepli a Soproni Modellező Egyesület, mely az ország egyik legrégebbi ilyen civilszervezete. A jubileumot kiállítással teszik felejthetetlenné.
Az első hazai repülőmodelleket száz esztendeje építették Kőbányán és Sopronban. A modellezés ugyan egyidős az ember alkotó ösztönével, de az igazi fellendülést 1909 hozta, amikor Blériot átrepülte a La Manche csatornát és gépét Budapesten is bemutatta. A magyar repülőmodellezők erről rajzokat is szereztek, megalkották a gép kicsinyített mását. Modellezőköröket alapítottak, így ettől az időponttól számítjuk a hazai szervezett repülőmodellező élet megindulását. Később már hajómodellek és autómodellek is készültek.

Ahogy teltek az évek, egyre többen választották Sopronban is hobbijuknak a modellezést, ma az egyesület csaknem félszáz tagot számlál és a legeredményesebbek közé tartozik az országban.

– Négy válogatott versenyzővel büszkélkedhetünk – kezdte Horváth Rudolf, a Soproni Modellező Egyesület elnöke. A legjobb eredményeket Kalmár Sándor hatszoros Világkupa-győztes, Kocsis István országos bajnok, EB-, vb-helyezett, Nótáros Mihály világbajnoki helyezett, országos 2., Tóth Károly válogatott kerettag szállítja.

Az egyesület csaknem félszáz tagot számlál és a legeredményesebbek közé tartozik az országban. Sosztarich András is több bajnoki címmel büszkélkedhet. Fotó: Magasi
Az egyesület csaknem félszáz tagot számlál és a legeredményesebbek közé tartozik az országban. Sosztarich András is több bajnoki címmel büszkélkedhet. Fotó: Magasi

Az elnöktől megtudtuk, hogy a modellezés a közepesen költséges sportágak és hobbik közé tartozik, de aki egyszer a szerelmese lesz, soha nem tud szabadulni szenvedélyétől. Vannak, akik maguk építik modelljeiket, mások inkább a vásárolt gépekben bíznak. A kicsinyített járművek a valódiak működő, méretarányos másai, elkészítésük fejleszti a kézügyességet, a kreativitást, a műszaki tudást, a megfigyelő- és problémamegoldó képességet és az esztétikai érzéket. A modellezők, csakúgy, mint az igazi autó-, motor-, hajóversenyzők, folyton tökéletesítik gépeiket. A sikeres modellezéshez szükség van a fizikai törvények elsajátítására, így ez a sport és hobbi nemcsak szórakoztat, de tanít is egyben.


Modellezők kiállítása

A jubileumot méltóképpen megünnepelendő, az aktív tagok egy kiállítással készültek, melynek mától két héten át a Liszt-központ ad otthont. Az autó-, hajó- és repülőmodellekből álló kiállítás és történeti tárlat megnyitóját ma 15 órakor tartják.

Olvasóink írták

  • 2. thurvj97 2009. március 16. 09:38
    „Minden tiszteletem a soproni modellezőké. Szép sikereik ellenére szerények, szorgalmasak és hosszú évek óta ott vannak a legjobbak között.A jubileum jó alkalom arra, hogy mindannyian tisztelegjünk elöttük.További sikereket kívánok!”
  • 1. SAmu 2009. március 14. 22:30
    „Gratulálok! Felejthetetlenné tetté a jubileumot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi oklevelet is kaphatnak

Sopron - A szakemberek szerint érdemes államilag elismert OKJ-s képzést választani, melynek… Tovább olvasom