Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szabály van rá, példa nincs

Elvileg idén januártól új lakások esetében és lakáseladáskor hőtanúsítvánnyal is kell rendelkeznie az ingatlantulajdonosnak.

A megkérdezett ingatlanforgalmazók még nem találkoztak olyannal, aki ilyen birtokában akarta volna értékesíteni lakását.

˝A hőtanúsítvány most olyan, mint a KRESZ – megvannak a szabályok, aztán vagy betartják, vagy nem. Csak itt nem büntetnek˝ – tömören így foglalták össze a szakértők a jelenlegi állapotot. Idén januártól már sok víz lefolyt a Dunán és az Ikván, rengeteg hőenergia szökött el a rosszul szigetelő nyílászárók miatt, de ez idáig egyetlen esetben sem kérték a hőtanúsítvány elkészíttetését a lakáseladók. Pedig egy kormányrendelet alapján régi épületeknél, lakásoknál adásvételkor vagy bérbeadáskor ilyen tanúsítványra lenne szükség – összegeztek a megkérdezett szakemberek. Domnánics Károly ingatlanforgalmazó úgy véli, a hőtanúsítvány valójában árfelhajtó tényező lenne, az épület műszaki állapotáról ad konkrét képet, s ez a vásárlónak is hasznos.

– A lakosság részéről megnyilvánuló közömbösség oka lehet, hogy a hőtanúsítvány hiánya miatt nincs a hatóság részéről szankcionálás – állapította meg Buzgó Zsolt okleveles épület-gépészmérnök. Ő a mérnöki kamara szervezésében vett részt – még nyáron – az első olyan soproni tanfolyamon, amelyen építészek és szakmérnökök sajátíthatták el a hőtanúsítvány-készítés szisztémáját. Az ebben jártasak szerint viszont az új lakásoknál immár a hőtanúsítvány megléte a használatbavételi engedély kiadásának a feltétele, legalábbis azt addigra el kell készíteni.

Schmilliár Tamást, a szakértői névjegyzéken szereplő mérnököt már két esetben kérték fel új lakások energetikai jellemzőinek felmérésére. – Az őszi időszakban várható a használatbavételi engedélyek dömpingje, valószínű, hogy ekkor sokan fognak megkeresni bennünket – fogalmazott.

Építésre is vonatkozik az előírás: Idén januártól az új lakásokra hőtanúsítványt is készíttetni kell. Igaz, a hatóság ezt nem ellenőrzi. Fotó: Magasi Dávid
Építésre is vonatkozik az előírás: Idén januártól az új lakásokra hőtanúsítványt is készíttetni kell. Igaz, a hatóság ezt nem ellenőrzi. Fotó: Magasi Dávid

A megye megkérdezett városainak építéshatósági osztályai részéről viszont elhangzott, árnyalni kell a képet. Egy tavalyi kormányrendelet (a 176/2008-as) 2009. január elsejei hatállyal valóban rendelkezik az új lakások vonatkozásában – és a régiek eladásánál – az épületek energetikai tanúsítványáról, viszont a jogszabály 2012. január elsejétől teszi ezt kötelezővé.

Stipkovits Tamás, a győri építéshatósági osztály vezetője elmondta: a jogszabályok nem teszik kötelezővé a használatbavételi engedély kiadásakor a hőtanúsítvány meglétét, viszont ők mindig felhívják a figyelmet a tíz évig érvényes dokumentum elkészíttetésének szükségességére. ˝A jogszabályalkotó az ellenőrzést és a büntetést nem rögzítette, így bízik a lakosság jogszabálykövető magatartásában˝ – tette hozzá.

Mindezt megerősítette dr. Füzi Norbert, Fertőd jegyzője. Mint említette, a fertődi építéshatósági osztály határozataiban hívja fel a figyelmet ügyfelei számára, hogy az újonnan épített lakás esetleges későbbi adásvételéhez szerezzék be a hőtanúsítványt.

Sopronban ugyancsak tájékoztatják az ügyfeleket, hogy a használatbavételi engedély előtt az építtetőnek el kell készíttetnie a minősítést. A hatóság azonban nincs felhatalmazva arra, hogy azt ellenőrizze is.

– Akkor szükséges hőtanúsítványt készíttetnünk újonnan épített saját lakótömbjeinkre, ha azokat eladásra szánjuk – válaszolta kérdésünkre Kelemen Ferenc, egy építőipari cég ügyvezetője. – Más egyéb esetben ez a megbízó feladata.


Mi is az a hőtanúsítvány?

A hőtanúsítvány előírásával az épületek, családi házak és a lakások tulajdonosait energiatakarékos fűtési módra, korszerű nyílászárók alkalmazására, hatékony épületgépészeti megoldásokra ösztönzik. Mindez végeredményben a lakástulajdonos érdeke. Egyszerű esetekben a hőtanúsítvány 11 ezer forint körüli összegbe kerül. Ha nincsenek tervrajzok, bonyolultabbá válik a hőtanúsítvány kidolgozása, amely tízféle besorolást alkalmaz. Ugyanakkor a rendelet nem vonatkozik a műemléki, illetve a védett területen lévő lakásokra, épületekre, a mezőgazdasági építményekre.Olvasóink írták

 • 5. Patriot 2009. november 18. 20:19
  „Keresd meg a Baumit márka képviselőjét és ő ingyenesen ad neked szakmai tanácsot,árkalkulációt többféle rendszerre. Hidd el megéri!
  ..ja és házhoz megy személyesen.”
 • 4. levi-levi 2009. november 15. 23:35
  „Köszönöm , sokat segítettél.
  sajnos én nem sokat értek hozzá.
  12 éve építkeztünk ,38 porotherm a falazat, többen mondták ,hogy ezért felesleges szigetelni .Kértem árajánlatot szigetelés ,szinezéssel és bizony milliós nagyságrendü árat kaptam .ezért gondoltam ,hogy egy hőkamerás felvétel kimutatná ,hogy szigeteljek vagy sem?”
 • 3. Patriot 2009. november 15. 09:28
  „ÁRPÁDHÁZ Arrabona kft Győr.

  120m2- 20000ft,nagyobb vagy írásos szakvélemény 30000ft.”
 • 2. Patriot 2009. november 15. 09:17
  „levi-levi,én először egy tervezővel beszélnék és kérnék egy kiviteli tervet,valamint egy hőtechnikai számítást a jelenlegi épületről.
  A polisztirol lemez vastagságának megállapításához nem kell hőkamerás felvétel az épületről,ahhoz elég egy hőátbocsátási számítás( U mérték egy.w/m2K).
  porotherm 38nf U:0,4258, ugyanez 6cm polisztirollemezzel U:0,2299. De minden más falazatnak vagy betonszerkezetnek meg van táblázatszerűen az értéke.
  Inkább kivitelezés közben csináltatnák hőkamerás felvételt,főleg a kritikus pontokról: lábazat,nyílászárók környékén ahol lényeges a befordított lemez vastagsága.”
 • 1. levi-levi 2009. november 15. 00:01
  „Szeretnénk családiházunkat hőszigetelni a közel jövőben, de jó lenne előtte egy hőkamerás felvétel .
  Sajnos nem találok Sopronban és környékén szakembert aki ezt elkészítené!
  Legközelebbi város Ajka ahol találtam egy kiscéget akik ezzel foglakoznak, de a távolság miatt elég sokba kerülne a munkadíj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban van a diáklány

Egy tinilányt ápolnak a soproni kórházban, aki néhány nappal az új influenza elleni oltás felvétele… Tovább olvasom