Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Sütő-szobor: helyszíni szemle és adományok

Sopronban állítják fel az első Sütő András-szobrot, amit Bocskay Vince szovátai szobrászművész készít.

Az alkotás várhatóan tavaszra készül el, a kezdeményezők még gyűjtik az adományokat. 

Portálunk korábban beszámolt arról, hogy az Erdélyi Kör és a Kálvin Kör szoborral állít emléket a református templom előtt Sütő András Kossuth-díjas írónak, akit 75. születésnapján Sopronban köszöntött Mádl Ferenc köztársasági elnök. A szobrot egy szovátai művész, Bocskay Vince készíti el, aki szemügyre vette az alkotás leendő helyét.

– Szép a környezet, tökéletesen megfelel a követelményeknek. Előnyös a hely betájolása, már csak a szobor hiányzik – mondta a Frankenburg utca és a Csatkai utca kereszteződésében tartott helyszíni szemlén a művész, akinek keze nyomát húsznál is több köztéri szobor őrzi. A jelenlegi megbízás a jelentős tapasztalat ellenére számára is kiemelkedő fontosságú.

Bocskay Vince szobrászművész (jobbra) szerdán látogatta meg a szobor leendő helyszínét dr. Úry Előd, az egyik kezdeményező társaságában. Fotó: Lakner
Bocskay Vince szobrászművész (jobbra) szerdán látogatta meg a szobor leendő helyszínét dr. Úry Előd, az egyik kezdeményező társaságában. Fotó: Lakner

– Megtisztelő volt a felkérés, hogy rám bízták egy ilyen nagy formátumú ember ábrázolását. Emellett ha jól tudom, én lehetek az első, aki szobrot készíthet Sütő Andrásról. Remélem, felnövök a feladathoz – fogalmazott szerényen a 61 éves szobrász, aki szovátai otthonában alkotja meg a bronz mellszobrot és várhatóan tavaszra készül el vele. Bocskay Vince rövid városnézésen is részt vett dr. Úry Előd, az Erdélyi Kör elnökének kalauzolásával.

– Először jártam Sopronban, persze korábban már sokat hallottam a városról. Ilyen szépnek képzeltem, bár mindig meglepő, mikor az ember konkrétan szembesül valamivel – fejezte ki tetszését az erdélyi művész.

A szobor várható költsége mintegy hárommillió forint, a Kálvin Kör és az Erdélyi Kör továbbra is gyűjti az adományokat, hogy előteremtsék ezt az összeget. Aki támogatni kívánja a Sütő András-szobor elkészülését, az erre a célra létrehozott bankszámlaszámon teheti meg: Rajkai Takarékszövetkezet, Soproni Kálvin Kör II., 59500351-11072432.

Sütő András

(Pusztakamarás, 1927. június 17–Budapest, 2006. szeptember 30.) Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író. A romániai magyar kisebbség egyik legjelentősebb szószólója volt, parlamenti képviselőként és a Romániai Írószövetség alelnökeként is tevékenykedett. 1980-tól kezdve a Ceaucescu-rezsim betiltotta műveinek kiadását, ezt követően Magyarországon publikált. A diktatúraellenes megmozdulások idején felszólalt a tüntetéseken, 1990-ben a Marosvásárhelyen kitört etnikai incidens során elvesztette fél szeme világát.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. rikkanto 2010. augusztus 05. 17:00
  „Tisztelt ggg!
  Ön annyira elfogult és bigott, hogy a dialógust Önnel ezennel befejeztem!”
 • 25. FREDDY/S 2010. augusztus 04. 19:03
  „Az erdélyiekről nem kell dicshimnuszt zengeni, mert én egy erdélyi magyar csaló miatt lettem munkanélküli Bécsújhelyen, így nem illik minden véleményt felülbírálni azoknak akik azt nem ismerik, véleményt meg mindenki saját maga alkothat, bár egyesek ezt szeretnének befolyásolni, nemde...”
 • 24. ggg 2010. augusztus 04. 09:46
  „23. olvasd végig a hozzászólásokat, aztán talán meg is érted, h miről megy itt a vita. én is ős soproni vagyok, de rühellem az olyan beszólásokat, h Sütő András román...
  ráadásul itt senki nem szapulta a soproniakat, nekem inkább az a benyomásom, h a soproniakat zavarja az erdélyi kör összefogása, és az, h adományaikból szépítik a köztereinket. itt ez is baj. a soproniak soha nem lesznek képesek erre az összefogásra, mert mindenki csak a saját érdekét nézi átgázolva családon, baráton...vissza kéne venni az arcból, és tenni valamit a városért, vagy ha az nem megy, akkor legalább azokat érvényesülni hagyni, akik tenni akarnak, és nem az irigységtől elborult aggyal jöttmentezni, románozni...
  mondom ezt "ős" soproniként...”
 • 23. rikkanto 2010. augusztus 03. 19:56
  „Sajnos a mai vitákból, észérvek helyett mindig politikai szembenállás lesz. A nép meg nemzet, és hasonló "fenköltségek", mindig megosztanak!
  Nem lehet csodálkozni, azon, hogy vannak itt "ős" Soproniak is akik legalább annyira lokálpatrióták, mint az Erdélyiek, én tisztelem őket is, kedvelem is őket! Szép a székelykapu, az Erdélyi közösség hasznos, de tessék sziveskedni tudomásul venni, hogy nem csak ők vannak itt, mi itt voltunk, szívesen befogadtunk mindenkit, tessék minket is figyelmbe venni mi is magyarok vagyunk!Ezt hívják empátiának!
  Legyen Dr, Fridrich Kari bácsinak is életnagyságú szobra Sopronban, nem kell ütre-csapra mindig Wass Albertezni! Vagy mindenre az a végső érv?”
 • 22. ggg 2010. augusztus 03. 09:27
  „Kukac40
  álljon itt a magyar nemzetről Wass Albert idézete, bár a te olvasatodban gondolom ő is román:
  "Ez a mai nemzedék ez kapott ötvenévi agymosást. Néppé gyúrták a nemzetet.
  Az üzenetem az: ébredjetek föl újra magyarok, s legyetek újra nemzet, váljatok nemzetté! Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat tud tenni a magyar közösségért."”
 • 21. Kukac40 2010. augusztus 02. 22:14
  „19. ggg. A magyar most is nemzet. Bár ezen lehetne vitázni pró és kontra. Miért bűn román állampolgárt románnak nevezni? Vagy ha az bűn a többi nemzet szülötteivel szemben miért nem az? Mert ugye nem csak Erdély vesztettük el. De kérdezem tovább. Ismerted Sütő András hétköznapi életét is, vagy csak az írót? Ismersz olyan embert aki ott volt 89-ben, aki meghalt 89-ben? Nem véletlenül nem szeretem, és még nagyon sokan nem szeretik. Sem itthon, sem otthon. De halottról jót vagy semmit. Részemről erről ennyit.”
 • 20. máris 2010. augusztus 02. 13:21
  „HIÁBA VITATKOZTOK, AZ A " BEFOLYÁSOS " AKI RÁBÓLINTOTT, HOGY LEGYEN, AZ NEM KÍVÁNCSI A VÉLEMÉNYEKRE !!!!”
 • 19. ggg 2010. augusztus 02. 09:00
  „amíg Kukac40hez hasonlók tengetik szánalmas életüket ezen a földön, addig senki ne is számítson arra, h a magyar újra nemzet lesz...”
 • 18. régimotoros59 2010. augusztus 02. 01:10
  „Kukac40
  Na, szerintem most, a polémiánk végén mondta azt, amivel kezdeni kellett volna.
  ad-1: Én örülnék egy soproni Sütő András-szobornak. És nem azért, mert olyan fene műveltnek hiszem magam. (Csak nem szeretem, ha valaki nekitámad olyasminek, amiről vagy akiről keveset tud, vagy semmit se.)
  És nem én építtetem, csak azok közé tartozom, akik mindig örülnek annak, hogy időnként vannak, akik tesznek azért, hogy még egy fontos magyarnak legyen szobra Sopronban. (Kölcsey se lakott itt, Deák Ferenc se, mégis jó, hogy szobruk van nálunk is, mert nem csupán önmagukra emlékeztetnek, hanem az általuk képviselt vagy megalkotott olyan dolgokra, amik nekünk is fontosak lehetnek.)
  ad-2: Egyáltalán nem kell jobban szeretnie. Miattam meg pláne nem. (Mellesleg: mit is? És miért nem?)
  Nem csesztetésnek szánom, de ha van egy kis ideje és türelme, nézzen körül itt pl.:
  http://sutoandras.lap.hu/”
 • 17. rikkanto 2010. augusztus 01. 18:08
  „Sütő András a magyar irodalom kiemelkedő alakja! Hogy szobrot kap városunkban annak nagyon örülök.
  Annál is inkább, hogy akik eddig nem tudtak róla, nem ismerték munkásságát, azok most megismerik!”
 • 16. Kukac40 2010. augusztus 01. 14:26
  „régimotoros59. Készítess egy szobrot és örülj neki, ha már olyan fene műveltnek hiszed magad. Attól én még nem fogom jobban szeretni.”
 • 15. régimotoros59 2010. augusztus 01. 13:01
  „kukac40
  Ja, el is felejtettem: konkrétan mit is tett Kálvin János az országért, a magyarságért?
  Nehogy tudatlanul éljek.
  (Arra gondolni se merek, hogy jó magyar embernek hiszi, ellentétben a román sütőandrásokkal.)”
 • 14. régimotoros59 2010. augusztus 01. 12:53
  „Re: 12. hozzászólás Kukac40 2010.08.01. 10:49

  Már ne haragudjon, de miért kell kérkedni a tudatlansággal?
  Az, hogy az ország nagy része, önt is beleértve, 89-ig nem is hallott Sütő Andrásról, az nem bűn, csak nagy műveltségi mínusz.
  A véleményét úgy kell értelmezni, hogy amiről ön és hasonló tájékozottságúak nem hallottak, az nincs és nem is volt soha? Mondjuk például ha nem tudja, hogy kicsoda Buzz Aldrin, akkor nem volt holdra szállás? És minél többen nem tudják, akkor annál inkább nem volt? Nanemá.
  Nem tudom, hogy hány éves és hova járt iskolába, de Sütő András általános iskolai tananyag. Az 1970-es évek eleje óta a MAGYAR irodalom és a MAGYAR kultúra kiemelkedő, megkerülhetetlen alakja. Olyan művekkel, mint az Anyám könnyű álmot ígér, vagy a Csillag a máglyán, vagy az Advent a Hargitán. (Csau Romániájában több mint egy évtizedig be volt tiltva.)
  Mellesleg elég esélytelennek látom, hogy bármiről meggyőzzek valakit, akinek az a véleménye, hogy "hagyjuk már ezt az erdélyi dumát". (Főként ha az erdélyi magyarságot "más nép"-ként kezeli a tudatában.)
  Nem mellesleg: sokakkal beszéltem, akik 90-ben ott voltak. Nincs miről változzon a véleményem.
  (Utóirat: akit olyan jól ismer, hogy még adakozna is a szobrára, annak nem Fridrich a neve, hanem FriEdrich.
  Hagyuk. Sőtt.
  Erről meg ennyit.”
 • 13. régimotoros59 2010. augusztus 01. 12:33
  „Re: 11. hozzászólás gall 2010.08.01. 06:25

  Min van vita?
  Pontosan ezt gondolom én is: hogy ugyanis véleményem nekem is lehet. Akár valaki másnak a véleményéről is.
  Mellesleg (ez a véleményem) nem bírom, hogy amikor valaki választ kap (véleményt) a tájékozatlanságról árulkodó, vagy hebehurgya, vagy éppenséggel durung beszólására, akkor érvek és magyarázat HELYETT az a sértődött szöveg jön, hogy: "mér? véleménye mindenkinek lehet!"
  Csak szerintem (véleményem szerint) a véleménynyilvánítás az a szabadságjogokkal összefüggő jogi ügy, a vélemény tartalma viszont tudományos, művészeti, vallási, közéleti, erkölcsi satöbbi természetű. Mondjuk, pédául, hogy teljesen érthető legyen, amit itt a fórumon sokan nem bírnak vagy nem akarnak megérteni: az mindenkinek elemi joga, hogy a bélgázokat eltávoztassa a szervezetéből, de az már minimum AGGÁLYOS, ha egy társaság kellős közepén hangosan elfingja magát. (Pláne szándékosan, hadd hallja és szagolja mindenki.)
  Ez a VÉLEMÉNYEM. Nekem.”
 • 12. Kukac40 2010. augusztus 01. 10:49
  „régimotoros59. Továbra sem értem miért kell szeretnem? A felsoroltak tettek is valamit az országért, a magyarságért, úgy hogy nem kis különbség van köztük. 89-ig az ország nagyrésze még csak nem is hallott róla, nem is érdekelte az emberek többségét. Gyűjtsenek a szobrára, ezzel semmi bajom, azzal igen, hogy a városba szobra legyen. Hagyuk már ezt az erdélyi magyar dumát. Hallotta már ezt az összefüggést ennyire kihangsúlyozva más néppel is? Pedig ugye van körülöttünk sok. Sőtt sok van a városban is. Fridrich úrnak igen legyen szobra, még adakozom is érte. Ilyen embereket kell példának állítani, akik tettek is valamit. Nem mellesleg azokkal is beszélgessen akik 90-ben ott voltak, lehet változna a véleménye. Na erről meg ennyit okoska.”
 • 11. gall 2010. augusztus 01. 06:25
  „régimotoros...hogy te mit szeretsz,és mit szeret más,az két olyan különböző dolog,amit itt mki leírhat itt is.véleménye mkinek lehet,mégha más is,mint a tiéd.”
 • 10. FREDDY/S 2010. augusztus 01. 05:44
  „Re: 8. hozzászólás régimotoros59 2010.08.01. 01:31
  Tisztelt régimotoros59!

  Értelmezni és félreértelmezni azért még tudni kell, nemde...”
 • 9. régimotoros59 2010. augusztus 01. 01:43
  „6. hozzászólás rikkanto 2010.07.31. 17:02

  Ez a beszéd!
  Szobor for Kari bácsi!
  Teljesen igaza van!
  Kezdjen/kezdjünk gyűjtést/akciót, hogy legyen szobra.
  (Bár szerintem nem a Gyógygödör előtt, hanem a Városi Mozi helyénél. Ugye, tudja, hogy hol és miért...?)
  Mellesleg: szerintem Thurner Mihály szobra teljesen rendjén való, "földszintes".

  Ilyen normális hozzászólásokat szeretek olvasni, mint az öné.

  Üdvözlöm:

  RM59”
 • 8. régimotoros59 2010. augusztus 01. 01:31
  „Re: 3. hozzászólás FREDDY/S 2010.07.31. 10:53

  Tisztelt FREDDY/S!

  Nem kéne mindenben állandóan önkontroll nélkül arcoskodni.
  (Faiparban se, de most nem erről van szó.)

  1. Ha le tetszik "jött-ment"-ezni azt, aki nem itt született, az hiba.
  Szerintem.
  Ne bántsuk egymást a másik magyarságáért, németségéért, horvátságáért, korábban nem itt lakásásért. Már csak azért sem, mert általában erre kényesnek szokott tetszeni lenni.
  S ha meg magyarul tetszik kísérletet tenni a bírálatra, akkor hadd jegyezzem meg: Sütő András önnel ellentétben tévedhetetlenül tudja, hogy az őt ön által alkalmazott minősítést nem kötőjellel, hanem EGYBE kell írni (JÖTTMENT), s most ne tessék majd védekezésként előadni, hogy ön kisebbségi, tehát ne kérje önön számon senki a magyar helyesírás szabályait.)

  2. A PATINA NEM RAGYOG. Ez nem egy faiparos cucc, de hát nem ragyog, mit lehet tenni.
  A patina éppen hogy a rézből vagy rézötvözetből készült mindenfélék (pl. kupolák) ragyogását tompítja, öli meg.
  (Mivel Ön mérnök: 2Cu + H2O + CO2 + O2 -> Cu(OH)2 + CuCO3)
  Üdvözlettel:
  nemde”
 • 7. régimotoros59 2010. augusztus 01. 01:10
  „Nem jó nézni, ahogy a műveletlenség és a tájékozatlanság tort ül a kicsinyes irigységgel, rosszindulattal és szűklátókörűséggel.

  1. és 5. hozzászólás Kukac40

  De igen. Soproni születésűről, Sopronért dolgozó emberről is készülhet szobor.
  A módja ennek, ecsém, ugyanaz, mint a Sütő-szobor esetében: ADJ RÁ PÉNZT, illetve SZERVEZZ GYŰJTÉST.

  Ez valami újabb, egyre jobban terjedő tapló divat, hogy valaki kezdeményez valami jó dolgot, például, hogy halászlét főz, és meghívja rá a szomszédokat, erre rendszeresen beszól néhány primkó nagyarc, hogy miért halászlé és nem grillkolbász?

  Az meg egyszerűen elborzasztó és minősíthetetlen, hogy valaki lerománozza Sütő Andrást.
  A megfogalmazás a történelmi, kulturális és emberi semminullazéró iskolapéldája: "román állampolgárként született, mégha elődei magyarok voltak is".
  Mi vaaaaaaaaaaaaaaaaan?

  Nem utállak, barátom -- megvetlek. És rendkívüli módon el vagyok keseredve, hogy van, aki egyetért a kétbites "magyarságoddal".

  Mellesleg: szerinted nem lehet szobra, emléktáblája Sopronban annak, aki nem járt itt rendszeresen, vagy nem írt a városról.
  Aha.
  Akkor aszerinted mi a helyzet Rákóczival? (Hol a szobra, műveltgyerek, de gugli nélkül ám? )
  Kálvin János? (Hol a szobra?)
  Vörösmarty Mihály (Hol a szobra?)
  Ja, meg még jut eszembe: a Szentháromság-tól fejlődött a város? Mert ha nem, akkor szerinted indokolatlan, hogy szobra van Sopronban. (Itt kicsit segítek: "a magyarországi barokk szobrászat egyik legjelentékenyebb alkotása.")
  Az esetleges válaszba nem mocskolódást, hanem érveket kérek, az elégségest valamennyire súroló kulturális színvonalon.
  Egyáltalán nem tisztelettel és üdvözlettel.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körbetekerte a Balatont a 9 éves kislány - lelkileg is megerősödött

Osztrovszkij Cintia kilencesztendős, és a napokban érkezett haza élete harmadik erőpróbájáról, idén… Tovább olvasom