Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Struktúraváltás a postán

A Magyar Posta milyen szervezeti struktúrában működjön tovább? A kérdésben csak tavasszal várható döntés, ám a posta új stratégiája kialakításának első szele már hatással volt a Soproni Postaigazgatóságra is.
Dr. Horváth Sándor
Dr. Horváth Sándor – a Pécsi Postaigazgatóság korábbi igazgatóhelyettese – személyében január másodikától új igazgató tölti be a vezetői posztot a több mint másfél száz éves múltra visszatekintő Soproni Postaigazgatóságon.
– Igazak-e azok a korábbi híresztelések, amelyek szerint a postaigazgatóságot egy másik, nevezetesen a Pécsi Postaigazgatósághoz csatolják?

Nem csatolják Pécshez

– Ennek semmiféle reális alapja nincs – magyarázta dr. Horváth Sándor. – Valószínűleg az okozhatta a félreértést, hogy a közelmúltban a Budapesti és a Budapest Vidéki Postaigazgatóságot összevonták. Ugyanakkor tény, hogy a Magyar Posta Rt. új vezetése célul tűzte ki a szervezet hatékonyabb működtetését és a szolgáltatás színvonalának emelését. A jövő stratégiájának megalkotása folyamatban van. Nem kisebb kérdésekre kell választ adni, mint hogy mi legyen a posta jövője. Maradjon-e állami tulajdonban, avagy a privatizáció jelenti-e a megoldást? Gondot jelent a hatszáznál kevesebb lélekszámú települések postai szolgáltatásának ellátása is. A kisposták további üzemeltetése lehetséges formáinak kidolgozása az új stratégia részét fogja képezni. Egyelőre azonban semmi konkrétum nem mondható, folyamatosan készülnek a lehetséges megoldásokra vonatkozó számítások. A megvalósításra váró stratégia összeállítása tavaszra befejeződhet, a döntés a tulajdonos, az államot képviselő ÁPV Rt. kezében van.

Szervezeti átalakítás

– A posta új menedzsmentje eddig milyen lépéseket tett az átalakítás irányába, s ezek mennyiben érintik a Soproni Postaigazgatóságot?
– Az elmúlt esztendő második felében megtörtént a vezérigazgatóság szervezetének átalakítása. Az ország postaigazgatóságainak száma hétről hatra csökkent. A legfelső vezetésben történt létszámleépítések után az ország valamennyi postaigazgatóságának szervezeti felépítésében változások következtek be, így a Soproni Postaigazgatóságon is. Az igazgatóságonkénti tizenöt – osztály vagy osztály szintű – szervezeti egységből mindössze hat-hat tölt be korábbi funkciót, a többi – így például a beruházási és ingatlangazdálkodási, a biztonság- és vagyonvédelmi, továbbá más osztály – a vezérigazgatóság felügyelete alá kerül.
– Sopronban az átszervezés hány ember munkahelyét veszélyezteti?
– Veszélyeztetésről egyelőre túlzás lenne beszélni, hiszen az átszervezés első ütemében még senkit nem kellett elküldeni. A Soproni Postaigazgatóságon az elmúlt egy hónapban hozzávetőlegesen kétszáz munkavállalót érintett a struktúraátalakítás. Közülük tízen nyugdíjba, illetve előnyugdíjba mentek, néhány munkavállalót más munkakörbe soroltak, a többieknél pusztán adminisztrációs változás történt. Az érintetteknek többnyire kedvezőtlenebb feltételekkel kellett szembenézniük: voltak, akiknek megmaradt a bérük, de jövedelmük az egyéb juttatások elmaradása miatt lecsökkent. Akadtak olyanok is, akik ezután alacsonyabb kategóriába kerültek.

További „karcsúsítás"

– Mi várható a második ütemben?
– A postahálózat hatékonyabb működése érdekében az igazgatási apparátus karcsúsítására tavasszal kerül sor. Ismereteim szerint a Soproni Postaigazgatóság eddig is viszonylag szűk irányítói létszámmal látta el feladatát, ezért ha történnek is létszámcsökkentések, ennek mértéke nem mondható majd jelentősnek. Információim szerint a végkielégítések anyagi alapjainak megteremtése előtt sem lesznek akadályok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstös falatok készítője

A január a különféle húsok füstölésének szezonja is. Sopronban a második világháború előtt vagy egy… Tovább olvasom