Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Stop a fejlesztési tervekre ?

Sopronban nagy valószínűséggel idén sem kezdődnek el – vagy ha igen, akkor csak késéssel – azok a fejlesztések, beruházások, amelyek közül több évek óta húzódik.
Az önkormányzat legutóbbi ülésén az erről szóló előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget, annak ellenére, hogy a feladatok szerepelnek a város 2002. évi költségvetésében. Fedezetük azonban – legalábbis egyelőre – nincs. Az államháztartási törvény megfelelő paragrafusa szerint az önkormányzatok fizetési kötelezettséget csak a bevételek teljesítési üteme szerint vállalhatnak a gazdálkodás biztonsága érdekében. A nemmel szavazók bizonyára ezt vették figyelembe, hiszen a fejlesztési források egyik és legfontosabb záloga – a Hotel Rózsadomb – még mindig értékesítésre vár.
A soproni önkormányzat idei költségvetésében számos olyan feladat megoldása szerepel, amelyek aktualitását senki sem vitatja. Ilyen többek között a szennyvíztisztító és a Káposztás utcai stadion rekonstrukciója, amelyekhez jelentős uniós, illetve kormányzati támogatás is társul a városi önrészen kívül. E két utóbbi összesen mintegy 621 millió forintos kiadási előirányzatot jelent a költségvetésben.
A 2002. évi költségvetésben szerepelnek ezek a feladatok és költségeik, de a költségvetés bevételi oldala két olyan jelentős összegű előirányzatot tartalmaz, mint a Hotel Rózsadomb értékesítése 2 milliárd 250 millió forintért, valamint az Ipari Park kft. hiteltörlesztése (183 millió). A rózsadombi szállodát eddig azonban nem sikerült értékesíteni.
Nem szólva a szennyvíztisztítóról és a Káposztás utcai stadion rekonstrukciójáról, amelyekhez jelentős uniós, illetve kormányzati támogatás is társul a városi önrészen kívül. E két utóbbi összesen mintegy 621 millió forintos kiadási előirányzatot jelent a költségvetésben.

Nincs fedezet

Megvalósításuk azonban – legalábbis egyelőre – bizonytalanná vált, mert a legutóbbi testületi ülésen a képviselők nem fogadták el azt a határozati javaslatot, amely szerint tudomásul veszik és vállalják, hogy az előterjesztésben felsorolt fejlesztések, beruházások esetleg veszélyeztessék a gazdálkodás biztonságát, mert hiányzik fedezetük.
Hogy érthetőbb legyen: arról van szó, hogy a 2002. évi költségvetésben szerepelnek ezek a feladatok és költségeik, de a költségvetés bevételi oldala két olyan jelentős összegű előirányzatot tartalmaz, mint a Hotel Rózsadomb értékesítése 2 milliárd 250 millió forintért, valamint az Ipari Park Kft. hiteltörlesztése (183 millió). A rózsadombi szállodát eddig azonban nem sikerült értékesíteni (a tárgyalások jelenlegi állása szerint valószínűsíthető, hogy még ebben a hónapban sor kerülhet az adásvételi szerződés megkötésére). Amennyiben azonban május végéig nem lesz aláírt, pénzügyileg garantált szerződés, akkor könnyen elképzelhető, hogy ebben az évben már pénz sem lesz belőle. Akkor viszont bukik a város költségvetése és – vagy – módosítják az erről szóló rendeletet (már júniusban), vagy pótköltségvetés készül. A kockázat tehát elég nagy, ennek ellenére a város vezetői bíznak abban, hogy hamarosan aláírhatják a „ rózsadombi ” szerződést. A képviselők többsége ennek ellenére sem vállalta a kétségkívül meglévő rizikót.

Rendkívüli közgyűlés

Kérdés persze, hogy ezek után milyen lépések várhatóak. A legfontosabb természetesen a város működőképességének a fenntartása, az intézmények működtetése. Csak ezután következhetnek a beruházások. A város vezetésének tehát meglehetősen szűk a cselekvési lehetősége. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester mindenesetre április 9-re rendkívüli közgyűlést hívott össze. A napirendi pontok között szerepel – változatlan tartalommal – a 2002-ben induló új feladatokról szóló előterjesztés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az Ojtozi sétány

Megújult a soproniak egyik kedvelt sétálóútja, az Ojtozi sétány, amely immár hetven éve hirdeti,… Tovább olvasom