Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Sopronban ülésezik a TIT testülete

Sopron - Sopronban tartja évi rendes közgyűlését a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A pénteki szekcióüléseken minőségirányításról, a nyelvvizsgarendszerről és a hagyományos ismeretterjesztésről esik szó.

Sopronban tartja évi rendes közgyűlését a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat. A pénteki szekcióüléseken minőségirányításról, a nyelvvizsgarendszerről és a hagyományos ismeretterjesztésről esik szó.
Sopronban fennállásának 55. jubileumát ünnepli a TIT, ennek apropóján lehetett házigazdája a csütörtökön kezdődött közgyűlésnek.

– Kevés az a hely, ahol a tudományos ismeretterjesztésnek ilyen régi hagyományai lennének, mint hazánkban – mondta köszöntőjét dr. Vizi E. Szilveszter, utalva a társaság 168 évvel ezelőtt megalapított jogelődjére, a Magyar Királyi Természettudományi Társulatra. – Mára felértékelődött a tudás szerepe, mégis forrásaink egy százalékát fordítjuk csupán tudományos célokra. Az 1,7 milliárdos költségvetésünkből mindössze 30 millió forint a kormányzati támogatás, pedig állami feladatokat is átvállalunk. Az élethosszig tartó tanuláshoz a tanfolyamaink segítik hozzá a felnőtteket. Évente ötszázezren tanulnak a TIT-nél, tavaly 17 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát nálunk. Három lapunk, az Élet és Tudomány, a Természet Világa és a Valóság mind segít eligazodni az ismeretekben – szemezgetett a feladataikból az elnök.

A közgyűlés részeként csütörtökön a TIT és a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) között együttműködési megállapodás született, utóbbi szervezet elnöke, dr. Gordos Géza elmondta, néhány városban, így Győrben és Sopronban is példaértékű a két társaság közötti összefogás, de országos szinten van még tennivaló. – Együttműködésünk azért fontos, mert a kormány nem használja a szellemi tőkénket, a TIT-tel karöltve viszont részt vállalhatunk a feladatokból – tette hozzá.

Pénteken a program szekcióülésekkel folytatódik, egyebek mellett a minőségirányításról, a nyelvvizsgarendszerről és a hagyományos ismeretterjesztésről esik szó.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. június 18. 20:46
    „Kevés az a hely ahol a "megbecsült" tudományos munka eredménye megjelenik a gazdaságban, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás este hétig

Sopron - Egy hétig forgalomkorlátozás lesz Sopronban az Ünnepi Hetek programsorozata miatt. Tovább olvasom