Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Sopronban ellenőrzött a kommandó

Sopron - A napokban összesítették a Kánikula Kommandó eddigi munkáját. A szakemberek Sopronban is dolgoztak, a Sopron–fertődi Kistérségi Intézet illetékességi területén hetven alkalommal ellenőrzött az öt „kommandós" az elmúlt négy hétben.
– A Kánikula Kommandó helyi munkatársai vizsgálták a medencés közfürdőket, a természetes fürdőhelyeket és a benzinkutakat is – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Ács Gabriella kistérségi tisztiorvos. – Negyvenhat alkalommal végeztünk élelmezés-egészségügyi vizsgálatokat.

Ezek során gyermektáborokat, vendéglátóegységeket, nagy tömegeket érintő rendezvényekre kitelepült alkalmi étkezdéket ellenőriztünk. A kémiai biztonságot kilenc esetben vizsgálták a kollégák.

A fürdővizekkel nem volt gond, egy esetben vált szükségessé az azonnali intézkedés, amikor is az adott fürdő üzemeltetője – a kedvezőtlen vizsgálati adatok miatt – gondoskodott a vízminőség helyreállításáról. Az akció során hatósági vízminta-vételezésre három fürdőben került sor. Fertőtlenítésre szánt tiltott veszélyes anyag vagy készítmény felhasználását nem tapasztaltuk – folytatta a szakember.

A szabadtéri rendezvényeken kapható ételek minőségével kapcsolatban nem merült fel kifogás.Fotó: Magasi Dávid
A szabadtéri rendezvényeken kapható ételek minőségével kapcsolatban nem merült fel kifogás.Fotó: Magasi Dávid


A tisztiorvos nyilatkozata szerint a busz- és vasútállomásokon az ellenőrzött területek tisztasága és takarítottsága megfelelő volt. Az üzemanyagtöltő állomásokon sem találtak kirívó higiénés hiányosságot. A vizsgált két gyermektábori főzőkonyhán kifogás nem merült fel. Az ételminták mikrobiológiai eredményei megfelelőek voltak.

A tömegrendezvényeken két egységben szabtak ki helyszíni bírságot. Egyszer az ivóvíz minőségű víz, másik esetben a szolgálati illemhely hiánya miatt. A fagylaltozók vizsgálatánál higiénés kifogás nem merült fel.
– Általánosságban elmondható, hogy a melegkonyhás vendéglátóegységekben a bírság kiszabására a takarítottság nem kielégítő volta, a hűtőszekrények kétes tisztasága és a hőfok dokumentálásának hiánya, valamint a szakosítás nélküli tárolás miatt került sor – tudta meg a Kisalföld dr. Ács Gabriellától.

Bírságok
A Kánikula Kommandó soproni intézkedései során 7 esetben szabott ki helyszíni bírságot, összesen 110 ezer forint értékben. Egy alkalommal 50 ezer forint összegű minőségvédelmi bírságot róttak ki. További 8 alkalommal pénzbírsággal sújtották az ellenőrzött szolgáltatót, ezek összességében 160 ezer forintot tettek ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a Balfi utca

Sopron - Elkezdődött a szegélykövek lerakása, s ezzel újabb lendületet kapott a Balfi utca… Tovább olvasom