Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Sopron, 1956. november 4.: Ezrek menekültek Ausztriába

A BBC adatai szerint Sopronnál november 4-én kb. 5200-an lépték át a határt és menekültek Ausztriába. November 4-én szovjet harckocsi-különítmény vonult be Sopronba. Másnap lezárták a város stratégiai pontjait.

November 4-én hajnalban megindult az általános szovjet orvtámadás Budapest és a vidéki nagyvárosok ellen. Kéthly Anna államminiszter Bécsből Budapestre tartva, csak Sopronig jutott el.  A MEFESZ-Bizottság és a Nemzeti Tanács Kéthly mellé diákküldöttként Bujdosó Alpárt, a Soproni MEFESZ elnökét javasolta - olvasható a sopron.hu-n.

Delegáció indult Sopronból New Yorkba, az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez a Nagy Imre-kormány, a forradalmi diákság, és a magyar nép képviseletében. Azt akarták elérni,hogy az ENSZ küldjön rendfenntartó alakulatokat Magyarországra.

A főiskolai és egyetemi ifjúság a fertődi tüzérezredtől kapott tarackokkal megpróbálta elreteszelni a „soproni beszögellést" Kópháza-Nagycenk térségében. A hallgatóság egy része (III., IV. és V. évesek) kézifegyverekkel kivonult a város védelmére. Egy szovjet felderítő különítmény (3-4 harckocsi és páncélautó) hamar véget vetett a reménytelen ellenállásnak. Annál is inkább, mivel a fertődi tarackok mindegyikéből hiányzott a gyújtószeg.

A hallgatóság közül mintegy 450 fő (ebből 220 erdész) hagyta el hazáját, félve a rájuk váró megtorlástól, a bizonytalan jövőtől. A várost megközelítőleg 50 tanár hagyta el, a főiskoláról 25 oktató családostól az emigrációt választotta.

A BBC adatai szerint Sopronnál november 4-én kb. 5200-an lépték át a határt és menekültek Ausztriába. November 4-én szovjet harckocsi-különítmény vonult be Sopronba. Másnap lezárták a város stratégiai pontjait. Az objektumok magyar őrségét mindenütt lefegyverezték A megszállók Boncsuk ezredes irányításával szovjet városparancsnokságot állítottak fel.

November 12-én - az országban elsőként - az Erdőmérnöki Főiskolán kezdetét vette az oktatás.

(Részlet Ifj. Sarkady Sándor: A soproni MEFESZ az 1956-os forradalomban című könyvéből)

További fotók itt érhetők el >>

Olvasóink írták

 • 3. ÁrtatlanBárányka 2011. november 05. 20:44
  „józanparaszt:
  Milyen érdekes, hogy nekem is ugyanez jutott eszembe!”
 • 2. Freddy01 2011. november 05. 18:52
  „A történelem ismétli önmagát......”
 • 1. józanparaszt 2011. november 05. 10:23
  „szomorú volt ez akkor is. és most is! kár, hogy innen mindig menekülni kell!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programajánlatok a hétvégére

Néhány érdekesnek tűnő programot ajánlunk a hétvégére. Tovább olvasom