Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Sok a hibás, elhanyagolt kémény

Még alig kezdődött el a fűtési szezon, de máris riasztó eseteket hallani szén-monoxid-mérgezésekről, de akadt már kazán- és kéménytűz is.
Évről évre – hiába a figyelmeztetés – több, sokszor tragédiával végződő tűzről vagy szén-monoxid-mérgezésről érkezik híradás. Pedig a balesetek megelőzhetőek, ha a szereléseket hozzáértő szakemberek végzik, rendben van a kémény és esetleg még gáz- és szén-monoxid-érzékelő is fokozza biztonságunkat.

– A tűzesetek megelőzésében nagyon fontos, hogy rendben legyen a kémény, minden fűtési szezon előtt szakemberek ellenőrizzék – mondta Németh Zita hadnagy, a Soproni Tűzoltóság tűzvédelmi főelőadója. – Egy-egy kazán- vagy kéménytűz vizsgálatakor derül ki – sajnos későn –, hogy rossz állapotban volt a füstelvezető, eldugult és a kicsapódó égéstermék begyulladt, kémény-, esetleg padlástüzet okozva. Azonban nem csak a kémények állapota fontos, ugyanilyen rizikótényező a kazánok és a kémény csatlakoztatása, mert előfordul, hogy eltérő átmérőjű a kazán füstelvezetője és a kémény nyílása. Ilyenkor szivárgás léphet fel, amely mérgezést okozhat, de tűz is keletkezhet. Elengedhetetlenül fontos a kazánok – legyenek azok gáz-, vegyes vagy olajtüzelésűek – szakszerű beszerelése. Ezen nem érdemes néhány száz vagy ezer forintot spórolni. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a kipattanó szikrákra, a tüzelőanyag megfelelő tárolására. Sopronban szerencsére nem gyakoriak a kazántüzek, de épp az elmúlt napokban volt az idén a harmadik.

Példák sora bizonyítja, hiába a szakszerű, vagy annak tűnő szerelés, mégis előfordulnak gáz- és szén-monoxid-mérgezések. Pedig ma már számos olyan készülék vásárolható – Sopronban is – a különböző szerelvény- és kazánokat árusító boltokban, áruházakban, amelyek sípoló hanggal jelzik, ha megváltozik a levegő összetétele, vagyis magasabb a gáz, vagy a szén-dioxid koncentrációja. Ezeket a berendezéseket – fejmagasságban – azokban a helyiségekben kell felszerelni, ahol a tüzelőberendezések működnek. Adott esetben több is elhelyezhető a lakásban. Az áruk változó, az általunk megkérdezett üzletekben volt 6600 forintért, de akadt 12.750 forintért is. Van olyan, amely elemmel, más típusok pedig árammal működnek.

– A szén-monoxid-érzékelő nem helyettesítheti a kémények és a berendezések rendszeres ellenőrzését – jelentette ki Nyerges Miklós, a Kétüsz Kéményseprő Kft. soproni kirendeltségvezetője. – Sopronban harmincezer a kémények száma, közülük sajnos sok – különösen a belvárosban – a rossz állapotú. Ebben az évben eddig száz hibásat találtunk. A városban hét kéményseprő és két kéményvizsgáló járja a házakat.

A szilárd tüzelésű kazánok kéményeit évente kétszer, a gáztüzelésűekét egyszer kötelező ellenőrizni. Négyévente pedig úgynevezett műszaki felülvizsgálatra kerül sor.

– Sajnos gyakran nem tudunk bejutni a házakba. A kémények a ház leggyorsabban romló, kopó tartozékai, ezért rendszeres vizsgálatuk elengedhetetlen. Akkor is előfordulhat probléma, ha látszatra minden rendben van, ezért azt tanácsolom a tulajdonosoknak, hogy a kéményseprők által kiállított szelvényeket, tanúsítványokat őrizzék meg, mert baleset esetén a biztosító kéri a dokumentumokat. A kémények ellenőrzése akkor is fontos, ha új készüléket szerelnek be.

Nyerges Miklós tapasztalatai szerint a gáz árának emelkedése miatt egyre többen térnek át (vagy vissza) a fafűtésre. A fa elégetésekor azonban a kémény falán egy szurokréteg keletkezik, amely nehezen távolítható el. Amennyiben elhanyagolják az ilyen kéményt, öngyulladás történhet.
– Sopronban az elmúlt két évben – tudomásom szerint – nem volt súlyos következményekkel járó szén-monoxid-mérgezés, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz – folytatta a kirendeltségvezető. A tüzelőberendezések előírásszerű használata, ellenőrzése, a kémények rendszeres karbantartása, és egy szén-monoxidot jelző készülék azonban együttesen garantálhatja az emberek biztonságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron méltóságteljesen emlékezett

Sopron méltóságteljesen ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját. A Nyugat-Magyarországi Egyetem a forradalmi ifjúság dicső helytállására emlékezett. A városi emlékünnepséget a Hűségzászlónál tartották meg, ahol Fodor Tamás polgármester idézte fel a magyarság heroikus harcát. Tovább olvasom