Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Siklóernyősök lakott területek fölött Sopronban

Az utóbbi időkben egyre többször zavarják meg a nyugalmat a motoros siklóernyősök.

- Mostanában már a lakott terület feletti légteret sem tartják tiszteletben. A siklóernyősök jellemzően északi irányból érkeznek és nyugat felé hagyják el a légteret. Milyen jogi lépéseket lehet tenni és a város mit tesz ellenük? – tette fel a kérdést Nagy Szabolcs olvasónk.

A légi közlekedéssel kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala látja el. Az illetékesek érdeklődésünkre elmondták, a légtér tekintetében a siklóernyősökre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi légi járműre.

Általános esetben speciális engedély nem kell a légtér igénybevételéhez, de az ott érvényes szabályokat mindenkinek be kell tartania. Eszerint lakott terület felett 300 méternél alacsonyabban nem szabad repülni, kivéve a le- és felszállást (ez motor nélküli siklóernyőkre nem vonatkozik).

Amennyiben valaki ezt a 300 méteres alsó határt megsérti, és be lehet azonosítani a légi járművet, valamint megállapítható a repülési magasság is, a légügyi hivatal jár el vele szemben légi közlekedésre vonatkozó szabályok megsértése miatt.

Amennyiben motoros siklóernyőkről van szó, és az általuk keltett zajhatás zavarja a lakosokat, az önkormányzat járhat el velük szemben a 284/2007-es kormányrendelet alapján.

A nyitókép illusztráció!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól működik az Eszterháza Központ

A kormány hétfői rendelete szerint március 1-jén jön létre az Eszterháza Kulturális, Kutató- és… Tovább olvasom