Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Rotary: gyűjtenek és adományoznak

Dr. Simkó Emil váltotta Sándor Pétert az elnöki poszton a Rotary Club Sopron idei tisztújító ülésén.

Az új elnök az eddigieknél is szorosabb kapcsolatot tervez a városban működő civil szervezetekkel.

– A Rotary Club egy olyan világszervezet, amely a barátságon alapul és azon a közös elhatározáson, hogy a tagdíjakból, rendezvények bevételéből befolyó pénzt támogatásra fordítják. Magyarországon negyvenöt klub működik ezeregyszáz taggal – mondta el elöljáróban Sándor Péter leköszönő elnök. Hozzátette: az elmúlt esztendőben a hagyományos Rotary-bál eredményezte a legnagyobb bevételt, mintegy másfél millió forintot, amiből ötven soproni és környékbeli családot támogattak. Az adományokat – leginkább élelmiszercsomagokat – a klub tagjai személyesen vitték el a rászorulókhoz. A fogyatékossággal élő és az állami gondozott gyerekeket is segítették, az október 23-i Rotary-séta bevételével pedig Giczy János festőművész életműkötetének kiadásához járultak hozzá. A német kitelepítettek emlékművének felállításához úgyszintén támogatást nyújtott a klub.

Az új és a régi elnök: dr. Simkó Emil és Sándor Péter.
Az új és a régi elnök: dr. Simkó Emil és Sándor Péter.

Júliustól egy éven át dr. Simkó Emil vezeti a 34 aktív tagot számláló soproni szervezetet. Mint mondta: elnöksége alatt maga is igazodni kíván John Kenny világelnök jelmondatához, amit idei látogatásakor osztott meg a dunántúli klubokkal: ˝Kovácsolj közösséget és köss össze kontinenseket!˝

– A célunk az, hogy a hasonlóan gondolkodó, hasonló erkölcsi elveket valló emberek igazi közösséget alkossanak – részletezte elképzeléseit az új elnök. – Mindenképpen folytatjuk a fiatalítást, mert szükség van az ötleteikre, kreativitásukra. Ugyanakkor szeretnénk létrehozni a Bölcsek Tanácsát is. Itt azoknak az egykori tagtársainknak a tapasztalatára számítunk, akik már nyugdíjba vonultak a Rotaryból, nem engedhetik meg maguknak az aktív tagsággal járó kiadásokat, ugyanakkor bizonyos helyzetek megoldásában véleményükkel, bölcsességükkel segítségünkre lehetnek. Egyfajta elismerés és tiszteletadás is ez feléjük.

Dr. Simkó Emil arról is beszélt, hogy az eddigieknél lényegesen szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a városban működő civil szervezetekkel. Véleménye szerint a jelen mozgatói és a jövő alakítói a civilek lesznek. Azt is hangsúlyozta: a Rotary-mozgalom vallás- és politikamentes.

A klub természetesen ebben a ciklusban is folytatja a korábban megkezdett projekteket. A közeljövőben a megyei szervezetek egy olyan napot jelölnek ki, amikor mindegyikük a megye árvízkárosultjainak megsegítésére gyűjt. Elnökségeken átnyúló projekt a Kolozsvárhoz közeli csicsókeresztúri árva és elhagyott gyermekek támogatása. Az ottani fiatal plébános – vagy ahogy ők mondják, pap bácsi –, Lőrincz Károly kilenc gyermeket vett magához, akiket gondoz és iskoláztat. A soproni klub ehhez nyújt anyagi támogatást. Amerikai és német segítséggel egy olyan programot is szeretnének beindítani, amivel ezek a gyerekek és a környékbeliek szakmát tanulhatnak és megismerkedhetnek a számítógépekkel is.

Olvasóink írták

  • 2. Gould1985 2010. augusztus 11. 09:48
    „Naigen, és ha a támogatásuk nem pusztán szóbeszéd lenne... tapasztalatból mondom, rosszabbul jártak páran, akiket "támogattak"... De a cél tiszta és nemes, sok sikert kívánok nekik a jövőben!”
  • 1. coolzsu 2010. augusztus 09. 20:33
    „milyen kedves gesztus lenne, ha ez a bizonyos klub esetleg válaszolna a hozzájuk forduló szegény családok megkeresésére.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a 85-ösön árokba csapódott autó utasa

85-ös főút - A kórházban meghalt annak az autónak a 25 éves nő utasa, amelyik árokba csapódott a… Tovább olvasom