Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Rezsicsökkentésről álmodnak a lakók Sopronban

Az önkormányzati háztömb üzemeltetője a Sopron Holding. A bérlők panaszolják: átalánydíjat fizetnek a holdingon keresztül közműveknek, így azonban nem érvényesül számukra a 10-10 százalékos rezsicsökkentés. A holding szerint az évközi elszámolási számlán fog jelentkezni a kedvezmény.

– Az önkormányzati ház huszonhárom, különböző alapterületű lakásainak üzemeltetője a Sopron Holding. Mindennemű rezsivel kapcsolatos költséget – a lakbért, a víz-, a gáz-, a szemétszállítási és csatornadíjat – a holding számlái alapján fizetünk. A problémát az jelenti, hogy emiatt a lakók nem ügyfelei a szolgáltatóknak, hanem „nagyfogyasztóknak" számítunk – fogott történetébe Fülöp Dóra nyugdíjas lakótársai nevében.

– A holdingnál érdeklődésünkre azt mondták: ők még nem láttak esetünkben olyan számlát, ami tartalmazta volna a csökkentéseket, ők a kapott összegeket osztják el a lakók között. Meg lehet nézni a számláinkat, azokon nincsenek feltüntetve a tízszázalékos rezsicsökkentés adatai. Egyedül az áramszolgáltatóval van külön-külön szerződésünk, így legalább a villanyszámlánkon érvényesül a tízszázalékos kedvezmény.

De a melegvíz- és fűtésnél és a többinél, ahol átalányt fizetünk, egyáltalán nem. A visszás helyzet miatt levelet írtam Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentésért felelős kormányzati megbízottnak.

Jancsó Jánosné és Fülöp Dóra hiába keresi a rezsicsökkentést a számlákon. A holding szerint az évközi elszámolási számlák beérkezésekor írják jóvá a kedvezményt.
Jancsó Jánosné és Fülöp Dóra hiába keresi a rezsicsökkentést a számlákon. A holding szerint az évközi elszámolási számlák beérkezésekor írják jóvá a kedvezményt.


– Többségében kisnyugdíjasok vagyunk, akiknek pénze javarészt a rezsire és a gyógyszerre futja – veszi át a szót Jancsó Jánosné. – Ha a gyerekek nem támogatnának, még rosszabb helyzetben lennék. De úgy tudjuk, más önkormányzati tömböknél is hasonló a helyzet. Mint fogyasztók, mi miért esünk ki a rezsicsökkentésből?

– A Major köz 3-at a szolgáltatók fogyasztói közösségként tartják nyilván. Már felvettük velük a kapcsolatot, s a tervek szerint a szolgáltatók az évközi elszámolási számlán fogják érvényesíteni a kedvezményeket, 2013. január elsejéig visszamenőleg. Ezt fogjuk jóváírni az érintetteknek – tudatta szerkesztőségünkkel a Sopron Holding illetékese.

– A minimum tízszázalékos rezsicsökkentés minden egyetemes szolgáltatásra jogosult, lakossági felhasználót megillet az alábbi esetekben, függetlenül attól, hogy havi elszámolásos, vagy éves általány alapú díjfizetést választ: gáz, villany, víz, szippantott szennyvíz, csatorna, PB-gáz, kéményseprés,hulladékszállítás és távhőszolgáltatás – közölte Asztalos Dávid, a gazdasági kabinet rezsicsökkentésekért felelős munkacsoport kabinettitkára.

– Habár a Sopron Holding valóban nagyfogyasztónak számít, a kimondottan lakossági célra felhasznált energia és egyéb közszolgáltatás esetében a szükséges mértékű, a hatályos jogszabályok alapján járó rezsicsökkentést érvényesíteni kell a számlákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszállították a buszról a kismamát és családját Sopronban

A Volán kivizsgálta az esetet, s az ellenőrök másképpen emlékeznek, mint a panaszos. Tovább olvasom