Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Pulykafesztivál főzőversennyel

Újkér - A hazánkban tenyésztett pulykaállomány negyede újkéri cégekhez köthető. Az önkormányzat idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg szombaton a pulykafesztivált.
Nem túlzás kijelenteni, hogy Újkér a hazai pulykatenyésztés fellegvára. Évente mintegy tízmillió szárnyast vágnak le az országban, ebből 2,6 millió pulykát a településen működő cégek neveltetnek. A községben két telep van, a tenyésztés nagy részét az Alföldön végzik, a vágóhíd pedig Kecskeméten működik.

A tenyésztés ma már teljesen gépesített. Egy háromezer pulykát nevelő telep felügyeletét is egyetlen ember láthatja el.
A tenyésztés ma már teljesen gépesített. Egy háromezer pulykát nevelő telep felügyeletét is egyetlen ember láthatja el.

– Úgy gondoltuk, a pulykafesztivál jó alkalom arra, hogy népszerűsítsük a szárnyasból készült ételeket - fogalmazott Hettlinger Károly, Újkér polgármestere, az egyik ötletgazda.

– Ezért idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a fesztivált. Az ágazat helyzete azonban nem túl rózsás, az erős forint, valamint a magas gabonaárak miatt veszteséges a tenyésztés.


 A fesztivál programja

A pulykafesztivál szombaton délelőtt tizenegy órakor motorosfelvonulással veszi kezdetét. Délután két órától borbemutató lesz, majd kulturális programok következnek. A napot bál és tűzijáték zárja. A fesztivál során lehetőség lesz a pulykahúsból készült ételek bemutatására és kóstolására is. Rendeznek főzőversenyt, természetesen pulykahús felhasználásával, valamint előadásokat tartanak a szárnyasokról.


Olvasóink írták

 • 8. Ágica2 2010. augusztus 17. 11:39
  „Hello mindenki. Nagyon nagy volt a szombati pulykafesztivál.
  Én soproni vagyok,de a barátaim Újkériek,ezért is voltam ott.És mi nyertük végül a főzőversenyt:-))))
  Én nem tudok és nem is szeretnék hozzászolni ahhoz,hogy ki mennyit kapott ezért a fesztiválért.

  Egyszerűen csak pozitív dolgokat kellene írnia mindenkinek. Nagyon tetszett a fesztivál!!!!

  Köszi Újkér,Újkériek!!!!!”
 • 7. Polgármester 2008. augusztus 28. 15:53
  „Csibécske!Ha már állati köntösbe bujtál,szerencsésebb lett volna a kakukkmadár elnevezést igénybe venni,mert ezen állatfaj szokása más fészkébe ronditani.Egyébként különben sem vedd nevedre eredeti fedőneved,mert veled ellentétben a képen látható Csibe a köz érdekében rengeteget tett,mely rólad valószinüleg ez nem mondható el.Ha már Engem is megszólitottál,vagyok annyira karakán,hogy véleményemet nem álnevek mögé bujva,hanem nyiltan vállalom.Egyébként a varjú károgása sem hallatszik az égig,pláne nem egy naposcsibéé.a továbbiakban pedig sikeres kapirgálást kivánok a saját szemétdombodon,bizonyára kotlósod is örül eme tevékenységednek.”
 • 6. újkéri 2008. augusztus 27. 16:48
  „A fesztivál tényleg nagyon jól sikerült, köszönet érte a szervezőknek, és azoknak akik szombaton is egész nap helytálltak,segítve a sikeres lebonyolítást.Reggeltől estig részt vettem a programokon,szuper jók voltak.Ez a fesztivál is mutatja, hogy összefogással sok mindent el lehet érni.”
 • 5. gdirector 2008. augusztus 27. 16:12
  „Sajnálom, hogy egyes emberek csak ennyire értékelik a közért tenni akarók erőfeszítéseit. Kritizálni és intrikákat gyártani a hülye is tud!! Csibécskének üzenem, hogy a pulykás cégek nagyon sok millió Ft adót fizetnek az önkormányzatnak évente, és sok millió Ft-tal támogatták eddig az iskola működését is. Szerintem aki jól akarta érezni magát a pulykafesztiválon, az jól is érezte, aki pedig azért volt ott, hogy másokat "fikázzon", az jövöre ne jöjjön el!”
 • 4. Dialany 2008. augusztus 27. 09:03
  „Wia!
  Tökéletesen igazad van!Csatlakozom a véleményedhez.”
 • 3. Wia 2008. augusztus 26. 21:20
  „Elképesztő! Végre történt valami jó a faluban, de már elkezdődött a fikázás, egymásra mutogatás, a" kinek-mi haszna lehet belőle"! Igenis nagyon szuper volt ez a szombat, rég kellet már ilyen a falubelieknek. Az hogy most ennek épp a pulykákhoz van köze? -és? mit lehet még itt felmutatni? Ha a másik v. harmadikvendéglő egység előtt lett volna a rendezvény abban is találtak volna kivetni valót ! itt Újkéren semmi nem jó. ha történik valami az a baj, ha nem akkor az.Mindenkinek előtte áll rendezzen bulit, akár a saját kocsmája előtt!”
 • 2. Dialany 2008. augusztus 25. 16:36
  „Kedves Csibécske.Kérlek ismertesd számomra részletesen h Újkér község önkormányzatának milyen bevételei vannak!Úgy tünik vagy olyan helyzetben h tisztában legyél ezekkel az adatokkal ha már ennyire konkét kijelentéseket teszel.Ha valaha is dolgoztál volna vendéglátásban nem sajnálnád a közel 16 órás talpalásért a bevételt.Amúgy meg mindenkinek szíve- joga eldönteni hogy hol, milyen vendéglátó egység mellett szervez meg egy rendezvényt.Mert ugye ha a részvevők számára ilyen opció nincs számításba véve megint a rendezőket szidod.”
 • 1. csibécske 2008. augusztus 24. 22:30
  „lehet, ogy újkérhez kötódik a pulykatenyésztés jelentős hányada. Csak újkér falu önkormányzata nem nagyon részesül ebből, gondolok itt az iparűzési adóra mert a mgsz adaján kivül nem nagyon folyik be a község kasszájába ebből az ágazatból származó adó. A fesztivál biztosan nagyon jól sikerült főleg a polgármester által "nagyon" támogatott vendéglátó egységnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrákok védik a mundért útlevélügyben

Sopron - „Az eisenstadti rendőrségnek nincsen oka kételkedni munkatársai szavában" – áll… Tovább olvasom