Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Petőháza: megkezdődött a cukorrépa feldolgozása

A petőházi gyár jövőjét jelen pillanatban semmi sem fenyegeti – jelentette ki Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója. A feldolgozási kampány során 633 ezer tonna répából 94 ezer tonna cukrot gyártanak.
Petőházán – miközben megkezdődött az idei cukorrépatermés feldolgozása – felröppent a hír, miszerint bizonytalan a gyár jövője. Konkrétumokat azonban senki sem tud, ennek ellenére aggódnak az emberek.

– A petőházi gyár a jelenben és a jövőben is fontos szerepet játszik a Magyar Cukor Rt. életében – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Fischer Béla vezérigazgató. – Nem véletlen, hogy a gyárban az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. A szóbeszédre talán az adhat okot, hogy uniós tagságunkkal megnyíltak a piacok és készül az unió új cukorrendtartása, de abban biztos vagyok, hogy ez nem befolyásolja a petőháziak életét.

A kilencvennapos feldolgozás során idén rekordmennyiségű, összesen 155 ezer tonna cukrot gyártunk Kaposváron és Petőházán. Az utóbbiban 633 ezer tonna répából 94 ezer tonna cukor készül. A számok is bizonyítják, hogy alaptalanok a felröppent híresztelések.

A petőházi körzetben idén 40,69 tonna volt hektáronként az átlagtermés.
A részvénytársaság már az uniós szabályoknak megfelelően, tonnánként 47 eurót fizet a termelőknek, akik pluszjuttatásra is számíthatnak, ha a gyárral egyeztetett időpontban szállítják be terményüket. A 70 eurós területalapú támogatással együtt így egy átlagos termelő hektáronként 550–570 ezer forintos bevételre számíthat.

Fischer Béla szerint a Magyarországon gyártott cukornak van piaca, annak ellenére, hogy a huszonöt uniós ország egy vámuniót alkot. Az unión kívüli országokból érkező import ellen a kormány megfelelő piacvédelmi intézkedéseket tett. Mindent összevetve, a cukorrépa-termesztés idén a magyar agrárium legjövedelmezőbb ágazata lesz – hangsúlyozta a vezérigazgató –, s ez nemcsak a gyárak, hanem a termelők jövője miatt is biztató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenland fejleszti turizmusát

Burgenland turisztikai kínálata az utóbbi években látványosan fejlődött. Ausztria legnaposabb… Tovább olvasom