Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Petőháza: Fapelletüzem a volt cukorgyárban

Petőháza - Megkezdte működését az első vállalkozás a már bezárt cukorgyár területén. A fapelletet gyártó üzem 300 millió forintból készült el, és jelenleg nyolc embernek ad munkát.

Kettős képet mutat a petőházi cukorgyár területe. A berendezéseket, gyártósorokat, épületeket folyamatosan bontják. Fokozatosan eltűnik a 128 éves ipari emlék. De nincs veszve minden, ugyanis beköltözött az „első fecske" a cukorgyárba. Az egyik csarnokban kezdte meg működését egy fapelletet gyártó üzem, amelyet Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója adott át.

Pelletüzem - Galéria

– A közelmúltban zárt be a cukorgyár instantrészlege, s szerencsém volt, hogy hatodmagammal átjöhettem a fapelletet gyártó céghez – mondja a babóti Horváth Ferenc. – Örülünk, hogy ebben a nehéz helyzetben van munkánk. Korábban is karbantartó géplakatosként dolgoztam és most is ilyen állást kaptam. Az egykori kollégák többsége szintén sikeresen elhelyezkedett Sopronban vagy a közeli falvakban. A cukorgyárra fájó szívvel emlékszem vissza, hiszen ipari tanulóként itt kezdtem 1968-ban.
A fapelletüzem mintegy 300 millió forintból készült el. Deák Levente, az egyik ügyvezető igazgató a Kisalföldnek elmondta, úgy tervezik, hogy évente hatezer tonna fűtőanyagot állítanak elő. Ennek nyolcvan százalékát külföldön értékesítik. Cégük a cukorgyár területén minden infrastruktúrát megtalált, az üzem közúton és vasúton is könnyen megközelíthető. Mindezek azért is fontosak, mert a fapelletet a magas szállítási költségek miatt gazdaságosan 60–70 kilométeres körzetben érdemes forgalmazni.

Piskolti Béla, a település polgármestere szerint a petőháziak mindig is optimisták voltak, így az önkormányzat is az. –Tárgyalunk az érdeklődő vállalkozásokkal, s folyamatosan figyeljük a beruházásösztönző pályázatokat – tette hozzá a faluvezető. – Igaz, az egykori cukorgyáriak többsége már új munkahelyet talált magának, de mindenki szeretne helyben dolgozni, ezért is fontos, hogy mihamarabb új cégek telepedjenek le itt. Az sem mellékes, hogy ezáltal az iparűzésiadó-bevételünk is növekedhet, amelyet a falu fejlesztésére fordíthatunk.

Olvasóink írták

 • 5. valaki13 2008. november 30. 17:14
  „Tízezer tonna pellet-Pelletüzem beleznán
  Ünnepélyes külsőségek közepette felavatták tegnap a 11 főt foglalkoztató, mintegy 480 millió forintos költséggel létrehozott pelletüzemet a dél-zalai faluban.
  Dr. Szaló Péter, a gazdasági és fejlesztési minisztérium államtitkára avatóbeszédében örömének adott hangot:
  - Ünnep ez a nap, amikor a korábban összedőlésre ítélt épületekben, azok felújítása után új munkahelyek jönnek létre - hangsúlyozta az államtitkár, aki a továbbiakban a nagykanizsai kistérség fejlődéséről is szólt, számokkal alátámasztva mondanivalóját. - Ebből a kistérségből a vállalkozók már 30 milliárd forint értékű támogatási igényt nyújtottak be az Új Magyarország Fejlesztési Programra, s ebből 7 milliárd forintot már oda is ítéltek a kérelmezőknek. Korábban is sikeres volt a térség, hiszen 2004 és 2006 között 3,4 milliárd forintos támogatást nyertek el az itteni cégek, mely révén 3751 munkahelyet sikerült megtartani, s közel 300 újat teremteni.
  Az államtitkár után Bíró Tamás kért szót. A földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca főosztályvezető-helyettese jelezte: a minisztérium tudatában van annak, hogy Magyarország energiaigényét mintegy 70 százalékban importból elégítik ki, ezért szükségesnek tartják a megújuló energiaforrások jövőbeni nagyobb mértékű kiaknázását.
  Bodri Gabriella, a Magyar Pellet Egyesület elnöke felhívta a jelen lévő szakemberek és politikusok figyelmét arra: szervezetük azért lobbizik, hogy a Nyugat-Európában elterjedt gyakorlatnak megfelelően hazánkban is csökkentsék a korszerű, környezetbarát fűtőanyagnak számító pellet általános forgalmi adóját.
  Megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel Kovács Kálmán, az SZDSZ országgyűlési képviselője, illetve Jancsecz Lajos, Belezna polgármestere is. Őket követően a díszvendégek átvágták a nemzetiszín avatószalagot, hivatalosan is átadva a beleznai pelletüzemet.
  Az avatóünnepséget követően a szervezők sajtótájékoztatót tartottak, melyen Burján Zoltán, a Pannon Pellet Kft. vállalkozási vezetője elmondta: éves szinten 10 ezer tonna pelletet képes termelni a beleznai üzem, melyet a Gazdasági Operatív Programtól nyert támogatás révén, valamint befektetők pénzéből építettek fel. Termékeik 15 százalékát szánják hazai piacra, a többit elsősorban Olaszországba, illetve az utóbbi időben felmerült komoly igények alapján Ausztriába exportálják majd. Gyáruk biztos felvevőpiacot kínál azoknak a környékbeli gazdáknak, akik együttműködnek velük, és földjeiken energiaültetvényeket létesítenek - ugyanakkor a térség faipari üzemeivel is kapcsolatba léptek, egyelőre 30 céget tartanak számon mint potenciális alapanyag-beszállítót. Szalabán Attila


  JÓ "SZÓRAKOZÁST" A FAPELLETT PIACON!!!”
 • 4. 13.István 2008. november 29. 18:09
  „Gratulálok.
  Horváh Feri szakmai tudásával sokat nyerhet a válálkozó.”
 • 3. matriné 2008. november 29. 09:12
  „Aki bezáratta a cukorgyárat annak a kávéjába, süteményébe fapelét kiellene keverni és megitatni, megetetni vele!”
 • 2. k 2008. november 28. 22:44
  „Sok sikert !”
 • 1. bobo 2008. november 28. 18:47
  „Így kell ezt csinálni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: Függesszék fel a 7 milliárdos kötvénykibocsátást!

Sopron - Azonnal fel kell függeszteni a hétmilliárdos kötvénykibocsátást. Le kell ülnie az összes… Tovább olvasom