Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Petárdára nem fizet a biztosító

Sopron - Nem „baleset" történt, nem fizet a biztosító a tavaly decemberben történt petárdabalesetben, melynek során egy 16 éves soproni fiú elveszítette bal kézfejét. Az édesapa harcol, hogy a társaság támogassa a fiú „bionikus kezének" finanszírozását.

Tavaly decemberben – mindössze néhány nap különbséggel – két petárdabaleset is történt Sopronban. Az egyik bár egy szenny-
vízaknában meglehetősen nagy kárt tett, személyi sérülést alig okozott. A másik esetnél azonban kézfejét vesztette el egy tizenhat éves soproni fiú, aki társaival petárdák robbanóanyagából akart „óriáspetárdát" készíteni szilveszter előtti este.

A fiú most úgynevezett „bionikus kezet" kap, azaz egy olyan készüléket, amellyel – sajátja helyett – teljes életet élhet. A társadalombiztosítás nagyobb összeggel támogatja a többmilliós készüléket, azonban – jóllehet a gyermek rendelkezik tanulóbiztosítással – a biztosító elutasította a kártérítést. Az indok: nem baleset történt.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció


- Fiamat és az egész családot mélyen megrázták a történtek – mondta el a Kisalföldnek L. Sándor, a fiú édesapja. – Sokszor beszéltünk a történtekről és úgy érzem, a fiam megbánta a tettét és tudja, hogy nagy hibát követett el, amiért sajnálatosan a testi épségével fizetett. Ugyanakkor egy 18 év alatti fiatalnak még nincs teljesen kialakult felelősségérzete, nem szabadna rajta ilyen szigorúan számon kérni.

A biztosító ugyanis – rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva – nem fizet, mondván: nem baleset, hanem súlyos bűncselekmény történt. Az ügy még nem zárult le, a család részére eddig nem érkezett nyomozást megszüntető végzés. – Támogatott bennünket több alapítvány és a város polgármestere is, de a biztosító, melynél több mint tíz éve fizettük a díjat, elhárítja a segítséget – teszi hozzá elkeseredetten az édesapa. – A fiam jól tudja, hogy hibázott, de egy gyermeket nem szerencsés ilyen módon tovább büntetni.

A Kisalföld megkereste a biztosítótársaságot is, ahol megtudtuk, a rendőrség által megküldött irat alapján hoztak döntést. A fiú ebben a felelősségét elismerte, a döntés ellen törvényes képviselője eddig nem élt fellebbezéssel. (A rendőrség szerint nem baleset történt, decemberben robbanószerrel való visszaélés gyanúja miatt indítottak a fiatalok ellen eljárást. Az ügyet a győri városi ügyészséghez továbbították. Mint a főügyészségi sajtószóvivőtől megtudtuk, az iratokat – vádemelés mellett – a Győri Városi Bírósághoz küldték tovább.)
A fiúk petárdák robbanóanyagából akartak „óriáspetárdát" készíteni szilveszter előtt.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. sugarfree 2008. június 09. 20:44
  „Szemétség! Én se kötök biztositást a generali-val! És mást sem kötök velük! cipőt sem! és ez nem büncselekmény volt! Bűn cselekmény az amit a generali csinál!!”
 • 53. Japán Turné Fun 2008. június 09. 19:56
  „Jereváni!
  Értem én mire akarsz kilyukadni..
  De!
  A biztosító arra hivatkozik, hogy bűncselekmény elkövetései miatt nem fizetnek. Milyen alapon? A srácok még nem kaptak ítéletet, igaz kevés rá az esély, de akár fel is menthetik őket. Vagy: mi a helyzet akkor, ha egyikük visszamondja a vallomását? Amíg jogerős ítélet nincs, nem szabadna teljesen elutasítania a biztosítónak a dolgokat. Legalább megvárhatták volna a jogerős ítéletet, de nem.: úgy döntöttek, hogy nem fizetnek, és kész. Így is teljesen jogosnak látod a helyzetet?
  Anyukának üzenem, hogy talán elgondolkodhatna azon amit írt. Kicsit primitívnek tartom a hozzáállását a dologhoz, és ahogy látom, nem csak én vagyok ezzel így.”
 • 52. Jereváni 2008. június 09. 09:42
  „46 Accentos!
  Köszi!!

  50. Japán Turné Fun!
  Kérlek olvasd el a 34. hozzászólásomat!!!! Köszi! Abban a hozzászólásomban összességében írok a biztosítókról és nem a Generáliról!”
 • 51. Feri 2008. június 05. 21:10
  „50
  Én sem”
 • 50. Japán Turné Fun 2008. június 05. 15:49
  „Egy biztos. Ha a jövőben kötni fogok biztosítást, nem a Generali-nál fogom megtenni.”
 • 49. a Jani 2008. június 05. 15:22
  „Medismétlem: aki annyira sajnálkozik, ajánlja fel segítségként a SAJÁT fizetését. Az én TB-be befizetett pénzemmel, meg a biztosítóéval ne akarjon gazdálkodni.
  A gyerekemnek pedig, ha már választani lehet, mégis inkább számítógépes játékot veszek, mint petárdát.
  A petárdákból kiszedni a robbanóanyagot, összegyűjteni, és felrobbantani pedig nem kreativitás, hanem felelőtlen hülyeség és ezenkívül más testi épségének a veszélyeztetése is. Nem rajta múlt, hogy egy mellette állót nem ért akár halálos sérülés. Akkor pedig még emberölésért is felelnie kellene. Akkor is így sajnálnátok?”
 • 48. Japán Turné Fun 2008. június 05. 15:09
  „Mellesleg, sok fenőttnek sincs sokszor teljesen kialakult felelősség érzete.. (tudják, hogy autóba fognak szállni, és vezetni fogják, mégis isznak..) Egy csak egy péda.”
 • 47. Japán Turné Fun 2008. június 05. 15:01
  „Arra esetleg nem gondol senki, hogy van elég baja a szerencsétlenül járt fiúnak? És talán elég volt neki, hogy a baleset után indított fórumon nagyon sokan földbe tiporták még?
  Miért kell még kb fél év után is belerugdalni nagyokat?
  Kedves Luc. :
  "Mellesleg:ha sikerült a petárdákra pénzt szerezni..."
  te barom...”
 • 46. Accentos 2008. június 05. 11:56
  „Teljesen mindegy,ki mit mond,vagy gondol,Jereváninak van igaza(34-es).Vegyük már elő a biztosítási szerződésünket,és olvassuk el az UTOLSÓ betűig! Ennek fényében felesleges minden vita.”
 • 45. proetkontra 2008. június 05. 11:18
  „Mercury:
  "Azért büntetnek valakit mert kicsit érdekesebb személyiség ,mint a többiek és nem egész nap a hülye számítógépes játékokkal játszik?"
  Csodabimbó:
  "adjunk lehetőséget egy olyan embernek akibe szorult egy kis kreativitás"
  ez az érdekes és kreatív személyiség elvesztette a kézfejét nagy érdekességében és kreativitásában...
  se generalis, se más biztosítós érdekeltségem nincs, de ezen mondatok után nem írok többet, nincs értelme.
  minden jót mindenkinek!”
 • 44. Fájófej 2008. június 05. 11:01
  „"Nincs a teremtésben vesztes csak ő -
  Nincs árva, úgy mond, csak az ő gyermeke.
  Jól értelek; kivetted a kezemből
  Pálcámat; - én imádlak! Igy magam
  Büntetni nem tudtam - (magában) - nem mertem is."”
 • 43. Findel Mundo 2008. június 05. 10:44
  „Én azokkal értek egyet, akik amellett érvelnek, hogy jogosan nem fizet a biztosító. Méghogy 18 év alatt valaki nincs teljesen felelősségérzete. Akkor régen felelőtlenül szültek, dolgoztak, házasodtak nagyszüleink, szüleink? Mert bizony nem egyikük tette meg ezeket 16 éves kora körül. Akkor az volt a természetes.
  Az apa is elgondolkodhatna, ahelyett, hogy hülyeségeket beszél! Akkor amikor elengedte a fiát azon a napon, nem gondolt arra, hogy "egy 18 év alatti fiatalnak még nincs teljesen kialakult felelősségérzete"???
  Szerintem igenis viselje mindenki a saját tettének következményeit. Én a helyükben inkább meghúzódnék otthon, mélységesen szégyelve magamat, nem pedig az újságban vagdalóznék!”
 • 42. Icsi 2008. június 05. 10:43
  „Egyáltalán nem engedélyezném a petárda használatát, még szilveszterkor sem.
  Olyan butaság és veszélyesen is.
  Mi ebben az élvezet?”
 • 41. asd 2008. június 05. 08:34
  „Rühellem a biztosítókat és a hozzállásukat is igaz amikor külföldön eltörtem a lábamat minden szó nélkül kifizették a kezelési költséget de ebben az esetben a fickó magának köszönhette és most még pénzt is ki akarnak csikarni. Apropó a károkat amit okozott a két jómadár kifizették már?”
 • 40. JK 2008. június 05. 05:28
  „Ja, majd elfelejtettem! Hogyhogy a politikát még nem kevertétek bele? Nem is értem :S”
 • 39. JK 2008. június 05. 05:24
  „Ez az! Csak így tovább! Marjátok csak egymást! Léptem mást olvasgatni :)”
 • 38. Japán Turné Fun 2008. június 04. 21:30
  „csodabimbó,
  Eddig a te hozzászólásaid tűnnek a legértelmesebbnek. Teljes mértékben egyet értek veled.”
 • 37. Luc. 2008. június 04. 21:08
  „Tisztelt mzsolt!
  Az ön által ártatlannak nevezett fiú bűncselekményt követett el,s ennek következtében sérült meg.Ha nem ő maga sérült volna meg,hanem egy társa (esetleg az ön hozzátartozója...),akkor is ártatlannak tekintené?
  Ha most nem történt volna tragédia,vajon mi lett volna a következő "kis ártatlan cselekedet"?Aláaknázott volna egy házat?
  Sajnálom a fiút,de tudhatta ,hogy amit csinál,annak milyen következményei lehetnek (kb. nyolcadikas kémia-anyag).
  Mellesleg:ha sikerült a petárdákra pénzt szerezni...”
 • 36. Csodabimbó 2008. június 04. 21:03
  „pb,

  Válasszon a nagymamád olyan gyógyszer, amire van tb támogatás.

  "A TB támogassa azokat, akik önhibájukon kívül szorulnak drága gyógyászati eszközökre és kész."
  Rendben, de ki dönti el azt, h mikor jött létre a betegség önhibánkon kívül?
  Ezek szerint, ha dohányzás, vagy alkohol szövődménye a betegség, akkor fizesse maga az gyógyszereket, műtéteket, kezeléseket. Ez érinthetné a lakosság 10%-át és a betegek 50%-át.
  Most buta leszek, de amit írsz abban az is benne van, h inkább tartsuk életben az öregeket, mint adjunk lehetőséget egy olyan embernek akibe szorult egy kis kreativitás és esetleg többet tanult emberséget ebből a szerencsétlen helyzetből, mint azt te tapasztaltad egész életed során.”
 • 35. pb 2008. június 04. 20:38
  „Nem hiszem, hogy az a szánalmas, aki nem tartja jogosnak a család igényét a biztosítási pénzre. Nagyon szép, hogy a gyerek megbánta a tettét, és sok szerencsét kívánok, hogy ezt feldolgozza egyszer. Én azt gondolom, hogy nem érdemli meg a biztosítási pénzt. A petárdával való visszaélés bűncselekmény. Ő ezt valósította meg. Ha kiskora miatt nem bűntethető, akkor apuka legyen bűntetve. Ez nem szánalom, meg emberiesség kérdése, ezt azért ne keverjük össze. Azért jó, hogy mindjárt nem adunk neki ajándékba két bionikus kezet. A nagyanyám meg kuporgat a gyógyszereire... Pedig nem játszadozik petárdával, mégse kap támogatást rá! A TB támogassa azokat, akik önhibájukon kívül szorulnak drága gyógyászati eszközökre és kész. Ez azért talán elfogadható érv, nem?!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védekezés a garázda nyestek ellen

Sopron és környéke - A Lövérekben és a kertvárosban visszatérő probléma a nyestek garázdálkodása,… Tovább olvasom