Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Pénztárcánk bánja: A miniszter dönt a soproni távhő áráról

A soproni közgyűlés szerdai határozatában azt javasolta, az infláció mértékének megfelelően nőjön a távhő ára. A végső szót a miniszter mondja ki.

Technikai szavazásnak indult a szerdai soproni képviselő-testület rendkívüli ülése. Egy napirendi pont volt, amely a távhővel volt kapcsolatos. Ebben az szerepelt, hogy állásfoglalást küldenek az illetékes minisztériumnak. Pontosabban az energia hivatalnak, s rajtuk keresztül a Nemzeti Fejlesztési Miniszternek.

A részletekbe belemenve a távhőszolgáltatást igénybe vevők pénztárcáját jelentősen befolyásoló döntések várhatók. Nem mellékes ugyanis, hogy mennyit kell majd fizetniük eme szolgáltatásért. A törvény szerint az önkormányzatok ajánlásokat tehetnek. A végső döntést a miniszter egyedileg hozza meg. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik javaslat lesz a nyerő. Az előterjesztés infláció követő áremelést javasolt.

A Sopron Holding Zrt szerint ez nem lesz elegendő és nem fedezi a költségeket. A másik, távhőt előállító cég E-ON amondó, hogy sok a bizonytalanság. Nem tudni miként alakul a csatolt energia előállításának ára, ők ugyanis elsősorban áramot termelnek és a maradék hőt szolgáltatják távhőként. Szerintük jelentősebb áremelkedés is indokolt lenne. Különösen azért, mert az elmúlt két évben nem drágultak az áraik.

A szerdai rendkívüli közgyűlésen az MSZP és az LMP tartózkodása mellett a FIDESZ megszavazta az előterjesztést. E szerint a miniszternek a legfeljebb az infláció követő áremelés elfogadását javasolják.

Mint már említettük, a végső szót a tárcavezető mondja ki így akár az is előfordulhat, hogy az ajánlottól eltérően jóval magasabb mértékben fog drágulni a távhő ára Sopronban. Persze az is lehet, hogy mindez csökken majd.

A rendkívüli közgyűlés összehívását az indokolta, hogy a miniszter felé augusztus végéig kell benyújtani a javaslatokat.

A teljes előterjesztés itt olvasható>>

Olvasóink írták

 • 4. marcsi96 2011. augusztus 20. 18:30
  „Akkor talán a fizetésünk is lenne infláció követö!!Vagy a legalacsonyabb nettó bér nelehessen 150000ft-nál kevesebb.......álom álom......,sajnos nem ez van.”
 • 3. thurvj97 2011. augusztus 20. 15:59
  „Na ez a tatárjárás.Ez lesz a hatvanhatodik bőr ,amit le akarnak húzni rólunk.”
 • 2. mindigatutit 2011. augusztus 18. 11:02
  „már így is drága a távhő!aki tud menekül”
 • 1. fickó 2011. augusztus 17. 21:09
  „Azt nyúzzák az emeléssel aki tud vagy akar fizetni és aki nem tud vagy nem akar avval mi lesz? Így is sok adós van”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigi csempészet: A megélhetésért teszi sok kamionos

Mi visz rá egy kamionsofőrt, hogy cigarettát csempésszen? A válasz: a megélhetés. Tovább olvasom