Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Pénteken robbantják fel a második világháborús lövedékeket Fertőújlaknál

Illegális szemétlerakó felszámolása során nagy mennyiségű II. világháborús bombát találtak Fertőújlak közelében.

Az aknavető, kézigránátok „történetét" is megismerhettük.

„Vigyázz, robbanásveszély!" – figyelmeztet a felirat, amikor Fertőújlak külterületén, egy földúton haladunk. Messziről látjuk a sárga szalagokat, amivel a tűzszerészek megjelölték, lezárták a helyszínt, ahol a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája szerint „iszonyatos" mennyiségű II. világháborús bombát találtak.

A területet éjjel-nappal őrzik, a bejárása tilos. Fotó: Magasi Dávid
A területet éjjel-nappal őrzik, a bejárása tilos. Fotó: Magasi Dávid


Úgy tudjuk, a tűzszerészek pénteken robbantják fel a megtalálás helyén a második világháborús lövedékeket.

Mivel a robbanószerkezetek lakóházakat nem veszélyeztetnek, az eset B kategóriás minősítést kapott, a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodáján megtudtuk, a tűzszerészek ma hatástalanítják a szerkezeteket.

A területet éjjel-nappal őrzik, a bejárása tilos, így tegnap mi is csak „kísérettel" tekinthettük meg az aknavető, kézigránátokat, lőszereket. Az egymás mellé felsorakoztatott gránátok között akadtak fél méternél nagyobbak, s mintegy ötvenkilós szerkezetek is. A döbbenetes mennyiségű robbanószerkezet láttán elképzeltük, mi történt itt a II. világháború idején.

A gondolatainkat Turi Lajos, a terület közigazgatásilag illetékes polgármestere, Sarród elöljárója „szőtte" tovább.

Turi Lajos.
Turi Lajos.


– Fertőújlaknak volt egy vasútállomása, a településtől mintegy másfél kilométernyire. Ezt egy kisvasút kötötte össze a Fertőszentmiklós és Pomogy (Pamhagen) között lévő vasútvonallal. Az Esterházyak idején répát, répaszeleteket szállítottak itt a vonatok – mesélte lapunknak Turi Lajos.

– Amikor a németek 1945-ben visszavonultak, felrobbantották a Fertőújlak közelében lévő Hanság-főcsatorna feletti hidat, felszedték a vasutat is. Úgy gondolom, és az idősebbek is így mesélték, a visszavonuláskor a németeket „megzavarhatták" a robbanószerkezetek elszállításában, s így maradhattak itt azok a bombák, amik most előkerültek a földből – fogalmazott a polgármester.

Turi Lajos a területtel kapcsolatban elmondta, az a GYSEV Zrt. tulajdonában volt, nemrégiben egy jelképes összegért került a településhez.

– A rendszerváltást követően illegális szemétlerakat alakult ki itt, több ezer köbméternyi hulladékot szállítottak ide. Sarródon már felszámoltunk egy hasonló telepet, itt is ez a cél. A munkások lőszereket találtak a rekonstrukció közben, és ezt jelezték a szakembereknek – zárta a polgármester.

Mint megtudtuk, a bombák olyan rossz állapotban vannak, hogy akár szállítás közben is felrobbanhatnának, így a helyszínen hatástalanítják majd a szerkezeteket.

 Bevarrják a tájsebeket. A fertőújlaki rekultiváció része annak a projektnek, amiben tizenhárom településen 2,6 milliárd forintból számolja fel a kivitelező Közgép Zrt. a már nem működő hulladéklerakókat.
 

Olvasóink írták

  • 1. állampógár 2012. július 21. 14:46
    „Spec. bomba az nincs közöttük.De biztos tetszik a szó a szerknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Hegykő-Fertőszentmiklósi vízbázis biztonságba helyezési terve

A vízbázisvédelmi program feladata, hogy megakadályozza a vízadó elszennyeződését védőterületek,… Tovább olvasom