Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Panaszlevelet írt a minisztériumba

Varga József fertődi nádipari vállalkozó a kormányzathoz fordult, hogy bebizonyítsa: a vízügyi igazgatóság vezetőjének válaszával ellentétben, igenis a nádaratónak, s nem az Édukövízignek jár az uniós kompenzációs támogatás.
Varga József fertődi nádipari vállalkozó a kormányzathoz fordult, hogy bebizonyítsa: a vízügyi igazgatóság vezetőjének válaszával ellentétben, igenis a nádaratónak, s nem az Édukövízignek jár az uniós kompenzációs támogatás. Ennek jogosságát megerősítette dr. Merkei Attila is, aki részt vett a vonatkozó rendelet kidolgozásában.

– Mivel az érvényben lévő jogszabályok szerint az uniós kompenzációs támogatás igenis a náddal foglalkozó gazdáknak jár és nem a vagyonkezelőnek (a vízügyi igazgatóságnak), igazam miatt panaszos levelet írtam a minisztériumokba, továbbá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vizsgálati főosztályára – nyilatkozta az újabb fejleményekről a Kisalföldnek Varga József fertődi nádipari vállalkozó. – Az uniós pályázati forrásra való jelentkezés egyik feltétele, hogy haszonbérleti szerződésben álljunk a vagyonkezelővel.


– Erre nem hajlandó velünk a vízügyi igazgatóság, emiatt évente több mint hárommillió forintot vesznek ki a zsebünkből – mondta Varga József.

Vizsgálatot és lépéseket várnak

A minisztériumoknak írt levéltől Varga Józsefék azt várják, hogy hivatalos vizsgálat induljon s konkrét lépések történjenek az ügyben a vállalkozók érdekében.
Mint arról a Kisalföld (Megélhetésüket féltik a nádaratók, 2006. február 8.) beszámolt, a vízügyi igazgatóság egy osztrák gazdával is kötött megállapodást, így osztrákok is a nád aratásához foghattak a Fertő magyar oldalán. A hazai nádaratók emellett azt is nehezményezik, hogy az adott nádasra négy évre kiírt pályázat végül kilencéves adásvételi szerződést eredményezett az osztrák gazdával. „Ha ezt tudjuk, hogy »kölcsönös megállapodással« a 4 év érvényessége 9-re bővíthető, akkor mi is jelentkeztünk volna a területre" – fogalmazott Varga József, aki akkor azt is szóvá tette, hogy mivel cégével a vízügyi igazgatóság nem hajlandó haszonbérleti, hanem csak adásvételi szerződést kötni, ezáltal nem indulhatott az uniós kompenzációs pályázaton, ahol hektáronként húszezer forint volt a tét. A vízügyi igazgatóság viszont részesült az uniós forrásból. „Az agrár-környezetvédelmi uniós támogatás célja nem a profitorientált termelés ösztönzése, hanem az ökológiai, vízminőségi feladatok ellátásának a megkönnyítése" – ezt már Janák Emil, az Édukövízig igazgatója mondta a felvetésre.

Haszonbérleti szerződéssel igen

Ezt viszont nyilvánvalóan cáfolja az a tény, hogy Varga József a Fertő–Hanság Nemzeti Park negyven hektár nádasművelésű területe után – ahol viszont haszonbérleti szerződéssel arat, s így folyamodhatott is a nádgazdálkodók kompenzációs uniós forrására – nyolcszázezer forintot kap évente abból az alapból.
– Varga Józsefnek jogos az igénye, hogy a vízügyi igazgatóság nádasában végzett tevékenysége után is benyújtsa pályázatát az uniós kompenzációs alapra, s hogy az Édukövízig haszonbérleti szerződést kössön a céggel. Arról nem is beszélve, hogy esetünkben a földhasználó maga a nádarató, aki a földterületek hasznosításával összefüggésben a felvetődő költségeket, illetve a kockázatot viseli – tudtuk meg a jogalkotói szándékkal összefüggésben dr. Merkei Attilától, aki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori főosztályvezetőjeként, majd szakértőként aktívan részt vett az uniós társfinanszírozásban megvalósuló agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevétele részletes szabályainak a kidolgozásában. Dr. Merkei Attila lapunknak kifejtette: véleménye szerint az eredeti „közbeszerzési kiírástól" nem lehet eltérni, így a négyéves időintervallum kilenc évre történő kibővítése sérti a verseny semlegességét.

Bírósági döntésre hivatkozva

Mindezzel kapcsolatban Janák Emil, az Édukövízig igazgatója tömören nyilatkozott: – Az elmúlt év végén bíróság állapította meg, hogy a vitatott fertői területeken ki a földhasználó és ki kaphatja meg az uniós kompenzációs támogatást. Bírósági döntés született arról, hogy az Édukövízig a földhasználó, ennek nyomán kaphattuk meg – utófinanszírozásban – a húszmilliós támogatást is. Mivel a nádgazdálkodás költségeinek döntő hányada az Édukövízigre hárul, a jövőben sem változtatjuk az adásvételi szerződést haszonbérletire. Egy bírósági határozat újságban való vitatását pedig nem tartom lehetségesnek.
Ezzel kapcsolatban dr. Merkei Attila elmondta, a megyei bíróság ítéletében nem foglalkozott azzal, hogy ki a földek (nádasok) jogos használója. Jelenleg a jogos földhasználóra vonatkozó kereset a Győri Városi Bíróságon van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 millió babakötvényre Sopronban

Sopronban is készen állnak a bankok a babakötvény fogadására. Az állam által adott összeget a város évi huszonötmillió forinttal tervezi kiegészíteni. – Örülünk a babakötvény nyújtotta lehetőségnek, és a város tervének, mely szerint megduplázná az állami kezdőrészletet – vélekedik a soproni Vargáné Horváth Zsuzsanna. - Az összeget lehetőségeink szerint havonta megtoldjuk a férjemmel. Tovább olvasom