Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Ötven gazda maradt felvásárló nélkül

A kihasználatlan kapacitás miatt tulajdonosai értékesítették a szőlészeti-borászati Vinex Kft. üzletrészeit.

Így mintegy félszáz szőlőtermelőnek kell új felvásárló után néznie. Az általuk leadott szőlőmennyiség a borvidék termésének öt-nyolc százalékát teszi ki. A hegyközség elnöke szerint osztrák mintára egy feldolgozószövetkezet létrehozása lenne a megoldás. 

Nem lesz gond nélküli a Soproni borvidék idei szürete. Tulajdonosai ugyanis értékesítették a Vinex Kft.-t. Annak a mintegy félszáz szőlősgazdának, akik a Vinexen keresztül a badacsonyörsi Varga-borászattal álltak évek óta kapcsolatban, főhet a fejük, hogy mi lesz a termésük sorsa. Az általuk leadott szőlőmennyiség a borvidék termésének öt-nyolc százalékát teszi ki. Dr. Szita Miklós, a Vinex korábbi ügyvezető igazgatója tömören annyit mondott, a cég tulajdonosai a kihasználatlan kapacitás, illetve a jövedelmezőség csökkenése miatt már évek óta gondoltak a vállalkozás eladására.

Foki László kékfrankos szőlőt termeszt, jó közepesnek ígérkezik a termés. De az értékesítés idén nem lesz könnyű. Fotó: Magasi Dávid
Foki László kékfrankos szőlőt termeszt, jó közepesnek ígérkezik a termés. De az értékesítés idén nem lesz könnyű. Fotó: Magasi Dávid

Ezért korábban már nem is kötöttek szerződést a szőlők átvételére, hanem eseti megállapodások születtek az évi mintegy ötezer mázsányi szőlő felvásárlására. A Vinex eladásáról több vevővel is tárgyaltak, végül a cég nem szakmai, hanem egy ingatlanbefektető kft.-hez került. Úgy tudjuk, a Rákóczi utcai pince egyelőre a borászatot szolgálja majd – Szita Ákos borász bérli tőlük az ingatlant –, viszont a Kossuth Lajos utcai, négyezer négyzetméteres teleppel más céljaik vannak. Emiatt ott mindenféle szőlőfelvásárlási és -feldolgozási tevékenység megszűnik.

A bajba jutott szőlősgazdák érdekében megbeszélést folytatott Taschner István, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke Varga Péterrel, a badacsonyörsi pincészet tulajdonosával. Ugyanis a Vinex hosszú éveken át a Varga-pincészet számára dolgozta fel a szőlőt. A tárgyalásokkal kapcsolatban megtudtuk, Varga Péter nem tett határozott ígéretet arra, hogy közvetlenül felvásárolja a Soproni borvidék szőlősgazdáinak termését.

A kihasználatlan kapacitás, illetve a jövedelmezőség csökkenése miatt adták el korábbi tulajdonosai a szőlő- és borfeldolgozót. Fotó: Kisalföld-archív
A kihasználatlan kapacitás, illetve a jövedelmezőség csökkenése miatt adták el korábbi tulajdonosai a szőlő- és borfeldolgozót. Fotó: Kisalföld-archív

A Kossuth utcai telep megszűnésével Sopronban most nincs olyan átvevőhely, ahol összegyűjthetnék a kistermelők szőlőjét.

Három hektár szőlője van a harkai Foki Lászlónak. Ő is azok közé tartozik, akik a Vinexen keresztül adták le szőlőjüket a Varga-pincészetnek. Esetenként megközelítően 400 mázsányit.
Fogalma sincs, mihez kezd most a terméssel. Pincéje nincs, feldolgozással nem foglalkozik. Ha nem sikerül felvásárlót találnia, nagy érvágás lesz számára az idei szüret.

Megoldás: a szövetkezet
– Egyetlen megoldásnak azt látom, ha a termelők összeállnak, s osztrák mintára feldolgozószövetkezetet hoznak létre. Ennek költségei elérhetik a 100–150 millió forintot.
Taschner István


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fecskendő, drog volt a VW-ben Sopronban

A járőrök közúti ellenőrzésen állították meg a VW személygépkocsit. Tovább olvasom