Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ötmilliárd forintos fejlesztés a Nyugat-magyarországi Egyetemen

Csaknem ötmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem; a kétéves program egyik célja az intézmény környezettudatos jellegének erősítése.

A Zöld Egyetem nevet viselő program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg és az oktatói-hallgatói-kutatói terek valamint az info-kommunikációs eszközök fejlesztését célozza.  

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztere a projektről tartott tegnapi sajtótájékoztatón kifejtette, a határ közelsége miatt a soproniak mindig különösen nyitottak voltak a jobbításra, s most ezzel a felsőoktatásban indított programmal lehetőség van a nyugat-európai felsőoktatáshoz való felzárkózásra is. 

Fodor Tamás, a város polgármestere azt hangsúlyozta, az önkormányzat mindig kiemelten kezeli az egyetem ügyeit, nagyon fontosnak tartják, hogy magas színvonalon folyjék itt az oktatás. Most tovább javulhat az egyetem versenyképessége, az intézmény a kutatási lehetőségek bővülésével nem csak a hallgatók de az oktatók számára is még vonzóbb lehet.

Faragó Sándor rektor, a projekt ismertetésénél kiemelte, a beruházással a régió kutatási, szolgáltatási potenciálját is növelni akarják. A 4,6 milliárdos támogatásból 2,2 milliárdot építésre és felújításra szánnak, Sopronban, Szombathelyen, Mosonmagyaróváron 70 új vagy felújítandó laborra költenek.

Győrben a főépület tetőterét építik be. Sopronban egy tudományos központot is kialakítanak, ahol kicsiknek és nagyoknak mutatják majd be a tudomány varázsát, a fővárosi csodák palotájához hasonlóan.

A támogatásból 1,7 milliárd forintot kutatási eszközök beszerzésre fordítanak, a többi pénzből pedig a kommunikációs hálózatot fejlesztenék, mely a karok közötti gyors tapasztalatcserét teszi lehetővé.

Összességében a fejlesztés során 6400 négyzetméteren új létesítmények építését tervezik, 1600 négyzetméteren pedig rekonstrukciót valósítanak meg. A közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van, a jó idő beköszöntével a tényleges kivitelezési munka is megkezdődhet az egyetemen.


Korábban:
Faragó Sándor rektor a Molnár Csaba kancelláriaminiszterrel közösen tartott tájékoztatón elmondta: a program részeként 6400 négyzetméteren új épületet adnak át, 1600 négyzetméternyi területet felújítanak, illetve új laboratóriumok épülnek.

Olvasóink írták

 • 8. SZILAJ 2010. február 27. 16:00
  „Had nőljön Sopron adóssága tovább... Fejlesztés = Hitelek?”
 • 7. jucuska40 2010. február 19. 09:17
  „Még hogy nincs pénz semmire......legalább ne írnák meg igy a szegényemberek vérlázításról szól.D”
 • 6. hehe08 2010. február 18. 20:50
  „Az egyetem fizetési moráljával akármennyit is fejleszthetnek.......
  A lényeg, hogy a beruházást végző tőkeerős legyen, mert hosszú-hoszú ideig várhat a pénzére.....”
 • 5. FREDDY/S 2010. február 18. 17:19
  „Fejleszteni csak pontosan és szépen, de ne úgy mind eddig éppen, hogy eredmény is legyen szépen, úgy érdemes, nemde...”
 • 4. amazingabor 2010. február 18. 16:14
  „Nyugat-magyarországi Egyetem helyesen..”
 • 3. mindigatutit 2010. február 18. 14:40
  „iszonyat pénzeket nyonmak az egyetembe.csak az a kérdés,hogy a jövőben ki fogja fenntartani ezt a sok épületet(fűtés ,villany stb).vagy lesz tandíj??”
 • 2. látó 2010. február 18. 12:44
  „Kíváncsi lennék a finanszírozás, részleteire (az ördög sosem alszik)...”
 • 1. FREDDY/S 2010. február 18. 12:07
  „Az inkubátorházat is hasznosíthatnának, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi bál a hétvégén

Sopron - A hétvégén újra megrendezik a hagyományos erdélyi bált. Ezúttal szombaton este 7 órára… Tovább olvasom