Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Ötéves a soproni támogatószolgálat

Sopron - A fogyatékos ember cipel egy nagy-nagy zsákot. Átvenni nem lehet tőle, de segíteni abban, hogy terhét könnyebben vigye – kötelesség. A támogatószolgálatnál mindennap ezt teszik a szakemberek.
A Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ Támogató Szolgálata öt éve működik. A Sopronban, Harkán, Ágfalván, Kópházán és Fertőrákoson élő fogyatékosokat öt szakember és alkalmanként egy-egy önkéntes szociálpedagógus-hallgató is segíti. Olyan segítséget nyújtanak a rászorulóknak – életkortól függetlenül –, amilyenre éppen szükségük van: a látássérülteknek felolvasnak, a siketeknek a kommunikációs akadályok leküzdésében segítenek az ügyintézések során, a mozgásukban korlátozottakat speciális járművel utaztatják, a magányt, az elszigeteltséget segítő beszélgetéssel oldják. Ha kell, fürdetnek, bevásárolnak, sétáltatnak vagy egyszerűen „csak" a könnyeket törlik le. Internet-hozzáférés biztosításával nagyobbra tárják a világ résre zárult ablakát. Klienseik érdeklődésének megfelelő klubokat szerveznek, ahol a sérültek és hozzátartozóik együtt tölthetik el az időt, barátságokat köthetnek. Fontosnak tartják munkájukban a szemléletmód alakítását, szerintük ez jelentené az igazi akadálymentesítést, éppen ezért rendhagyó osztályfőnöki órákon igyekeznek példát mutatni az előítélet-mentes befogadásra. Foglalkoznak fejlesztőeszközök kölcsönzésével is és minden tavasszal egy fórumon ültetik egymás mellé az érintetteket és azokat, akik segíthetnek problémáikon. Megalakulásukkor huszonnyolc sérültet vettek át, azóta 244 embernek nyújtottak segítséget, mindennapi támaszt. Ám Palotai Rita, a szolgálat vezetője tudja: ennél sokkal többen vannak a rászorulók. Egy 2003-as felmérés szerint csak Sopronban több mint 1500 fogyatékos él. 

Nagy Valér számára is nagy segítség, hogy Kocsis Imre a szolgálat autójával a munkahelyére szállítja. Fotó: Magasi Dávid
Nagy Valér számára is nagy segítség, hogy Kocsis Imre a szolgálat autójával a munkahelyére szállítja. Fotó: Magasi Dávid

– Az egyik legfontosabb feladatunk a mentális segítségnyújtás – mondja a szolgálat egyik munkatársa, Spendelné Somogyi Éva. – Nem helyettük intézkedünk, hanem velük, értük. Abban segítünk, hogy minél teljesebb életet élhessenek.

– Az a legnagyobb segítség, hogy eljönnek, érezzük, figyelnek ránk, van kire támaszkodnunk a bajban – erősíti meg a szakembert a három súlyosan fogyatékos fiút nevelő Takács Antalné. – Már a beszélgetések új erőt adnak, de a gyakorlati teendőkben is segítenek: megfürdetik a fiúkat, akiket én már nem bírok el, többéves szobába zártság után elvitték őket sétálni, és velük eljutunk a fogorvoshoz is, ha kell. Amióta minden héten meglátogatnak a szolgálat munkatársai, tudom, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal, van hová fordulnom. Az angyalok küldték őket... – mosolyog az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veterán autók és motorok kiállítása

Sopron - Veterán autók és motorok kiállítását rendezik a Vas-Villa’ szakképzőben április 4. és… Tovább olvasom