Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Osztrák-magyar zsaruk együtt szolgálnak és védenek /Galéria/

Ausztia-Magyarország - Közös járőrözéssel lépnek fel a határ közelében a magyar és osztrák járőrök. Az információáramlás így gyorsabb, legyen szó eltűnt személy felkutatásáról, vagy autópálya-ellenőrzésről. „Sajtónyilvános" osztrák-magyar razzián járt a kisalfold.hu.
Schengeni csatlakozásunk óta éjjel-nappali közös „mélységi" ellenőrzést tartanak a magyar és az osztrák rendőrök, melyre most portálunk tudósítóját is meghívták. Az intézkedés nemcsak a közúti ellenőrzésekre vonatkozik, de a két ország zsarui együtt kutatnak embercsempészek, körözött és eltűnt személyek után is.

– A nap 24 órájában járőröznek kapitányságunk munkatársai az osztrák kollégákkal – tudtuk meg a bevetés előtti eligazításon Farkas Gábor kapitánytól, aki azt is hozzátette, ehhez anyagi okokból gyakrabban az osztrák fél járműveit veszik igénybe. A hét néhány napján azonban a magyarok mennek autóval, mégpedig a korábbi határőrségtől „örökölt" zöld Nissanokkal. – Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy Schengen ide vagy oda, érvényes személyazonosító okmányok még mindig szükségesek ahhoz, hogy Magyarországon kívülre utazhassunk. Hiszen ahogy hazánkban, külföldön is igazolnunk kell kilétünket egy esetleges igazoltatáskor.
Rendőrség akcióban! Kattintson, ha rendőrt akar látni!
Farkas Gábor elismerte, csatlakozásunk után osztrák részről felvetődött az igény a „biztonsági deficit" csökkentésére, a közös ellenőrzés ezt is hivatott biztosítani. – Havonta egyeztetünk az osztrák kollégákkal, melynek során tájékoztatjuk egymást a lakossági panaszokról is – folytatta a kapitány. – A közös ellenőrzések rugalmasak, azaz nem fix pontokon zajlanak, hanem az épp aktuális eseményekhez, például betörésekhez, és más bűnesetekhez kötődnek. Gyakran kerül sor éjszakai szórakozóhelyek ellenőrzésére is, főként olyan helyszíneken, ahol a másik ország állampolgárai is megjelennek. A „nemzetközi razziák" előnye, hogy a nyelvi nehézségek így elkerülhetők, és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a legtöbb ember együttműködőbb, ha a „saját" rendőre végzi az igazoltatást.

A járőrözésen megtudtuk, ha osztrák állampolgár okmányok nélkül tartózkodik Magyarországon, schengeni információs rendszerben néznek utána kilétének, majd felszólítják, hogy pótolja a mulasztást.

A magyar tájékoztatás után Schattendorf felé vettük az irányt, ahol találkoztunk az osztrák rendőrség elöljáróival, Friedrich Tinhof az eisenstadti és Robert Galler a mattersburgi járás parancsnokával. Ők beszéltek a közelmúltban magyar részről vitatott követési távolság-büntetéssorozatról is. – Osztrák törvény írja elő a megfelelő követési távolság betartását, amit az utóbbi hetekben intenzívebben ellenőriznek az osztrák autópályákon, így az A3-ason is – fogalmazott Galler. Tőle azt is megtudtuk, a budapesti ügyészségtől kérik le a szabály ellen vétő magyarok személyes adatait, így tudják eljuttatni az autóshoz a bírságról szóló tájékoztatást. (A Sopronban tilosban parkoló osztrákok adatait például nem szolgáltatják ki.) – Fontos, hogy tudják a magyar autósok, nem ellenük szóló kampányról van szó. Számtalan osztrák, német és más nemzetiségű autós is „részesült" bírságban.

Grassner Zsolt magyar, és Franz Kulman osztrák járőrrel (akik egyaránt beszélték a kolléga anyanyelvét) először a Wiener Neustadt felé tartó S31-es autópályán az osztrák autópálya-rendőrséggel összevont fokozott ellenőrzésen vehettünk részt. Fél 11 és déli 12 óra között az útszakasz teljes forgalmát egy autópályapihenőbe terelték és mindenkit tüzetes vizsgálatnak vetettek alá. Az úti okmányok részleteit az osztrákok laptopon vizsgálják meg. Egy török bevándorló család szürke „emigrációs" útleveleinek ellenőrzését például nagy várakozással figyeltük.

Franz Kulman egy speciális programba viszi be az útlevelek számát, majd néhány másodperc után a képernyőn kis zöld négyzet jelzi: a törökök jogszerűen tartózkodnak Ausztriában. – Előfordult már, hogy körözött személy akadt fenn az ellenőrzésen – mondta el Grassner Zsolt. – A férfi nem vonult be letölteni a rá kiszabott szabadságvesztést, ezért körözték. Őt a kollégák előállították. De gyakoriak a szabálysértési feljelentések, többek között lejárt forgalmi engedély, zöldkártya jogosítvány, vagy épp az okmányok hiánya miatt.

Az S31-es autópályarazzia „egyenlege": másfél óra alatt 100 autó, benne összesen 250 vezető és utas igazoltatása. Komoly szabálysértést nem tártak fel, mindössze három autón a pályamatrica hiányát. Ők járművenként 120 eurós (32 ezer forintos) bírságra számíthatnak.

A délután folyamán egy magyar bevetésre is sor került. Grassner és Kulman járőr Kópháza és Nagycenk között, egy kamion-leállósávban ellenőrizte az autósokat. Az igazoltatást itt a magyar járőr végzi, és szükség – osztrák autós – esetén az osztrák fél avatkozik be. Szintén okmányellenőrzés következik, de részvételünk alatt súlyos vétségre itt sem derült fény. Ezért részben csalódottan, de megnyugodva indultunk haza. (Titkon bíztunk abban, hogy egy embercsempész-hálózat talán fennakad a rostán. Talán legközeleb...)

kisalfold.hu-Szubjektív

Hogy a rendőrök milyen alaposan végzik a dolgukat, az is mutatja, hogy ugyanezen a napon, egy schwechati és egy győri kiruccanás során három alkalommal akadtunk fenn az egyenruhások hálóján. Sopronban az utánfutónk papírjait vették górcső alá a rendőrök, délután Purbachnál és késő este a 85-ös főúton pedig a személyazonosság és a kocsi papírjainak ellenőrzése során egyaránt rendben találtak mindent.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. ungi 2008. október 30. 23:09
  „Miert baj az, hogy kötelezö a teli gumi? Juhasz ur ugy gondolja, hogy ezert megint csak a magyarokat fogjak büntetni? Teved. Mivel tavaly nagy forgalmi fennakadasokat okozott par felelötlen autos, igy az a legjobb, ha kötelezöve teszik. Ezt kellene tenni M.o.-n is, aztan nem lenne a 20-al valo cammogas az elsö hopihek megjelenesevel. Különben meg ha Ausztriaban telen valaki balesetet okoz, es nincs teli gumi az autojan, elfelejtheti azt is, hogy a biztosito fizetni fog. Azert van a teli gumi, hogy telen azt hasznaljuk. Mert jobban megfelel a közlekedeshez. Ennyi!”
 • 27. Land der Berge 2008. október 30. 00:17
  „Elnézést ,elirtam a nevét Juhász Géza úr !”
 • 26. Land der Berge 2008. október 30. 00:15
  „Juház géza ur ! Ön téved !
  Téligumi hasznalat télies utviszonyok esetén !
  ÖAMTC oldalán minden szépen le van irva !
  Tipp tölem ! Mivel Austria hegyes vidék ajánlott Nov1-tol Apr15-ig téligumit hasznalni minek profilja minimum 4,2mm kell hogy legyen !
  ha büntetésre kerül a sor akkor 30 eurotol egesszen 5000 euroig lehet szamitani !
  Ha a leirt szöveget megegyszer figyelmesen elolvassa akkor rajön mindenre !”
 • 25. juhász geza 2008. október 29. 10:47
  „Ha te jobban tudod akkor JOOOOOOO!!!!!
  Na de ezt magyrázd meg az osztrák rendörnek hogy te neked nem kell!!!!!
  ÜDV
  Bei der Bestimmung handelt es sich um eine so genannte situative Winterausrüstungspflicht, die vom 1. November bis 15. April des Folgejahres gilt. Autofahrer haben bei winterlichen Fahrbedingungen folgende zwei Möglichkeiten:

  * 1. Winterreifen
  Bei Schneefahrbahn, Schneematsch oder Eis müssen an allen Rädern Winterreifen angebracht sein. Autofahrer sollten regelmäßig die Wetterberichte verfolgen. Einfache Straßennässe beispielsweise kann bei Absinken der Temperatur zu Glatteis werden und dann gilt die Winterreifenpflicht”
 • 24. cod 2008. október 28. 18:38
  „talán ide tartozik,de nem kötelező a téli gumi ausztriában nov 1-től!!!!! olvassatok utánna!!! a rendőr csak akkor büntethet,ha olyanok a viszonyok,vagy ha v.mit okozunk, és nincs téli gumi!!! önmagában NEM BÜNTETHET,ha pl.:nov 6.-án 15-órakkor süt a nap,és 10 fok van ,Te meg jössz munkából hazafelé,és megállit! ÉRDEMES UTÁNNA OLVASNI!!!”
 • 23. juhasz géza 2008. október 27. 09:33
  „Talán nem ide tartozik csak FIGYELMETEKBE ajánlom hogy
  nov.1 töl kötelezö a TÉLI gumi az osztrákoknál!!!
  TEHÁT a rengeteg büntetésre a Magyarok ellen már nyalják a szájuk szélet biztossan az osztrák rendörök!!!!
  VIGYÁZAT MAGYAROK”
 • 22. hantoszoli 2008. október 22. 15:43
  „"ha osztrák állampolgár okmányok nélkül tartózkodik Magyarországon, schengeni információs rendszerben néznek utána kilétének, majd felszólítják, hogy pótolja a mulasztást"
  hmm... erről jut eszembe:
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/utlevel_hianya_miatt_buntettek_az_osztrak_rendorok/2063425/
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/osztrak-magyar_konfliktus_okmanyugyben_vizsgalat_indult/2063942/
  európai egyenlőség, mi? akármit is mondunk, teszünk, az osztrákoknak mi mindig csak alattvalók leszünk...”
 • 21. mtt 2008. október 22. 15:38
  „Remélhetőleg, amíg tart ez az akció, talán annyira lesznek humánusak az osztrákok, hogy holmi mondvacsinált ürügy miatt nem fordítanak vissza és jelentenek fel magyarokat....Mert az megy nekik, mint az sajtónyilvánosságot is kapott a közelmúltban. Mindenesetre érdekelne, hogy milyen nyelven folyik az együtt-dolgozás, tuti hogy a magyarok beszélnek németül, és nem a burgerlandi rendőr magyarul. Érdekes, de végül is szimpatikus dolognak tartom a közös munkát.”
 • 20. Goldmund 2008. október 22. 11:55
  „Őszintén remélem, hogy a közös járőrözés magyar oldalon éjszaka is folyik, amikor részeg osztrákok magyar gyalogosokat szoktak gázolni.”
 • 19. jkgk 2008. október 22. 10:19
  „Ez megint csak üres duma. Senkit nem fognak megbüntetni mert lassan megy. Csak most azt mondják amit hallani szeretnénk.Ma reggel a győri kórház oldalkijáratnál elém vágott egy autó nagy ívben balra, holott tilos, mert záróvonal van,utána meg 30-al cammogtunk a körforgalomig,pedig nem volt előtte senki. Na. Majd ha a saját szememmel látom, hogy ezt kikapja a rendőr, akkor elhiszem.”
 • 18. bogár1 2008. október 22. 09:36
  „Sajnálatos, hogy ilyen nyúl módjára állunk a kétoldalú ellenőrzések esetén a magyar oldalon való jogos fellépéshez. "majd felszólítják, hogy pótolja mulasztásait", ez kész röhej. Minket kapásból büntetnek kinnt is, itthon is, őket meg megkérjük...., aztán nem lesz semmi. Nekünk ki kell adni az adatokat, a másik oldal meg védi a polgárait. Az utóbbi időben elkövetett osztrák gázolások esetében hol a külügy, a rendőrség? A körzet rendőri vezetői jól elvannak a megbeszéléseken osztrák kollégáikkal, csak érdemi felvetéseik, ragaszkodás a törvényekhez, rendeletekhez nincs az osztrákokkal szemben. Sokat közlekedem itthon és külföldön is, de azt veszem észre a külföldi, ha átlépi a határt elfelejti azt amit otthon következetesen betart, mert tudja őt otthon nem adják ki.

  bogár”
 • 17. jancsi50 2008. október 22. 08:02
  „hétvégén (bocs)”
 • 16. jancsi50 2008. október 22. 08:01
  „Jah, és nem csak hétvégen! Most pédául már tegnap óta Pesten vannak a győri rendőrök... :S”
 • 15. jancsi50 2008. október 22. 07:55
  „Kedves közlekedő! Lehet, hogy azért nincsenek járőrök a városban, mert minden hétvégém Budapestre vezénylik őket az okos tüntetők miatt! :S”
 • 14. ungi 2008. október 22. 07:15
  „Meg egy megjegyzesem lenne. Az EU-n belül 70 euros büntetes alatt nem adjak ki az adatokat masik orszagnak. Mivel a zerotolerancia ota a minimum 30 ezres büntetes ezt meghaladja, igy köteles kiadni Mo. az adatokat. Talan fel kellene emelni a tiltott parkolasert jaro büntetest, es akkor mi is be tudnank hajtani. Ez allitolag egy jogszabaly! Mielött meg ismetelten valaki burgerlandi-seggnyalonak nevezne, gondoltam leirom!”
 • 13. Karel Gott 2008. október 22. 06:32
  „A magyarok kiadják az osztrákok felé az adatainkat, az osztrákok nem adják ki a Sopronban szabálytalanul parkoló honfitársaikat. Ezt hívják kölcsönösségnek? Mi persze kinyaljuk a seggét az összes labancnak (Sopron).”
 • 12. ungi 2008. október 22. 06:10
  „" Grassner Zsolt magyar, es Franz Kulman osztrak jarörrel, (akik egyarant beszeltek a kollega anyanyelvet)"
  Csak ideztem a cikkböl.Laciba! Olvasd figyelmesen vegig a cikket, mielött panaszkodni kezdessz. Engem mar mindket oldalon ellenöriztek, itt magyarul, ott nemetül szolitottak meg.Az ellenörzessel meg nincs semmi bajom, mert az az 5 perc belefer az eletembe. Ha hibaztam, akkor büntetes jar, ha meg nincs semmi baj, ugyis tovabb engednek.”
 • 11. tamas 2008. október 22. 01:25
  „Vancouver-ben eleg sokszor elofordul, hogy lezarjak az osszes kivezeto utat a varosbol. Volt egy idoszak amikor minden Pentek es Szombat este volt ellenorzes. Fenn akadtam en is, mert nem mukodott a feklampam. Jol van alcazva, mivel mire eszreveszi az ember mar nincs kiut. De , igazuk van. Sok mast is kerdeznek egy ilyen ellenorzes alkalmabol, ha megyen kivuli rendszam tablaja. Sok muszaki ellenorzest is vegrehajtanak es jogosan. Emlekszel arra a sok truck balesetre amit a Pakik csinaltak( tobb kamionnak egyaltalan nem volt feke)? Meg is szuntettek nagyon gyorsan. Hala istennek. Isten eltesse a Rendoroket akarhol vannak.”
 • 10. közlekedő 2008. október 21. 21:51
  „Rendőr! Minden tiszteletem az Őné, ha nyev területén ilyen felkészült.De nem Önről és sok hasonlóan felkészültekről beszélek hanem akik a tiszthelyettes iskolán nem tanulták meg a mindennapi leckét,és naponta ellenőrzést hajtanak végre.Sajnos a magyar nyelv nem világ nyelv ,mig a német az, ebből következik az hogy nekünk kell alkalmazkodni a külföldihez.”
 • 9. rendőr 2008. október 21. 21:38
  „közlekedő! Elég sokan a rendőrök közül beszélnek idegen nyelveket, akik meg nem, talán lassa-lassan beiskolázzák őket, és akkor majd ők is előbbre jutnak. Mellesleg, én is rendőr vagyok, és egy felsőfokú meg egy középfokú nyelvvizsgám van. És, nem tiszt vagyok, hanem járőr!
  És, igen az osztrákok is megtanulhatnának magyarul, csak kicsit akarni kéne. Tisztelet a kivételnek, mert akadnak páran akik próbálkoznak.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs pénz a Russ-villára

Sopron - A kormány döntése értelmében Sopron nem részesül az Agóra-pályázat keretében elosztható 15… Tovább olvasom