Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Osztrák-magyar tűzoltó-együttműködés

Sopron–Kismarton - Május elején a soproni, valamint a kismartoni (Eisenstadt) tűzoltóság parancsnoka és a városok vezetői együttműködési megállapodást írnak alá. Ennek keretében a két parancsnokság tűzoltói a másik ország területén is végezhetnek kárelhárítást.
A jövőben még jobban kihasználják a határ mentén az osztrák és magyar tűzoltói kapacitásokat. Igaz, egy 2003-as megállapodás szerint a nagyobb Fertő tavi nádtüzek eloltásában már most is közösen dolgoznak, ugyanakkor ez az együttműködés még szorosabb lesz.

Információink szerint május elején a soproni és a kismartoni (Eisenstadt) tűzoltóság parancsnoka, valamint a két város vezetői megállapodást írnak alá. Ennek keretében tisztázzák, hogy az adott kár- vagy tűzeset elhárításához milyen személyi és technikai felszerelések szükségesek, valamint a két ország szakemberei miként tudják segíteni a másik munkáját.

A kismartoni önkéntes tűzoltóság felszereltségének színvonala megegyezik a győri parancsnokságéval. Rendelkeznek magasból mentővel és vegyi elhárító technológiával, amelyek egyelőre Sopronban még részben hiányoznak. Így egy balesetnél Ausztriából gyorsabban érkezhet segítség, mint Győrből vagy Szombathelyről. A megállapodás éppen ezért a közös riasztás részleteit is tartalmazza majd.

Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka a tervezett együttműködésről szólva elmondta, a két parancsnok döntésétől függ, hogy milyen esetekben kérik majd a másik segítségét. Lényeges, éles helyzetben a tűzoltók a saját felszereléseiket használják, valamint a felelősség és a költségek is a parancsnokságokra hárulnak.

– A továbbképzéseknél már most szoros a megyei katasztrófavédelem, valamint a Burgenland tartományi tűzoltóság kapcsolata – közölte Pesztenlehrer Lajos, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. – A hivatásos és önkéntes tűzoltóságok rendszeresen tartanak közös gyakorlatot. Kismartonban található egy jól felszerelt kiképzőbázis, ahol a mi tűzoltóink ellenőrzött körülmények között készülhetnek fel például az erős füstből való mentésre. Létesítményfejlesztésre közösen adtunk be pályázatot uniós forrásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőháza: parkolópályán a strandfejlesztés

Petőháza - Egyelőre nem épül meg a tervezett ápolási centrum Petőházán, valamint a tervezett… Tovább olvasom