Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Osztrák-magyar határ: visszaállítanák az ellenőrizetet, de új átkelőket nyitnának

Ki érti ezt? A burgenlandi tartományfőnök visszaállítaná a határellenőrzést, de Budapesten jelentős gesztust tett.

A Magyarország és Burgenland közti, határmenti közlekedésfejlesztésről írt alá szándéknyilatkozatot Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

A szándéknyilatkozat megnevezi a létrehozni kívánt új közúti kapcsolatokat, a vasúti kapcsolatok fejlesztéséről viszont csak tanulmánytervek készülnek.

A projektek azért fontosak, mivel a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban jelentős forráshoz lehet jutni a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztésére - mondta az aláírás alkalmával Hans Niessl.

Az eddigi határmenti programok közül kiemelte a tartományfőnök a Sopron és Észak-Burgenland közti vízellátási együttműködést, illetve azt, hogy magyar tűzoltókat képeznek ki a határ túlsó oldalán.

A határon átnyúló infrastruktúra fejlesztése segíti a helyi gazdaság és ezen belül az idegenforgalom fejlesztését - tette hozzá Hans Niessl, aki vázolta még a lehetséges vasúti kapcsolatokat is.

Eszerint a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal villamosítását folytatni kívánják Burgenlandban is. Meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e helyreállítani a vasúti kapcsolatot Fesőőr és Szombathely között - tette hozzá. Fontosnak nevezte még a Fertő tó vízszabályozásának javítását az 1-es csatorna felújításával, valamint a kerékpárutak fejlesztését a térségben.

Magyar Levente a konkrét közúti projekteket ismertette, hozzátéve, hogy ezek olcsóbbak az új vasúti kapcsolatok megteremtésénél. A jelenlegi 29 közúti kapcsolat 40-re bővül és ezzel a magyar-osztrák határon is jut egy átkelő minden 10 kilométeres szakaszra.

Ez megegyezik a nyugat-európai átlaggal - tette hozzá az államtitkár. Három új gyorsforgalmi közúti kapcsolat is létrejön a határon: az M8, az M87 és az M85 autóutak kapcsolódnak az osztrák oldali gyorsforgalmi utakhoz.


Hans Nissel a közelmúltban ismét felvette: vissza kellene állítani az ellenőrzést a határon. Az erről szóló írásunk itt érhető el >>.

A burgenlandi tartományfőnök egyébiránt a napokban ismét erről beszélt - adta hírül az auszriai média.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér por - Ausztriában vette a soproni férfi a kábítószert

Előállítottak a rendőrök egy fiatal férfit Sopronban, mert kábítószergyanús anyagokat találtak… Tovább olvasom