Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Összefogás az általános iskoláért

Fertőendréden az általános iskola alsó, Agyagosszergényben pedig a felső tagozat szűnik meg szeptembertől.
Ami már évek óta napirenden szerepelt, téma volt a közbeszédben, immáron konkrétummá vált. Az oktatásról van szó, pontosabban az általános iskolákról. A csökkenő gyermeklétszám, a szigorodó törvényi előírások következtében a kistelepüléseken több helyütt is kérdésessé vált az iskolák további működtetése.

Fertőendréden az általános iskola alsó tagozata szűnik meg szeptember elsejétől. Az egyik helybéli anyuka megkongatta a vészharagot, szerinte a bezárás sorában következik az óvoda, a posta.
Rádler István polgármester szerint a helyzet nem ennyire drámai, mindenesetre fájdalmas döntést hozott a képviselő-testület akkor, amikor az iskola sorsáról határozott.

– Az alsó tagozatba jelenleg 18 kisdiák jár, ez pedig kevés ahhoz, hogy megfeleljünk az előírásoknak – mondta a polgármester. – Arra nincs lehetőségünk, hogy saját erőből egészítsük ki az iskolának a kieső részt. A szomszédos Agyagosszergényben a felső tagozat szűnik meg. Tárgyalunk arról, miként lehetne azt megoldani, hogy az ottani felsősök hozzánk, a mi alsósaink pedig hozzájuk járjanak át. A pedagógusok közül sajnos elkerülhetetlen a létszámleépítés.

Újkéren egyelőre még nem határoztak a felső tagozat sorsáról. Hettlinger Károly polgármester szerint 25 millió forint kellene a felső tagozat működéséhez, ennyi pénze viszont nincs a településnek. Így a várható döntés a megszüntetés lesz. – A szülői értekezleteken is elmondtuk, nincs más lehetőségünk – fogalmazott Újkér első embere. – Tavaly településünk és Répceszemere közösen társult az egyházasfalui iskolával, a megállapodást nem tervezzük felmondani. A célszerű tehát az lenne, ha a gyermekek Egyházasfaluban tanulnának tovább, így az érdekeinket is hatékonyabban tudjuk képviselni.

Azokon a településeken, ahol a későbbiekben is önállónak szeretnék megtartani az iskolájukat, az igényeiket január végéig kellett eljuttatniuk az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak (OKÉV). A versengés már jó ideje elkezdődött a tanulókért, amely még mindig nem ért véget, ugyanis a központi szerv dönt a kérelmekről. Ennek értelmében, ahol éppen a határon mozog a gyermeklétszám, előfordulhat, hogy az OKÉV nem engedélyezi a további működésüket. Fontos, hogy a döntés 2008. szeptember elsejétől lép hatályba, tehát az idei beiratkozásokat még mindez nem érinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiai kender családi házban

Kópházán egy családi ház pincéjében 192 egyed, mintegy 800–900 ezer forint összértékű… Tovább olvasom