Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Online interjú Sopronban - Magas László: tegyük élhetővé a várost!

Magas László, soproni önkormányzati képviselő válaszolt olvasóink kérdéseire csütörtökön.


Az online interjú véget ért, Magas László, a kettes számú választókerület önkormányzati képviselője egy órán át válaszolt olvasónk kérdéseire.

„Köszönöm, hogy ilyen sok kérdéssel kerestek meg. Sajnálom, hogy ha nem tudtam mindenkinek megnyugtató választ adni. De higgyék el a képviselő lehetőségei is korlátozottak. További együttműködés reményében észrevételeiket az online válaszadástól függetlenül várom akár levélben, akár az általam tartott fogadóórán, illetve lakossági fórumon"

Magas László

Tisztelt Képviselő Úr!
 
Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni, és ezen ügyekben segítségét kérni:

1.
Mikor kerül sor, a már sokszor megígért, Rákóczi F. utcai átjáróban lévő járda fel felújítására?

2.
Belterületi ingatlanon eltűrhető a gazos, esetleg parlagfüves környezet?
Mit tud tenni az Önkormányzat a Jókai u. (5-9 sz.?)ingatlanok udvarán és kertjében lévő gaztenger, dzsungel felszámolása érdekében, ahol háborítatlanul élnek és szaporodnak a rovarok, meztelen csigák, rágcsálók, stb.

3.
Megoldható-e a Csatkai E. utca egyirányúsítása?
Bevezethető-e a teherforgalom számára súlykorlátozás és/vagy időkorlátozás? Sebességkorlátozás?
A Csatkai E. utca, végre, új asztfaltburkolatot kapott, ezzel megszűnt az állandó elviselhetetlen zaj és az épületek statikai romlása, a falak és lépcsők repedése,  e g y e l ő r e!
Sajnos, várható, hogy a túlterhelés miatt a burkolat gyorsan elkopik. A több tíztonnás kamionok, pótkocsis teherautók ezen az útvonalon közlekednek még akkor is, ha a Jókai u. kanyarnál csak a szemközti sávba áttérve tudnak elfordulni!
Éjszaka is erre dübörögnek, zavarva a lakók pihenését. Forgalomszervezéssel csökkenthető lenne a zajterhelés és az épületek állaga sem romolna tovább! Az utóbbi 2-3 évben látványosan megrepedtek a födémek és lépcsőfeljárók!
 
Tisztelettel: Barkovics Ilona


Az első kérdése a válaszom:

A Rákóczi Ferenc utca átjáró felújítását a város tervbe vette, de itt is a vegyes tulajdon lassítja a megoldást.

A második kérdésre a válaszom: A Jókai utcai ingatlannal kapcsolatos problémára köszönöm, hogy felhívta a figyelmet. Kérni fogom a hatóságot, a terület ellenőrzésére. Az elhanyagolt udvarok és kertek gondjával máshol is találkozom, igazából a zöldterületek ház körüli rendben tartása az ott lakók feladata lenne. De ezt csak közös akarattal lehet megvalósítani.

A harmadik kérdésre, a Csatkai utca egyirányúsítása, súlykorlátozása, esetleges idő- és sebesség korlátozása a közlekedési hatóság hatáskörébe tartozik. Ígérem, hogy ezzel a kérdéssel megkeresem őket.
Egy lentebbi kérdésnél már válaszoltam a Csatkai utca más irányú problémáira.

Tisztelt Képviselő úr!
Ön, aki köztudottan régóta elkötelezett a Fidesz-KDNP iránt, hogy látja pártja jövőjét és megújulási potenciálját különösen Sopron tekintetében?
látó


Valóban már 1988-tól elkötelezett politikusa voltam a jobb oldali, konzervatív gondolkodásnak, amely ma is jellemzi a Fidesz-KDNP irányvonalát. Remélem, hogy a jövőben is jó szívvel tudom szolgálni ezt az irányvonalat, mert országosan és helyi szinten is úgy érzem, ez a keresztény elkötelezettség szolgálja a magyarság és Európa érdekeit.

Tisztelt Képviselő úr!

Szándékoznak valamit tenni a hatalmas migráció ellen, ami a várost érte az utóbbi időben? Ön, mint a város vezetése régi soproni. Emlékeznek a város hangulatára arra kellemes közegre ami jellemezte szeretett városunk és annak polgárait.

Közismert, a város irigylésre méltó értékrenddel, toleranciával működött. Ennek vége! Önöknek is érezni, tudniuk kell.

A csak aludni járó bérlők okozta parkolási gondok felszámolására van elképzelésük? Osztrák példa bizonyos helyeken csak az állandó lakósok parkolhatnak. Mi itt fizetjük a súly és egyéb adókat. A csellengő szerencsevadászok, "aranyásók" viselkedés kultúrája nem fér bele a város hangulatában.

Elhiszem, jó befektetés a lakást kiadni 90 000+ rezsiért, de a bérlők okozta kellemetlenséget kiviseli el? Szerény véleményem szerint a rendőrség ezt egyedül nem képes kezelni, annak ellenére, hogy jelentősen javult a munkájuk megítélése az a vezetői váltás után. A városnak kellene egy programot kialakítani a probléma kezelésére, biztosan van ötletük rá, azt pedig következetesen végig vinni. Köszönöm.
WeiseÖdenburg


Valóban, mint régi soproni emlékszem én azokra az időkre, amikor Sopron egy zárt város volt és csak igazoltatás után, a kiváltságosoknak adatott meg, hogy nem soproniként bejussanak a városba. Gondolom, ezeket az időket ön sem sírja vissza. Most, valóban úgy érezhetjük, hogy átestünk a ló másik oldalára. Valóban sok csellengő, szerencsevadász „aranyásó" keresi itt a boldogulását.

Ennek visszaszorítása elsősorban hatósági, rendőrségi feladat, de egy nyitott városban nem lehet és nem is akarjuk megtagadni, a tisztességgel ide települőket. Gondoljunk csak a városba érkezett orvosokra, fogorvosokra, mérnökökre. A bűnözőket pedig elsősorban a rendőrségnek kell megfékeznie.


Képviselő Úr!
A körzetben sok-sok probléma van, aminek a megoldása - nem túlzás - évtizedek óta csak halasztódik!

Az a kérdésem, hogy mit kíván tenni (az önkormányzattal egyetemben) a piac és a busz végállomás kérdésében. Erre konkrét választ várunk, nem politikusi mellébeszélést.

Másik kérdésem, hogy mit kívánnak tenni az Újteleki u-i patkányfészekkel (minőségileg leromlott lakások) kapcsolatban (pl. Újteleki 16., de ez sorolható tovább).

Szintén évtizedes probléma a piac körüli parkolás. Persze a polgárok is az árusító pultig mennének kocsival. Ezt is rendezni kellene.
itov


Ön a körzet évtizedes problémáit feszegeti. A piac és a buszvégállomásra az előző kérdezőnél adtam választ. Az Újteleki utcai lakások, mint egykori tanácsi lakások valóban minőségileg leromlott állapotban vannak. Az önkormányzat folyamatosan kísérletet tesz a bent lakóknak, hogy a lakásokat értékesítse. Sajnos, ezt két gond nehezíti: a lakások nagy része a műemléki hatóság védettsége alatt áll. Ezért azok felújítása rendkívül költséges, és ezt a költséget sem a bent lakók, sem az önkormányzat nem tudja felvállalni.

Másik gond, hogy az itt lakók döntő többsége olyan anyagi helyzetben van, hogy a jelentős kedvezménnyel felkínált lakások megvételét sem tudja vállalni. Így az Újteleki utca felújítása csak lépésről lépésre, azt gondolom, hogy hosszú távon oldható meg.


Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésem túlmutat a konkrét körzetén, de miután egyre zavaróbb és elviselhetetlenebb a Belvárosra nehezedő gépjármű forgalom, az ott lakók és a turizmus szempontjából is fontosnak tartom a probléma mielőbbi rendezését.

Konkrétan a Híd u-Pozsonyi u.-Bécsi u.-Patak u- Ógabona tér- Széchenyi tér-Móricz Zs.u-Magyar u. -Fapiac által határolt területről lenne szó. Ezen a területen az utóbbi években sokszorosára nőtt az átmenő forgalom. Megfigyelésem szerint ez legfőképp az városszéli lakóövezetek nagyarányú kiépítése, ill. ennek következményeként, az ott lakók közlekedési szokásai miatt alakult ki. Véleményem szerint mi, belvárosi lakosok ugyanúgy jogosan elvárhatjuk, hogy csendes, jó levegőjű utcákban lakjunk, a vendégek/turisták pedig zavartalanul élvezzék a Belváros látnivalóit, beszélgessenek a teraszokon- mint 20-25 évvel ezelőtt.

Gyakorlatilag egész nap (éjjel-nappal) lehetetlen a kipufogógázok miatt szellőztetni, vagy a nagy zaj miatt nyitott ablak mellett televíziózni, az utcai teraszokon kiabálás nélkül beszélgetni - vagy netán aludni. Miért kell a Belváros élhetőségét tönkretenni?

Milyen tervei vannak ez ügyben a Városházának? Javaslat: a Várkerület által határolt terület teljes átmenő forgalmának kitiltása, behajtás kizárólag az ott lakók, ill. bérleménnyel/üzlettel rendelkezők részére.

A Várkerület és a fent körülírt területre 21.00-07.00-ig ugyanez, napközben átmenő forgalom 30 km/h sebességgel engedélyezett. Meggyőződésem, hogy - úgy, mint számtalan hasonló nagyságú, vagy nagyobb településen - ez egy fontos lépés lenne egy újra élhető Belváros megteremtése felé. Várom tisztelt válaszát!
józanparaszt


Mint ahogy kérdezi, nem kizárólag a kettes körzet problémáját hozza elő, hanem a belváros megnövekedett forgalmát és az oda irányuló átmenő forgalmat szeretné valamilyen módon csökkenteni. Részben ezt a cél szolgálja, az ez év őszén induló Várkerület felújítási program.

S ahogy ön írja ennek a programnak a keretében a Várkerület forgalmában 30 km/h sebesség korlátozást vezetünk be. Épp ez elmúlt testületi ülésen szavazott meg a képviselő-testület egy jelentős összeget arra, hogy szintén a Várkerület forgalmának csökkentése miatt a Pap rét és a Híd utca között átjárhatóságot biztosítsanak.

A belváros forgalom csökkentését remélhetőleg pozitívan befolyásolja az előtt már említett kerékpárút elkészülte is.


Él a képviselő úr körzetében lakó, egy köztiszteletben álló, sokan a város legjobb orvosának tartott Területi Ellátásre Kötelezett (Káposztás utca környéke hozzá tartozik) gyermek háziorvos, aki 400 asztmás gyereket is ellát, akit az önkormányzat eltávolított praxisából, amit hét éve milliókért vásárolt. Finanszírozását, még a júniusit is, amiért megdolgozott, érvényes működési engedély nélkül az OEP az önkormányzatnak utalta.

Ez nem jogos, mert a doktornő nem halt meg, érvényes praxisengedéllyel rendelkezik. A beteg gyerekek és szüleik, ragaszkodnak doktornőjükhöz, de tüntetésen átadott petíciójukra eddig nem válaszolt senki, pedig 800 szülő aláírásával is rendelkezik, hogy kiállnak választott orvosuk mellett.

Jelenleg magánrendelés keretében térítésmentesen látja el betegeit a hét minden napján, ráadásul még a közterheit is neki kell fizetnie. Nem tudja senki, nem érti miért kellett dr. Bedi Csillát eltávolítani praxisából? Nem áll velük szóba az önkormányzat részéről senki! Ezért kérnénk a Tisztelt Képviselő Úr bárminemű segítségét az ügyben.
blingi


Tisztelt kérdező, a doktornő problémája nem az én hatáskörömbe tartozik. Tudomásom szerint ő volt az egyetlen háziorvos, aki nem írta alá az önkormányzattal kötendő működési szerződést. Úgy tudom, az orvosnő panaszát az ÁNTSZ, mint szakmai hatóság is kivizsgálta.


Tiszteletem! A városrészek fórumához intéznék egy egyszerű kérdést. Mi lesz a fésűs gyár törmelékével? Aki nem lakik a közelben, az nem tudja, hogy a szél mennyire hordja, a nyitva hagyott ablakokon be a lakásba. Méteres gaz nőt a tetején, és délutánként gyerekek másznak fel rá, már előre örülnek télen itt szánkóznak majd. Este kamionok parkolnak itt, reggel mennek tovább, de a sárt azt itt hagyják az úton. Itt ezzel nem törődik senki, úgy látom.
carry

Köszönöm az észrevételét! Megpróbálok intézkedni a törmelék elszállításával kapcsolatban.


A buszpályaudvaron a horpadt mellű, nem épp erőtől duzzadó középiskolás (általános is) tizenévesek, fiúk-lányok reggelente egymás után szívják a nem tudom hol vett cigarettáikat, nem tesz senki ez ellen semmit. Sem a Kisalföld Volán, sem a közterület felügyelők, sem a rendőrség (közterületen való szemetelés).

A Kisalföld Volán, nem kevés fejlesztési összegéből, nem tellett egy normális kerékpár tárolóra, pedig egyre többen járnak kerékpárral a pályaudvarra.

Várható-e, hogy a "pléh kocsma" helyén egy normális, színvonalas vendéglátó egység épüljön a tulajdonos, bérlő megfelelő orientálásával?
El kellene érni, hogy a Lackner-Ferenczi körforgalomnál rendőr irányítsa a forgalmat reggel 7-8,30 között a forgalmi dugók elkerülése végett.
Várható-e a piac fejlesztése?
Mi a sorsa a múzeumnak? (Firtl úr azt ígérte a választások előtt, hogy a ciklusban megoldja felújítást, újranyitást....)

Seffer Gábor (együtt raktuk az árvíznél a zsákokat és küldtem egy 1989-ben készült fotót a felszólalásodról)

Valóban, az árvíznél együtt zsákoltunk, és egyúttal köszönöm neked a munkásőrség megszüntetéséért történő tüntetésen a beszédemről készült fotót.

A fiatalok dohányzását magam is elítélem, gondolom a kormányzat is, ezért szigorította a dohányvásárlást, és tiltotta be a közforgalmú helyeken a dohányzást. A probléma csak szülői és pedagógusi ráhatással csökkenthető és oldható meg.
A Kisalföld Volánt megkeresem a kerékpártároló kialakításával kapcsolatban, ezt jó ötletnek tartom. A „pléh kocsma" helyén én is szívesebben látnék, egy színvonalas vendéglátó egységet, de ezt a tulajdonos anyagi lehetőségei nyílván korlátozzák.

Iskola időszakban különösen, így szeptember táján a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak az iskolákhoz vezető utaknál, az átkelők biztosítására.  Remélem, a felvetésedre ők így fognak reagálni.
A piac fejlesztése és a környéki parkolás valóban, a körzet egyik kardinális problémája. A helyzetet nehezíti, hogy a piaci elárusító helyek jelentős része az elmúlt évtizedekben magánkézbe került. Így a közös tulajdon, önkormányzat és magán, nehezíti a piac felújítását. Évek óta napirenden szerepel a távolsági buszpályaudvar új helyre költöztetése. Azt hiszem, ez a piacra és az ottani parkolásra is végeleges megoldást adna.

A Deák téri múzeum, vagy Liszt Ferenc Múzeum 2013. januárjában került a soproni önkormányzat működési körébe. Ezt megelőzően a megyei önkormányzathoz tartozott, így ezen időszak alatt a felújításhoz a megyei önkormányzat feladata lett volna. Amióta Sopronhoz került, a képviselő-testület feladatának érzi, hogy a közeljövőben pályázati úton, megfelelő forrást tudjon biztosítani a múzeum méltó felújításához.

Tisztelt Magas László Sopron képviselő úr!

Én 30 éves fiatalként kérdezném öntől, hogy a Selmeczi-Gyár utca, illetve a Spar előtt lehet tapasztalni, hogy rengeteg betelepült, illetve azon a részen voltak az Örömlányok is, igaz valamelyest javult a helyzet.
A kérdésem az lenne, hogy mit kíván tenni azért, hogy a hölgyek ne az utcán árulják a bájaikat?

Mit kíván tenni, hogy a kétes emberek, ne legyenek ilyen nagy számban jelen, mivel rengeteg idős, és már fiatal is fél, hogy mi lett Sopronból.
Részletesen, bővebben fejtse ki a gondolatát, ezen tendenciáról.

Örül annak, hogy a környezetében ilyen sok dohánybolt nyílt? Hiszen az itt lakóknak hála isten legalább nem nehéz beszerezni, füstölni valót, mint azoknak, akik mondjuk a város szélén élnek.

Mit gondol, a város fejlődésével kapcsolatban? Elégedett, vagy elégetlen?
Köszönöm a válaszát!
Laci


Lacinak válaszlom: a Selmeczi-Gyár utca környékén tapasztalt problémákra én is utaltam. Ez a régi keletű gond, már ez előző ciklusban is tapasztalható volt, ezért a választások óta, folyamatosan próbálom a rendőrség segítségét kérni, a problémák csökkentéséért.

Sajnos, vagy talán szerencse, a képviselőnek nincsen hatósági, igazoltatási jogköre. Így csak a rendvédelmi hatóság segítségével oldható meg a probléma. A Sopronba betelepültek, nagy száma összefügg azzal a egyébként üdvözlendő ténnyel, hogy az Európai Unió tagja lettünk, és a határok nyitottá váltak.

Ezért küzdöttem, már 1989-ben is. Kétségtelen ennek az árnyoldalait, ma érzékeljük. Azt gondolom, hogy ezt csak a hatóság szigorú ellenőrzéseivel lehet bizonyos fokig féken tartani. 

Sokallja a kérdező, a körzetben található dohányboltok számát, tekintettel arra, hogy soha életemben nem dohányoztam, így nem tudom megállapítani, hogy sok-e vagy kevés az itt lévő bolt. Úgy gondolom, hogy a kereslet-kínálat fogja meghatározni a jövőben a dohányboltok számát. Még megjegyzem, hogy semmilyen rálátásom nem volt, a dohányboltok kialakítására.

Azt gondolom, hogy a város az elmúlt ciklusban sokat fejlődött, gondoljunk csak az útfelújításokra, a Fő tér felújítására, iskolák, óvodák felújítására. Természetesen egy városlakó,de egy képviselő is, mindig elégedetlen ezen a területen és azt szeretné, ha még szebb, tisztább és élhetőbb lenne a városa. Ez azonban, az anyagiak mellett az itt élők akaratától is függ.

Tisztelt Dr. Magas László önkormányzati képviselő úr!
A Csatkai utca járműforgalmával, mely utcára nyílnak lakásunk ablakai, kapcsolatban fordulok önhöz, megragadva ezt az alkalmat.

Kérem segítségét annak eléréséhez, hogy a Csatkai utca hatalmas járműforgalma lecsökkenjen – például  hétköznap reggel 7 óra és fél nyolc között rengeteg gépjármű közlekedik az utcában, ami mind a zaj, mind a légszennyezés miatt rendkívül káros, zavaró. Ugyanez a helyzet délutánonként is, amikor szintén van egy forgalmi csúcs.

A személygépkocsik mellett még a távolsági autóbuszok és kamionok is közlekednek az utcában, mely utóbbiak a burkolatot is nagymértékben rongálják.
Kérem támogatását ahhoz, hogy a forgalmi terhelése az utcának csökkenjen.

Kovács Miklós

A város is érzékeli, hogy a Csatkai utca egyre fontosabb közlekedési út lesz. Ezért történt meg idén nyáron a burkolat teljes cseréje. Igaz, a nagy forgalom miatt hamarább elhasználódik az út. A forgalom csökkentésre, az Észak-nyugati elkerülő megépítése lenne a végleges megoldás. Ez csak pályázati úton, vagy kormányzati segítséggel valósítható meg. A képviselő-testület szorgalmazza ezt a megoldást.

A reggeli és a délutáni csúcsforgalom, már minden nagyváros sajátja, s ezt a zsúfoltságot igazán az autós forgalom csökkenésével lehetne elérni. A közelmúltban elkezdett kerékpárút hálózat fejlesztése is e felé mutat.

Előzmény:

A Városrészek fóruma kezdeményezés keretében, Magas László (Fidesz-KDNP), önkormányzati képviselő lesz szerkesztőségünk vendége. Az online interjú csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik.

Magas László
Magas László


A kérdéseket az online@kisalfold.hu címre várjuk, vagy tegyék fel itt, a cikk alatti hozzászólások között.

Magas László, a soproni második számú választókerületben, egyéni jelöltként jutott be a képviselő testületbe. A körzetébe tartozik például a helyközi autóbusz pályaudvar, a piac, illetve a kereskedelmi központ is.

Fontos, a képviselő a saját körzetét érintő felvetésekre válaszol majd, így lehetőség szerint ilyen kérdéseket várunk.

Magas László választókörzetének pontos utcanévjegyzéke itt érhető el >>

Olvasóink írták

 • 17. carry 2013. szeptember 09. 08:45
  „Tiszteletem! A volt fésüs gyárhoz még annyit fűznék hozzá,a lakosság növeli a törmelék kupacot a saját háztartási szemetével,ill. a lakás felújításból idehordott törmelékkel,mint wc kagyló,csempe,cementes zsák zacskója stb.”
 • 16. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 08. 18:35
  „"Nőre támadtak Sopronban - az önkormányzati képviselőt is megverték"
  Ezt nem szeretnénk a városunkban,hogy általánossá váljon! Mágel mint tanár ember is dolgozott Sopronban,sokan ismerik.”
 • 15. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 06. 12:10
  „A kérdést ő tette fel ! 9. öröksoproni 2013.09.05. 18:15
  Tisztelt Képviselő Úr!
  Vérző szívvel látogatok haza és elrettenve látom, hogy mi lett a városunkból. Nem csupán én, hanem sokan visszasírjuk a zárt várost, mert ezzel az eszement toleranciával mindent tönkretesznek. Turizmust szeretnének? Színvonalas fesztiválokat, Fő téren programokat? Félmeztelen <moderálva> lődörögnek, prostituáltak lézengenek, a gyermekeket már nem lehet egy ekkora városban sem biztonsággal egyedül elengedni, mert beléjük kötnek és megverik őket. A rendőrök tudnának erről tájékoztatást nyújtani. Az idősek rettegnek, a középkorúak elkeseredettek, mert senki nem kérdezte meg őket, akarnak-e 30 családot a városba, hogy csak az egyik esetet említsem a betelepítések sorából. Nem gondolom - velem együtt többen -, hogy az lenne a haladó szellemiség, modern európai norma, hogy Észak - Magyarország lecsúszott rétegét betelepíti a város vezetése, valamilyen homályos támogatásért cserébe. Inkább ne segítsen rajtunk a kormány, de ne legyenek a polgárok ellenségei, mert nem ezért szavaztak Önökre. Munkájához sok sikert kívánva, tisztelettel egy "öröksoproni"”
 • 14. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 06. 12:05
  „Tisztelt Képviselő Úr.
  A valamikori igazoltatás elmaradásért kérdést én nem tettem fel,nem is utaltam rá!A kiváltságok vissza állítását hogyan olvasta ki kérdésemből az számomra rejtély ,mert erről sem kérdeztem ? !
  Képviselő úr! Talán 23-24 éve,de talán több is nincs igazoltatás a vonaton,buszon!
  Az utóbbi évekről próbáltam kérdést feltenni.
  "Valóban, mint régi soproni emlékszem én azokra az időkre, amikor Sopron egy zárt város volt és csak igazoltatás után, a kiváltságosoknak adatott meg, hogy nem soproniként bejussanak a városba. Gondolom, ezeket az időket ön sem sírja vissza." Most, valóban úgy érezhetjük, hogy átestünk a ló másik oldalára. Valóban sok csellengő, szerencsevadász ,,aranyásó" keresi itt a boldogulását."
  A városi polgárok égető problémája a parkolás ! Diplomatikusan kikerülte !
  Ennek visszaszorítása elsősorban hatósági, rendőrségi feladat, de egy nyitott városban nem lehet és nem is akarjuk megtagadni, a tisztességgel ide települőket. Gondoljunk csak a városba érkezett orvosokra, fogorvosokra, mérnökökre.Képviselő úr ! A jó szándékkal érkezett Polgárok sem voltak a kérdés tárgya! A rendőrség jogalkalmazó! A politikának pedig a polgárok érdekeit kellene képviselnie.! ~" Jut eszemben a rendőrségnek milyen joga van,hogy egy lakótelepi lakásban 2-3 család lakik? "A bűnözőket pedig elsősorban a rendőrségnek kell megfékeznie." Ez is igaz !!! A szolid válaszától, megállapításától a parkolási lehetőség változni fog?”
 • 13. Abalajobb 2013. szeptember 06. 08:07
  „Ivanics urat Orbán Viktor levette a választókerületi elnökségről, azaz 2014-ben nem lesz országgyűlési képviselőjelölt. Most a jelenlegi Firtl urat reaktiválják, pedig jót tenne neki a nyugdíj. Miért nem hoznak fiatal jelöltet. Kicsit úgy járunk sokkal, mint a Brezsnyev/Andropov/Csernyenko korszakban. Az öregek nem voltak képesek kivonulni a pártállamból.”
 • 12. Abalajobb 2013. szeptember 06. 08:04
  „Magas Úr! Nem lenne ideje a képviselőségből visszavonulni? Kapott az előző kormányoktól - Lezsák Sándor patronálására _ egy vezérigazgatói posztot, ahonnan még a szocik sem billentették ki. Onnan nyugdíjba ment. Nem lenne jobb ezt a Várost fiatalabb képviselői szemlélettel megtölteni. Ez vonatkozik több "öregre" is, különösen a fidesz frakcióban.”
 • 11. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 05. 22:13
  „8. rozsautcai 2013.09.05. 13:46
  Nagyon jó gondolatok.”
 • 10. rozsautcai 2013. szeptember 05. 19:37
  „" 9. öröksoproni " "Észak - Magyarország lecsúszott rétegét betelepíti a város vezetése, valamilyen homályos támogatásért cserébe. Inkább ne segítsen rajtunk a kormány, de ne legyenek a polgárok ellenségei, mert nem ezért szavaztak Önökre. "Szép mondatok !”
 • 9. öröksoproni 2013. szeptember 05. 18:15
  „Tisztelt Képviselő Úr!
  Vérző szívvel látogatok haza és elrettenve látom, hogy mi lett a városunkból. Nem csupán én, hanem sokan visszasírjuk a zárt várost, mert ezzel az eszement toleranciával mindent tönkretesznek. Turizmust szeretnének? Színvonalas fesztiválokat, Fő téren programokat? Félmeztelen <moderálva> lődörögnek, prostituáltak lézengenek, a gyermekeket már nem lehet egy ekkora városban sem biztonsággal egyedül elengedni, mert beléjük kötnek és megverik őket. A rendőrök tudnának erről tájékoztatást nyújtani. Az idősek rettegnek, a középkorúak elkeseredettek, mert senki nem kérdezte meg őket, akarnak-e 30 családot a városba, hogy csak az egyik esetet említsem a betelepítések sorából. Nem gondolom - velem együtt többen -, hogy az lenne a haladó szellemiség, modern európai norma, hogy Észak - Magyarország lecsúszott rétegét betelepíti a város vezetése, valamilyen homályos támogatásért cserébe. Inkább ne segítsen rajtunk a kormány, de ne legyenek a polgárok ellenségei, mert nem ezért szavaztak Önökre. Munkájához sok sikert kívánva, tisztelettel egy "öröksoproni"”
 • 8. rozsautcai 2013. szeptember 05. 13:46
  „Tisztelt képviselö Úr.Létrejött sopronban egy csoport "Bedi Csilla Doktornőt akarjuk!!" névvel ,ha jól tudom egyre többen vannak ,jelenleg 547-en .Volt egy demonstrációjuk a Doktornö mellett.Most újabbra készülnek , rádásúl egyre profibban és egyre elszántabban küzdenek.Ha jól értesültem több ezerre duzzadhat a következö demonstráció létszáma ,rokonokkal +barátokkal ,szimpatizánsokkal kiegészítve.Most biztosra mennek és visszaigazolást kérnek a résztvevöktöl,hogy hányan lesznek ott.Meredeken ivel felfelé a Doktornöt pártolok "görbéje".Ráadásul az értesülésem szerint már pártok is komolyan fontolóra vették a felkarolásukat.A kérdésem a következö mi az Ön véleménye erröl az ügyröl ,hogy a vezetöség egy orvost nem hagy dolgozni.Jobb lesz tán,ha elhagyja az országot.Annyi orvosunk van tán,hogy juttatunk belöle a nyugatnak is?Olyan gazdag ország ez,hogy a sok-sok milliókért kitanítatott orvosokat hagyják elmenni?Egy kezdö orvos elvesztése is komoly kár az országunknak,hát még a komoly gyakorlattal rendelkezö orvos elvesztése!Mi pór népek mire számíthatunk,HA EGY ORVOSSAL ÍGY BÁNNAK. A kérdésre ,hogy mért nem engedik dolgozni ,a vezetöség válasza ennyi volt "CSAK".A "csak" szerintem nem válasz!”
 • 7. gabor42 2013. szeptember 05. 11:59
  „Tisztelt Képviselő Úr!

  Óriási problémát jelent, hogy a Frankenburg úti szoborpark környékén napközben hajléktalanok, este pedig fiatal huligánok csellengenek, sok esetben hétvégente megrongálják az ott parkoló autókat.
  Kérem Önt, hogy ebben a rendőrséggel eszközöljenek változást!

  A Másik, néhány éve a fizető parkolóövezet része lett a fentebb említett szakasz, de sajnos elsősorban nem az ott állandóan élők, olyan helyen parkolnak, amely nincs felfestve, ezzel hátrányt okoznak az ott élőknek, akik megveszik az állandó parkoló bérleteket. Kérem, járjon el, hogy ezeken a helyeken tiltott legyen a parkolás.
  Köszönettel és Üdvözlettel:

  Horváth Gáborl”
 • 6. látó 2013. szeptember 04. 19:37
  „Tisztelt Képviselő úr!
  Ön aki köztudottan régóta elkötelezett a Fidesz-KDNP iránt, hogy látja pártja jövőjét és megújulási potenciálját különösen Sopron tekintetében?”
 • 5. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 04. 14:33
  „Tisztelt Képviselő úr !
  Szándékoznak valamit tenni a hatalmas migráció ellen ami a várost érte az utóbbi időben ? Ön mint a város vezetése régi soproni.Emlékeznek a város hangulatára arra kellemes közegre ami jellemezte szeretett városunk és annak polgárait.
  Közismert a város irigylésre méltó értékrenddel toleranciával működött. Ennek vége! Önöknek is érezni tudniuk kell.
  A csak aludni járó bérlők okozta parkolási gondok felszámolására van elképzelésük? Osztrák példa bizonyos helyeken csak az állandó lakósok parkolhatnak.Mi itt fizetjük a súly és egyéb adókat.A csellengő szerencse vadászok,"aranyásók"
  viselkedés kultúrája nem fér bele a város hangulatában.Elhiszem jó befektetés a lakást kiadni 90 000+ rezsiért,de a bérlők okozta kellemetlenséget kiviseli el? Szerény véleményem szerint a rendőrség ezt egyedül nemképes kezelni,annak ellenére hogy jelentősen javult a munkájuk megítélése az a vezetői váltás után! A városnak kellene egy programot kialakítani a probléma kezelésére,biztosan van ötletük rá,azt pedig következetesen végig vinni. Köszönöm.”
 • 4. itov 2013. szeptember 04. 11:27
  „Képviselő Úr!
  A körzetben sok-sok probléma van aminek a megoldása - nem túlzás - évtizedek óta csak halasztódik!
  Az a kérdésem, hogy mit kíván tenni (az Önkormányzattal egyetemben) a piac és a busz végállomás kérdésében. Erre konkrét választ várunk, nem politikusi mellébeszélést.
  Másik kérdésem, hogy mit kívánnak tenni az Újteleki u-i patkányfészekkel (minőségileg leromlott lakások) kapcsolatban (pl Újteleki 16., de ez sorolható tovább).
  Szintén évtizedes probléma a piac körüli parkolás. Persze a polgárok is az árusító pultig mennének kocsival. Ezt is rendezni kellene.”
 • 3. józanparaszt 2013. szeptember 03. 22:16
  „Tisztelt Képviselö Úr! Kérdésem túlmutat a konkrét körzetén, de miután egyre zavaróbb és elviselhetetlenebb a Belvárosra nehezedö gépjármü forgalom, az ottlakók és a turizmus szempontjából is fontosnak tartom a probléma mielöbbi rendezését. Konkrétan a Híd u-Pozsonyi u.-Bécsi u.-Patak u- Ógabona tér- Széchenyi tér-Móricz Zs.u-Magyar u. -Fapiac által határolt területröl lenne szó. Ezen a területen az utóbbi években sokszorosára nött az átmenö forgalom. Megfigyelésem szerint ez legföképp az városszéli lakóövezetek nagyarányú kiépítése, ill. ennek következményeként, az ott lakók közlekedési szokásai miatt alakult ki. Véleményem szerint mi, belvárosi lakosok ugyanúgy jogosan elvárhatjuk, hogy csendes, jó levegöjü utcákban lakjunk, a vendégek/turisták pedig zavartalanul élvezzék a Belváros látnivalóit, beszélgessenek a teraszokon- mint 20-25 évvel ezelött. Gyakorlatilag egész nap (éjjel-nappal) lehetetlen a kipufogógázok miatt szellöztetni, vagy a nagy zaj miatt nyitott ablak mellett televíziózni, az utcai teraszokon kiabálás nélkül beszélgetni - vagy netán aludni! Miért kell a Belváros élhetöségét tönkretenni?! Milyen tervei vannak ezügyben a Városházának ? Javaslat: a Várkerület által határolt terület teljes átmenö forgalmának kitiltása, behajtás kizárólag az ottlakók, ill. bérleménnyel/üzlettel rendelkezök részére. A Várkerület és a fent körülírt területre 21.00-07.00-ig ugyanez, napközben átmenö forgalom 30 km/h sebességgel engedélyezett. Meggyözödésem, hogy - úgy, mint számtalan hasonló nagyságú, vagy nagyobb településen -ez egy fontos lépés lenne egy újra élhetö Belváros megteremtése felé. Várom tisztelt válaszát!”
 • 2. blingi 2013. szeptember 03. 16:50
  „Él a Képviselő Úr körzetében lakó, egy köztiszteletben álló,sokan a város legjobb orvosának tartott TEK.-es(Káposztás utca környéke hozzá tartozik) gyermek háziorvos,aki 400 asztmás gyereket is ellát,akit az önkormányzat eltávolított praxisából,amit 7 éve milliókért vásárolt. Finanszírozását,még a júniusit is,amiért megdolgozott,érvényes működési engedély nélkül az OEP az önkormányzatnak utalta,Ez nem jogos,mert a Doktornő nem halt meg,érvényes praxisengedéllyel rendelkezik. A beteg gyerekek és szüleik,ragaszkodnak Doktornőjükhöz,de tüntetésen átadott petíciójukra eddig nem válaszolt senki,pedig a Dr. Nő 800 szülő aláírásával is rendelkezik,hogy kiállnak választott orvosuk mellett. A Dr Nő jelenleg magánrendelés keretében térítésmentesen látja el betegeit a hét minden napján,ráadásul még a közterheit is neki kell fizetnie+helyi iparűzési adóra is jött előlegbefizetésre 93 ezer Ft. Nem tudja senki,nem érti miért kellett Dr.Bedi Csillát eltávolítani praxisából? Nem áll velük szóba az önkormányzat részéről senki! Ezért kérnénk a Tisztelt Képviselő Úr bárminemű segítségét az ügyben.”
 • 1. carry 2013. szeptember 03. 09:00
  „Tiszteletem! A városrészek fórumához intéznék egy egyszerű kérdést.Mi lesz a fésűs gyár törmelékével?Aki nem lakik a közelben ,az nem tudja ,hogy a szél mennyire hordja,a nyitva hagyott ablakokon be a lakásba.Méteres gaz nőt a tetején,és délutánként gyerekek másznak fel rá,már előre örülnek télen itt szánkóznak majd.Este kamionok parkolnak itt reggel mennek tovább,de a sárt azt itt hagyják az úton.De itt ezzel nem törődik senki ,úgy látom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba érkezett Seinäjoki, finn testvérváros küldöttsége

Jorma Rasinmäki polgármester vezetésével Sopronba érkezett Seinäjoki város hivatalos delegációja. Tovább olvasom