Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Önkormányzati választás 2014 - Megyénkben is erősödik a Jobbik

Igaz, a megyei jogú városok között a Jobbik Sopronban és Győrben volt legjobban lemaradva az országgyűlési választáson első helyet megszerző Fidesz-KDNP mögött.
Az önkormányzati választás egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan teljesít a Jobbik.

Az áprilisi országgyűlési választás egyértelműen megmutatta, hogy a korábban elsősorban Kelet-Magyarországon és északon népszerű Jobbik megvetette a lábát az ország közepén, a fővárosban, sőt, a Dunántúlon is, leginkább délnyugaton - országszerte több mint egymillióan szavaztak rájuk - közölte az index.hu a Political Capital kutatási eredményeit felhasználva.

A portál azt is írja, a megkerülhetetlen középpárttá vált Jobbik 2010-zel szemben ma már nem engedheti meg magának, hogy a nagyobb települések zömében ne indítson polgármesterjelöltet: a 169 tízezer fő feletti városból idén már 127-ben érdekeltek.

A térkép a 267 jobbikos polgármesterjelölt (településének) országos eloszlását mutatja. A bal felső sarokba kattintva méret szerint szűrhetők a települések, a színek pedig azt jelzik, hogy áprilisban mennyire maradt le vagy győzött a Jobbik a nyertes (vagy második) párthoz képest.
Úgy számolnak, Miskolcon van a legnagyobb esélye annak, hogy jobbikos legyen a polgármester a következő öt évben.

Az adatok alapján az is kitűnik, a megyei jogú városok között a Jobbik Sopronban és Győrben volt legjobban lemaradva az áprilisi országgyűlési választáson első helyet szerzett párt előtt. A különbség több, mint 31 százalékos.


Ebből még nem következik az, hogy ugyanaz lesz az eredmény az október 12-i önkormányzati választáson is.

Négy éve a Jobbik rosszabbul szerepelt az önkormányzati választáson, mint az országgyűlésin. Akkor 212 településen indítottak polgármesterjelöltet, a jelöltek fele azonban a 10 százalékot sem érte el.

Pedig ugyanezen a 212 településen a 2010. tavaszi országgyűlési választáson a párt általában jól teljesített, a Jobbik listájára leadott voksok aránya a települések harmadában meghaladta a 25 százalékot, kétharmadában pedig a párt országos eredményét is.

Tehát a helyi polgármesterjelöltek megítélése az esetek többségében felülírta a pártszimpátiát.


Megyénkben a Jobbik a 2010 októberi választáson, a tízezer fő lakosságszám feletti városokban egyedül Csornán nem állított polgármester-jelöltet. Idén már itt is lesz indulójuk.

Tegyük hozzá, a tavaszi országgyűlési választáson például a Rábaközben, illetve a Fertő parton az MSZP-t megelőzve, feljöttek a második helyre.

Ám ez kevésbé számít azon falvakban, ahol szinte kivitel nélkül független színekben indulnak a polgármester-jelöltek.
                 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leesett az első hó - A soproniak már havat látnak!

Közel két hetet késett, de kedd hajnalra megérkezett az idei szezon első hava. Van, ahol még… Tovább olvasom