Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nyugdíjazását kérte a tűzoltóparancsnok

December 15-i hatállyal nyugdíjazását kérte Kovács János alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka.
Az új vezetőt várhatóan jövő év február végén, március elején nevezik ki.
– Személyes elhatározásom volt, hogy nyugdíjazásomat kérem a közgyűléstől, döntésemben a politika nem játszott szerepet – jelentette ki lapunknak Kovács János alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka. – Egy hétig hezitáltam, majd véglegesen elhatároztam: nincs tovább. Harmincegy évig szolgáltam, most jött el az idő, amikor ki kellett mondanom: itt az ideje, hogy átadjam a helyem az új generációnak, jöjjenek a fiatalok!

A kérelmet már benyújtottam a fenntartó soproni önkormányzat felé, amely a csütörtöki közgyűlés napirendjén szerepel.
A parancsnok nagy eredménynek tartja, hogy az állomány életkora harminc év alatti, közülük mind többen járnak szakközépiskolába vagy főiskolára. Nem kis munka volt, de a műszaki felszereltségen is javítani tudtak az önkormányzat pénzügyi segítségével. Csak idén két korszerű gépjármű érkezett, és a sikeres pályázat alapján remélik, hogy jövőre a város megkapja az új magasból mentőt is.

Kérdésünkre, amely szerint a nyugdíjazási kérelem mennyiben befolyásolja a tűzoltóság tervezett új helyre költözését, a parancsnok így válaszolt: semmiben. – Ez városrendezési és szakmai kérdés, amelyben a tűzoltósági követelmények alapján kell dönteni – tette hozzá. – A másik problémánk, hogy a vonulós állomány jelenleg 56 fő, kívánatos lenne, ha a létszámot a közeljövőben 70–75-re lehetne emelni. Ezen feladat megoldása az új vezetés egyik nagy feladata lesz. Az új parancsnok munkájába viszont semmilyen formában nem szeretnék beleszólni.

A tűzvédelemmel sem hivatalos tanácsadóként, sem szakértőként nem kívánok foglalkozni, de tanácsot a legjobb tudásom szerint bárkinek adok. Unatkozni sem fogok, szeretném befejezni a megkezdett tűzoltóság-történeti kutatásaimat, valamint közel 3000 könyv vár elolvasásra.
Kovács János utódját a menetrend szerint jövő év február végén, március elején pályázat útján nevezi ki a közgyűlés. A köztes időszakban a megbízott parancsnok személyéről – aki „házon belüli" személy lesz – szintén a képviselő-testület dönt. A kinevezés előtt azonban egyeztetni kell Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgatóval. A tűzoltóságon belül több szakember is alkalmas lenne köztes időszakban a helyettesítésre.

Egy évtizede a tűzoltóság élén

Az ötvennégy éves Kovács János 1976-ban vonulós tűzoltóként került a soproni tűzoltósághoz. Nem sokkal ezután már mint tűzvédelmi előadó dolgozott. 1981-ben nevezték ki parancsnokhelyettesnek, majd 1995-ben parancsnokká.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállás az örök emberi értékek védelmében

Jókai Anna volt a vendége tegnap este a BW Pannonia Med Hotelben a Soproni Demonstrációs… Tovább olvasom