Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: ugródeszkává vált Sopron

Néhány éve Sopron olyan település lett, ahová érdemes az ország más területeiről bevándorolni - hangzott el a nyugdíjasegyetemen.

– Ámbár Sopron útjain feltűnően sok neves márkájú, hazai rendszámú gépkocsi közlekedik, az egy adófizetőre jutó, munkaviszonyból származó jövedelem szempontjából a város csak a 129. a hazai rangsorban.

Sopron állandó lakosainak száma 55.594 volt 2011-ben, de már akkor 60.548-an laktak a városban – hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Magasi
Sopron állandó lakosainak száma 55.594 volt 2011-ben, de már akkor 60.548-an laktak a városban – hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: Magasi


Elengedhetetlen lenne az egyetem és a város közötti gyakorlatorientált együttműködés fokozása is, a szellemi potenciál hatékonyabb kiaknázása érdekében – ilyen és ehhez hasonló példákkal ecsetelte a város kétarcúságát dr. Fábián Attila „Közös építőkockáink – Sopron város fejlődése" című, a hallgatóságtól vastapssal jutalmazott nyugdíjas-egyetemi előadásán.

Dr. Fábián Attila
Dr. Fábián Attila


Az NYME Közgazdaság-tudományi Kar dékánja részletesen szólt Sopron évszázados fejlődéséről, annak okairól, a Trianon okozta megtorpanásról, illetve a rendszerváltást követő átrendeződésről. Megemlítette, a dualizmus korában – a maihoz hasonlóan – döntően osztrák és német tőke áramlott Sopronba.

Hozzátette: 1910-ben többen dolgoztak a helyi iparban, mint napjainkban. A nagyüzemek túlnyomó része mára kimúlt. Míg 1980-ban 60 százalék volt az iparban foglalkoztatottak aránya, 2001-re ez 21 százalék alá csökkent. Ugyanakkor néhány éve Sopron olyan település lett, ahová érdemes az ország más területeiről bevándorolni, s ahonnan érdemes ausztriai munkahelyet megcélozni; ugródeszkává nőtte ki magát a város.


Őri József
Őri József


Az előadás előtt Orbán Júlia, a GYIK Rendezvényház vezetője köszöntötte a hallgatóságot. A legutóbbi kvízkérdések helyes megfejtői közül Garami Margit pinnyei és Zsuppánné Schvarcz Sarolta soproni nyugdíjas-egyetemistának kedvezett a szerencse, ők vehették át a Kisalföld-könyveket.

Horváth Bors Tiborné
Horváth Bors Tiborné


– Sopront érintően tartalmas és kifejezetten izgalmas előadást hallhattunk. Vetített képeken pedig jó volt látni azokat a hajdanában virágzó régi gyárakat, üzemeket, amelyek most visszaidézték az ifjúságomat – mondta Horváth Bors Tiborné soproni nyugdíjas-egyetemista.

Hasonlóan vélekedett Őri József is, aki a kezdetektől látogatja a rendezvénysorozatot:

– Sopronban jártam középiskolába, 45 éve élek a városban, melynek évszázadok alatt változó gazdasági, társadalmi viszonyairól sok újdonsággal lepett meg az előadó. Az ipari üzemek leállásának pedig éppenséggel egyik átélője voltam.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsicsökkentés Sopronban: nem emelik a buszjegyek árát

Az elfogadásra váró tervezet szerint 2020-ig a Kisalföld Volán végezné a helyi személyszállítást… Tovább olvasom