Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Nyár végéig döntenek az iskolákról

Az önkormányzatoknak augusztus 31-ig van lehetőségük az iskolájuk sorsáról dönteni. Az már most biztos, hogy tömeges iskolabezárásra térségünkben idén nem kell számítani.

Az önkormányzatok maguk dönthetik el, hogy saját fenntartásban vagy társulásban működtetik-e az iskolájukat. Miként arról is, hogy megszüntetik-e az intézményt. A törvény szerint június 15. és augusztus 31. között van lehetőség a változtatásokról dönteni.

A beíratások viszont már áprilisban megtörténtek, így a megszüntető határozatok általában a következő tanévtől léphetnek érvénybe.

Annak próbáltunk utánajárni, mely települések iskoláiban várhatók változások. Körképünk nem lehet teljes, ugyanis vannak még olyan önkormányzatok, ahol a testület még nem hozott határozatot. Előjelek viszont már láthatók.

Agyagosszergényben a felső tagozat, Fertőendréden pedig az alsó szűnik meg. Az előbbi településen öt pedagógust kellett elbocsátani, a tanulók többsége Fertőendrédre, néhányuk Fertőszéplakra, Vitnyédre és Fertődre jár majd át. Mindkét település iskolája a fertődi tagintézményeként fog működni. Répcevisen viszont teljesen megszűnik az általános iskolai oktatás, mert az alsó tagozaton csak kilenc tanuló volt. A felsősök azonban már Zsirán tanulnak. Csapodon az első négy osztály szintén kilenc gyermekkel idén még elindul, a felsősök azonban már évek óta Fertőszentmiklósra járnak át. Harkán tanév közben nőtt a tanulói létszám, így ebben az évben nyolc osztállyal biztosan elindul az oktatás.

Peresztegen, illetve Nagycenken is tárgyalások folynak az iskola jövőjéről. Mindkét település szeretné megtartani az intézményt, ugyanakkor a társulás sem elképzelhetetlen. Sopronkövesden hosszú távon biztosítottnak tűnik az intézmény sorsa, ugyanis az önkormányzat egy alapítvánnyal kötött együttműködési szerződést. Egyházasfalu, Újkér, Répceszemere kötötte hármas társulásból Újkér kilépett. Ez utóbbi településen ugyancsak alapítványi lesz az oktatás, míg a társulás két tagja továbbra is közösen működteti az iskolát.

Az önkormányzatok kedvezményekkel, speciális képzéssel is várják a gyermekeket. Ilyen egyebek mellett, hogy vállalják az utaztatást, például Harkán költségtérítéssel támogatják a Sopronból kijárókat. Sopronhorpács és Ágfalva iskolabuszok üzembe állításával segíti az ide érkezők közlekedését.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre elkészül az új épület

Szeptemberre elkészül az egyetem erdőmérnöki karának új oktatási épülete az Erzsébet-kertben. A háromtömbös épületet park veszi körül, épül mélygarázs és szabadtéri színpad is. Tovább olvasom